De ce face Ponta abuz de ordonante de urgenta si de ce tace Avocatul Poporului

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 15:35

   

De ce face Ponta abuz de ordonante de urgenta si de ce tace Avocatul Poporului
Cu toate ca se bucura de o majoritate confortabila in Parlament, Guvernul Ponta emite pe banda rulanta ordonante de urgenta, la unele nefiind clara urgenta, evitand astfel forul legislativ al tarii, spre nemultumirea ONG-urilor, care au sesizat Avocatul Poporului.

Joi, reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale au discutat cu Victor Ciorbea, semnalandu-i abuzul de ordonante emise de Guvernul Ponta, mai ales in domenii sensibile, cum ar fi educatia sau legislatia electorala.

Septimius Parvu, expert in reforma administrativa, buna guvernare si procese electorale, a participat la intalnire in calitate de reprezentant al Expert Forum (EFOR) si a declarat pentru Ziare.com ca initiativa Avocatului Poporului de a organiza o astfel de reuniune a fost una buna, dar rezultatele au fost "dezamagitoare".

Legea alegerii presedintelui modificata prin OUG cu patru luni inainte de scrutin

"Mi-am exprimat la aceasta intalnire nemultumirea fata de abuzul de ordonante de urgenta. Noi nu am fost singura organizatie care a pus aceasta problema, a mai fost si APADOR-CH, dar si alti colegi. Daca ne uitam in urma, 2005 a fost campionul ordonantelor de urgenta - peste 200 - dar oricum, pana la jumatatea anului acesta avem deja peste 50 de ordonante, ceea ce reprezinta o problema, mai ales daca citim definitia ordonantei de urgenta.

Am adus in atentia Avocatului Poporului trei ordonante recente. Prima este OUG pentru modificarea legii pentru alegerea presedintelui, care schimba niste chestiuni destul de importante. Intr-adevar, ea si repara niste probleme, cum este cea a sectiilor speciale, dar, pe de alta parte, avem o decizie a CCR, avem recomandarile OSCE-ODIHR, avem recomandarea Comisiei de la Venetia, care spune ca nu putem modifica legislatia electorala cu 12 luni inainte de alegeri, iar toate astea fac ca aceasta ordonanta care modifica o lege electorala cu putin timp inainte de alegeri sa fie o problema", ne-a explicat Septimius Parvu.

De ce s-a modificat prin OUG legea pentru alegerea presedintelui? - Interviu

C. Diaconescu a sesizat Comisia de la Venetia. Predoiu: Ponta vrea sa fure prezidentialele

Acesta spune ca este de inteles pozitia Autoritatii Electorale Permanente, care a propus ordonanta, dar subliniaza faptul ca "se stie de aceste probleme din 2009, de la precedentele alegeri prezidentiale, iar altele sunt chiar mai vechi".

"In 5 ani nu s-au putut rezolva de catre Parlament? Nu inteleg de ce e nevoie de ordonante de urgenta. Una dintre motivatii a fost ca exista discordante intre legi. Bun, atunci sa nu mai dam ordonante, ci sa facem o data Codul Electoral si atunci nu o sa mai avem nevoie de ordonante, pentru ca la ora actuala fiecare lege dintre cele patru electorale are minim 4-5 ordonante la ea", a completat el.

Legea Educatiei modificata prin OUG fara dezbatere publica

O alta ordonanta adusa de reprezentatul EFOR in atentia lui Victor Ciorbea a fost cea legata de modificarea unei alte ordonante, OUG 34/2006, pe achizitii publice, motivul fiind acela ca descurajeaza accesul firmelor mici la contestatii, "mai ales ca a fost adoptata intr-o sambata dupa-amiaza", a completat Septimius Parvu.

"Iar cea de a treia ordonanta la care am facut referire este cea care modifica legea Educatiei. Nu numai ca o lege de acest tip nu ar trebui modificata prin ordonanta de urgenta, dar sunt si chestiuni foarte grave in aceasta ordonanta", a continuat el.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Victor Ciorbea asteapta sa fie sesizat cu privire la OUG pe Educatie. Constitutia spune altceva

Septimius Parvu spune ca rezultatele discutiilor cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pe cele trei probleme ridicate de el au fost "dezamagitoare".

"Eu unul nu am primit niciun raspuns legat de aceste trei spete, m-as fi asteptat sa ni se spuna ceva - 'putem face asta, nu putem face asta, ne implicam etc'. Iar raspunsurile date la problemele ridicate de ceilalti colegi au fost negative, asta ca sa fiu amabil.

