Dle Barroso, ia-ti lista inapoi! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 12:43
7799 citiri
Dle Barroso, ia-ti lista inapoi! (Opinii)

Nu am caderea sa judec competentele profesionale ale lui Victor Ciorbea. Poate ca este un eminent jurist, a carui statura profesionala justifica pozitia de Avocat al Poporului pe care o ocupa.

Dar in mod cert nu se incadreaza in exigentele stabilite de Comisia Europeana in lista pe care Jose Barroso i-o inmana lui Victor Ponta in vara lui 2012.

Bruxelles-ul cerea atunci "numirea in mod transparent a unui Avocat al Poporului care sa fie acceptat de toate formatiunile politice".

De ce aceste conditii e simplu de inteles. Institutia Avocatului Poporului nu este una decorativa. Dimpotriva, ea este unica titulara a unui drept cheie: poate ataca la CCR ordonantele Guvernului.

Daca el nu actioneaza, o ordonanta, fie ea vadit neconstitutionala, intra imediat in vigoare si produce efecte pana cand este aprobata prin lege de catre Parlament si abia atunci legea poate fi atacata la CCR de presedinte, grupuri parlamentare etc.

Cat de importanta este aceasta pozitie am vazut in vara lui 2012, cand Avocatul Poporului a fost primul pe lista demiterilor inainte de suspendarea presedintelui, dupa care a urmat o rafala de ordonante care au atras atentia UE, in frunte cu aceea care taia din competentele CCR.

De aceea, conditia privind larga acceptare a Avocatului Poporului, bazata pe independenta acestuia desigur, a si fost un punct important pe lista lui Barroso.

Nu a fost niciodata respectata. Din acel moment pana acum, Avocatul Poporului s-a sesizat, dupa stiinta mea, doar in cazul ordonantei privind Codul Insolventei si asta dupa ce Victor Ponta i-a cerut, demonstrativ, sa o faca. Restul or fi fost toate impecabile?

Victor Ciorbea poate fi un foarte bun jurist, nu stiu. Dar nu este independent. A fost pana in urma cu foarte putin timp senator PNL, mai precis pana la desemnarea in conducerea ASF (la care a renuntat). Unul foarte activ, foarte vocal, foarte disciplinat ca membru PNL in toate luarile sale de pozitie.

Este adevarat ca dl Ciorbea a defectat din PNL intr-un mod cu mult mai discret decat Calin Popescu Tariceanu dupa ruperea USL, iar dovada este chiar sustinerea domniei sale pentru cele doua functii consecutive de maxima importanta.

Desemnarea domniei sale poate fi citita drept inca un semnal pe care PSD il transmite liberalilor nemultumiti de ruperea USL si o invitatie la functie pentru dezertori. Dar asta nu il face in niciun caz independent pe Victor Ciorbea.

Iar scandalul care a insotit votul de marti pentru Victor Ciorbea arata ca nici conditia unei largi sustineri nu este indeplinita.

Victor Ponta spune ca liberalii si-au luat cuvantul inapoi dupa ce ar fi acceptat numirea lui Victor Ciorbea. Poate ca asa este. Dar fapt ramane plecarea Opozitiei din sala de plen si instalarea Avocatului Poporului strict prin votul Puterii.

In aceste conditii, chiar daca dl Ciorbea ar vrea sa fie cu adevarat independent, oare ar putea? Este dependent de votul Puterii. Si daca ea se supara, votul de demitere poate veni instantaneu, ca in vara lui 2012.

Este foarte periculos pentru functionarea democratiei, a statului de drept ca o categorie de acte normative care produc efecte imediate, adesea iremediabile sa fie scoase de facto de sub orice control de constitutionalitate.

Somnul Avocatului Poporului poate naste monstri care sa devoreze institutii esentiale pentru Romania.

Avem, cred, inca o dovada a distantei care ne separa de standardele europene.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii
MosCraciun
rank 5
Marinica142384674, de unde stii tu asta? Asa ti-a spus Felix?
ioanaiiiiii
rank 5