Cum s-a aparat Victor Ciorbea in fata Comisiei Europene

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 13:03
10363 citiri
Cum s-a aparat Victor Ciorbea in fata Comisiei Europene

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, le-a explicat, marti, membrilor delegatiei Comisiei Europene, veniti la Bucuresti in cadrul MCV, de ce nu a sesizat CCR in cazul unor ordonante de urgenta controversate emise de Guvernul Ponta, printre care cea referitoare la migratia primarilor, spunand ca nu doreste sa fie "arbitru" pe scena politica.

Avocatul Poporului le-a prezentat partenerilor de dialog care sunt atributiile institutiei si a explicat ca a purtat mai multe discutii cu societatea civila si membrii organizatiilor neguvernamentale pe tema numarului mare de ordonante de urgenta.

"Acestea din urma au atras atentia ca, desi in 2014 media emiterii ordonantelor de urgenta a scazut, numarul acestora ramane foarte mare in continuare", precizeaza un comunicat de presa remis de Avocatul Poporului.

Conform sursei citate, "membrii delegatiei Comisiei Europene s-au aratat interesati cu privire la ordonantele de urgenta si legile atacate in contencios constitutional de catre Avocatul Poporului", iar Victor Ciorbea a precizat ca a sesizat CCR cu privire la legea privind OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice si cu legea 216/2008 referitoare la transferarea cu titlu gratuit a unui pachet de actiuni detinute de stat in Portul Constanta, catre Consiliul Local.

In schimb, Victor Ciorbea nu a sesizat CCR cu privire la cele doua ordonante care au generat ample dezbateri publice, cea legata de alegerea presedintelui si cea privind migratia alesilor locali.

"Cu privire la ordonantele de urgenta ale Guvernului in materie electorala, domnul Victor Ciorbea a precizat ca, de-a lungul anilor, Avocatul Poporului a avut o pozitie constanta in a nu interveni in sensul sesizarii Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate directa a acestora, date fiind circumstantele in care acestea erau emise de executiv.

Domnia sa a remarcat faptul ca Avocatul Poporului trebuie sa fie impartial si obiectiv, fara a se angaja ca arbitru in diferendele cu nuanta politica dintre institutiile statului", se arata in comunicatul remis de Avocatul Poporului.

In plus, Victor Ciorbea a tinut sa reaminteasca faptul ca "Avocatul Poporului nu poate fi obligat sau impiedicat de nicio autoritate publica sa ridice o atare exceptie de neconstitutionalitate".

Ciorbea, pus la zid dupa ce n-a sesizat CCR pe Legea educatiei: E avocatul Guvernului Ponta

Ciorbea are un raspuns pe OUG privind migratia primarilor: Nu e de competenta sa

Din delegatia Comisiei Europene au facut parte, printre altii, William Sleath si Julien Mousnier de la Secretariatul General al Comisiei Europene, si Joze Strus de la Directia Generala Justitie.

De la preluarea functiei de Avocat al Poporului, Victor Ciorbea a fost acuzat de mai multe ori ca nu isi exercita atributiile, protejand interesele majoritatii parlamentare conduse de premierul Ponta, care l-a numit.

De ce face Ponta abuz de ordonante de urgenta si de ce tace Avocatul Poporului

Victor Ciorbea sesizat din nou: Contestati la CCR ordonanta care modifica Legea Educatiei!

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Avocatul Poporului nu va sesiza CCR pe Legea Educatiei: Nu se impune (Video)

Avocatul Poporului, acuzat ca nu-si face treaba: Ciorbea apara doar abuzurile lui Ponta

Avocatul Poporului este singurul in masura sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul ordonantelor de urgenta.

C.B.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...