Increderea in faptul ca se va schimba ceva cu sprijinul Avocatului Poporului mie personal mi-a scazut si mai mult dupa aceasta intalnire. A mai fost o discutie si pe tema legii legata de cartelele prepay si Internetul wireless, de acum cateva zile. A existat si o scrisoare semnata de 7 organizatii impotriva acelei ordonante, iar raspunsul Avocatului Poporului a fost la fel de vag. Ca sa citez 'Diseara este meci, iar dupa aceea e ziua SUA'", ne-a dezvaluit reprezentantul EFOR, subliniind totusi ca apreciaza deschiderea aratata de Victor Ciorbea prin invitatia la dialog adresata ONG-urilor.

Basescu: Ordonanta de modificare a Legii educatiei face din Educatie un chiosc de diplome

Legea Avocatului Poporului, modificata saptamana trecuta... tot prin OUG

Unul dintre subiectele importante abordate la intalnire a fost cel al independentei Avocatului Poporului fata de politic.

"Dupa declaratia presedintelui Basescu, Victor Ciorbea era suparat pe aceasta chestiune. De altfel, cu ea a si deschis conferinta. Mecanismele de numire a Avocatului Poporului sunt nefericite in Romania, ca si legea, care si ea a fost schimbata, paradoxal, tot prin ordonanta de urgenta.

Nu as putea spune ca un Avocat al Poporului sau altul a fost mai independent, dar, in configuratia de acum, institutia nu are cum sa fie complet independenta. Sa fim seriosi, Victor Ciorbea are un background cunoscut, a schimbat niste partide", a reamintit Septimius Parvu, in contextul in care Victor Ciorbea era senator ales pe listele USL la momentul numirii, el succedandu-le in functie lui Gheorghe Iancu si Crisu Anastasiu, doi profesori universitari fara cariera politica.

Mai mult, Guvernul Ponta a dedicat in urma cu zece zile o ordonanta de urgenta chiar acestei institutii, Avocatul Poporului, in care, printre altele, se prevede ca perioada de indeplinire a acestei functii constituie vechime in magistratura.

"Este o mare prostie, un abuz, pentru ca Avocatul Poporului nu este magistrat, sa fim seriosi, nici la noi, nici in alte tari. Jurist, poate, dar magistrat nu", a comentat reprezentantul EFOR, el nefiind singurul critic al OUG 48/2014.

Cum poti obtine vechime de magistrat desi nu esti magistrat

Vin alegerile prezidentiale

Concluzia ar fi ca rezultatele sunt, deocamdata, "prea putin vizibile", chiar daca s-a propus infiintarea unor grupuri de lucru sau parteneriate.

"S-a zis 'da'. Acum urmeaza sa vedem ce se intampla. Cu anumite organizatii, pe partea de drepturile copilului, se lucreaza de ceva timp, dar pe partea de democratie, de stat de drept, nu vad un viitor foarte bun.

Spun asta pentru ca Avocatul Poporului este singurul care poate contesta la CCR ordonantele de urgenta si ne uitam ca intr-o saptamana s-au adoptat patru astfel de ordonante cu probleme. Vin alegerile prezidentiale. Poate ca inainte de europarlamentare nu au fost foarte activi, dar mi-e teama ca vor face praf legea alegerilor prezidentiale tot prin ordonante de urgenta", a incheiat reprezentantul Expert Forum.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6979 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
TZUTZU
rank 5
Omul ala, Ciorbea, ce tinhe locul la avocatul poporului, nu e ....
.....magistrat ci un fost procuror-securit, un sarlatan sadea,un traseist prin PNT-cd si PNL ca sa ajunga de fapt acolo de unde a plecat, la COMUNISTOIZII lui din totdeauna.
Ciorbea e UN IMPOSTOR pe functia actuala.
In atare conditii cum sa nu-si faca de cap Ponta cu ordonanhtele de urgrnta ?
PSD.Erie
rank 5
Toarasi, chinejii areo vorba: DAGEABA IESTI DASTEPT,
DACA IESTI PR0ST !

Asa ie sicu toarasu Advocat sia asaie sicu toarasu Guvern!

SA TRAITI !

P.S. Cu toate ca se bucura de o majoritate confortabila in Parlament, Guvernul Ponta emite pe banda rulanta ordonante de urgenta, la unele nefiind clara urgenta, evitand astfel forul legislativ al tarii, spre nemultumirea ONG-urilor, care au sesizat Avocatul Poporului.

Joi, reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale au discutat cu Victor Ciorbea, semnalandu-i abuzul de ordonante emise de Guvernul Ponta, mai ales in domenii sensibile, cum ar fi educatia sau legislatia electorala.

Septimius Parvu, expert in reforma administrativa, buna guvernare si procese electorale, a participat la intalnire in calitate de reprezentant al Expert Forum (EFOR) si a declarat pentru Ziare.com ca initiativa Avocatului Poporului de a organiza o astfel de reuniune a fost una buna, dar rezultatele au fost "dezamagitoare".
JE
rank 5
Pentru ca poate ...
si vrea sa conduca prin abuz si totodata are avocatul poporului la dispozitie. Este ,de fapt .avocatul dia.volului.
Ernst
rank 5
pontanacul e in stare sa dea un OUG
prin care se declara castigatorul alegerilor prezidentiale:-(((
JE
rank 5
Nu-i da idei...
...pentru ca se pare ca are mintea odihnita.
becher
rank 5
avocatelu poporului v-a interveni
atunci cand Ponta lanseaza ordonta de urgenta prin care suntem obligati sa mergem pe strada,deandaratelea.Pentru Robocap,atunci incepe greul.
Lazar
rank 5
Cum de ce tace ?.Un grajdan,e numit acolo ca sa taca !
Si cand te gandesti ca asta a vorbit in nimele PNT-CD-ului,care a avut atatia martiri care nu au facut rabat de la niciun principiu...Sa ne miram de ce PNT-CD-ul a ajuns in afara Parlamentului,cu oameni ca Ciorbea si Andrei Marga ?
cipriotu
rank 5
Lazare, Ciorbea nu doar a vorbit in numele PNTCD
A fost primar general al Capitalei, din partea PNTCD. A fost prim ministru din partea aceluiasi partid. Taranistii l-au ridicat in functii (mai bine-l ridicau in furci) si l-au coplesit cu onoruri. L-au ales si presedinte al partidului, in 2011. Insa un an mai tarziu, in 2012, le-a aratat dosul colegilor lui taranisti care-l alesesera lider. Care-l transformasera dintr-un anonim parlit in mare om cu mari functii politice. Care-l considerasera drept om de baza, cu onoare, cu demnitate si cu principii. Secatura "fara moral si fara printipuri" (vorba lu' Caragiale) a fugit fara jena la PNL, ca sa prinda si el un ciolan de ros ca parlamentar ales pe listele proaspat-infiintatului USL. Iar acum, dupa ce a invatat sa se aplece regulamentar ca sa le pupe cu adanca smerenie dosurile celor de la putere, a mai primit un ciolanel drept recompensa. Functia de avocat-marioneta al poporului. CICA al poporului. A devenit de fapt un slugoi al pesedistilor. Adica al neocomunistilor impotriva carora Marele Coposu, taranist autentic, OM autentic cu principii autentice, a luptat pana-n cea din urma clipa a vietii sale.

Acesta este individul Ciorbea. O lipitoare fara coloana vertebrala, care paraziteaza umil pe-acolo pe unde miroase ca ar mai fi ceva resturi de ciolane de infulecat moca. Si cand te gandesti ca o bucata de vreme (mai scurta, e drept) a "crescut" ca taranist anticomunist chiar sub ochii si sub tutela Marelui Coposu, de care am pomenit! Pai daca pomenitul Coposu stia de pe-atunci ce sarpe cu ochelari incalzeste de fapt la sanul partidului sau, ii dadea cu flit si-l trimitea inapoi in anonimatul mizer din care l-a scos ca sa-l faca -pe NEMERITATE- mare om! Si-i lua si ochelarii aia de sarpe pervers si veninos. Iac-asa, ca sa nu mai vada limpede ce dosuri comunistoide trebuie sa pupe ca sa acceada la ciolan, tradand in mod ordinar si fara scrupule personalitati si ideologii care i-au oferit cinstit marire si putere.
Bumsen
rank 5
Cum de ce tace?
Doar de-aia l-a pus ponta, sa taca.
sixtus
rank 5
Semn de dictatura
Ponta si guvernul lui, incepe sa aibe nostalgii dictatoriale. Este foarte doritor de a pune pumnul in gura celor care ii pun oglinda in fata.
alexandrina
rank 5
Poporul
roman n-o sa taca nici daca va aoperi gurile tuturor cu leucoplast.
Abia astept prezidentialele,sa-i vad pe psd-isti la pamant !
m.omiduta
rank 5
Avocatul Poporul ar trebui sa fie o persoana independenta politic
ca de asta se si numeste 'al poporului' si nu 'al partidului d la putere' sau 'al Guvernului'. In plus, aceasta persoana ar trebui sa fie un jurist redutabil, nu un terchea-berchea si slugoi pe deasupra. Atata timp cat vom avea in functia de Avocat al Poporul persoane de doi lei, subordonate politic, situatia va persista, iar Guvernul se va cred una din puterile leguitoare ale tarii.
imbacsitul
rank 5
Doar n-o sa se impiedice domnul Ponta de niste fleacuri precum
cutumele democratiei!
m.omiduta
rank 5
@Imbacsitul
Da, intr-adevar! Oricum sunt prea intortocheate si nu poate sa le priceapa. El stie una si buna, e la putere, e Premier, deci vointa lui si a acolitilor lui este litera de Lege!
Ernst
rank 5
pe ponta, desi se spune ca ar fi jurist, nu-l
intereseaza legile, statul de drept.
se crede ca idolul lui bombo, deasupra legii. mda, poate ca o sa aiba soarta mentorului sau...
Constant
rank 5
Imbacsitul, faceti dovada ca nu sinteti :)
Sint perfect de acord cu comentariul Dvs.
Comentariu inadecvat
PSD.Erie
rank 5
Toarasi, io zic casa lasati nervii lao parte si sa nen juram
CILIVIZAT !

Ca daca sunteti nervosi, coborati in curtea blocului, dati 10 ture da bloc si urcati inapoi !
Danu cu liftu, ci pe scari !

Sa vedeti ca cand van toarceti, va trecut toti nervii !

SA TRAITI !

P.S. Legea Avocatului Poporului, modificata saptamana trecuta... tot prin OUG

Unul dintre subiectele importante abordate la intalnire a fost cel al independentei Avocatului Poporului fata de politic.

"Dupa declaratia presedintelui Basescu, Victor Ciorbea era suparat pe aceasta chestiune. De altfel, cu ea a si deschis conferinta. Mecanismele de numire a Avocatului Poporului sunt nefericite in Romania, ca si legea, care si ea a fost schimbata, paradoxal, tot prin ordonanta de urgenta.

Nu as putea spune ca un Avocat al Poporului sau altul a fost mai independent, dar, in configuratia de acum, institutia nu are cum sa fie complet independenta. Sa fim seriosi, Victor Ciorbea are un background cunoscut, a schimbat niste partide", a reamintit Septimius Parvu, in contextul in care Victor Ciorbea era senator ales pe listele USL la momentul numirii, el succedandu-le in functie lui Gheorghe Iancu si Crisu Anastasiu, doi profesori universitari fara cariera politica.

Mai mult, Guvernul Ponta a dedicat in urma cu zece zile o ordonanta de urgenta chiar acestei institutii, Avocatul Poporului, in care, printre altele, se prevede ca perioada de indeplinire a acestei functii constituie vechime in magistratura.

"Este o mare prostie, un abuz, pentru ca Avocatul Poporului nu este magistrat, sa fim seriosi, nici la noi, nici in alte tari. Jurist, poate, dar magistrat nu", a comentat reprezentantul EFOR, el nefiind singurul critic al OUG 48/2014.
cipriotu
rank 5
pai nu prea auzi, mai banule
Cand dadea Basescu/Boc ordonante de urgenta, cam toata lumea sarea cu acuzatiile (ma rog, de k.ur in sus, cum zici tu). Inclusiv presa. De altfel, asta a si fost unul din motivele nemultumirilor de atunci, care au dus la manifestatiile din Piata Universitatii. Si la caderea guvernului Boc. Ca atare, acum mi se pare chiar firesc ca si guvernul Ponta sa cada. Fiindca are fix aceleasi naravuri si proceduri (daca nu chiar mai rele) pe care acum doi ani si ceva le condamna la altii, cu indarjire proletara. Prin urmare, rogu-te, nu mai umbla cu abureli. Stii bine ce-a fost si cum a fost atunci. Si ne aducem cu totii aminte.
nolticus
rank 5
Pentru ca asa zice deontologia cardasiei sau a "fratiei borfasilor"
politici, dupa cum remarca alti ziaristi, stimata autoare.
Mai lipseste sa ne-ntrebam de ce iarna nu-i ca vara, de ce mai exista presa noastra de toata ziua....ca sunt muuulti fraieri ca hotu recunoscut cinstit(de la pesede) se poate cai si corecta chiar nevinovat; repsectiv sa inapoieze acumulatura rezultata si sa-si ceara public iertare, ca si Impuscatul nefericit in gattt.
Daca mai aveti nelamuriri, voi puncta cinstit motivele:
1. pentru ca se poate
2. pentru ca nu se opune nimeni
3. pentru ca boboru asta asteapta
4. pentru ca intotdeauna un prost cu buzunaru plin de pietre agita la macsim multimea dupe langa balta
5. iar daca Dansul mai e si jmecher, multimea ramane-n nudu gol instantaneu si aproape fericita: ca l-a dovedit pe incult, sic!!!!!!tirrrr culturii pesede.
trolheim
rank 1
Ordonantele de urgenta ar trebui desfiintate
incalca principiul separatiei puterilor in stat si face din parlament o institutie decorativa
adrianmb
rank 5
avocatul poporului tace fiindca...
tacerea a fost cel mai inteligent lucru pe care acest individ l-a facut vreodata.
iar cand un prostituat politic reuseste sa ocupe o functie majora, crede ca are toate motivele sa se simta inteligent
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor