Ce spune Ciorbea despre finalul sau de mandat si cine ar putea fi noul Avocat al Poporului

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 12:37
9019 citiri
Ce spune Ciorbea despre finalul sau de mandat si cine ar putea fi noul Avocat al Poporului

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, afirma ca mandatul sau in fruntea institutiei expira pe 6 mai si ca potrivit legii el ramane in functie, ca interimar, pana in momentul in care depune jurnamantul noul Avocat al Poporului.

"Deocamdata nu am luat nicio decizie daca voi candida pentru un nou mandat", a declarat Victor Ciobea, vineri, pentru Ziare.com.

Potrivit legii, mandatul de 5 ani al Avocatului Poporului poate fi reinnoit o singura data.

Precizarile lui Victor Ciorbea vin in contextul in care Europa libera a scris ca judecatorul CCR Petre Lazaroiu ar fi primit oferta de la PSD de a deveni Avocatul Poporului dupa ce expira mandatul lui Victor Ciorbea.

UPDATE "Nu mi s-a propus nicio functie. Nu m-am intalnit cu nimeni, nu am discutat cu nimeni despre functii. Nici pentru Avocatul Poporului, nici pentru membru in CA al BNR", a declarat insa Petre Lazaroiu pentru G4Media.

Judecatorul CCR este cel care a redactat raportul in cazul completurilor specializate de la Inalta Curte, sesizare depusa de Florin Iordache in beneficiului lui Liviu Dragnea, asupra careia CCR se va pronunta pe 19 aprilie.

Lazaroiu a fost numit la CCR in anul 2008, de catre presedintele Romaniei, pentru un rest de mandat de 2 ani. La 2 iunie 2010, Lazaroiu a fost numit pentru un nou mandat de 9 ani, care expira in iunie 2019.

"Mandatul incepe la depunerea juramantului"

Ciorbea spune ca, potrivit legii, poate ramane in functie ca interimar, pana se decide cine o sa conduca in continuare institutia.

"Am fost ales pe data de 15 aprilie si am depus juramantul pe data de 6 mai. Conform legii, mandatul incepe la data depunerii juramantului si dureaza 5 ani. Sau 5 ani si o luna, doua, cinci, pana cand noul Avocat al Poporului depune juramantul. Asa scrie in lege.

Daca eu mai candidez, sau daca ma mai concureaza cineva, asta este alta problema. Deocamdata nu am luat nicio decizie. Insa mandatul nu-mi expira nici pe 15 aprilie, la 6 mai s-ar implini 5 ani de la depunerea juramantului si dupa aceea continua pana cand ori plec prin demisie, ori vine noul avocat care a depus juramantul", ne-a explicat Victor Ciorbea.

Ce scrie in lege

Articolul 8 din Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului precizeaza cand incepe si cand se termina mandatul sefului institutiei.

(1) Mandatul de Avocat al Poporului se exercita de la data depunerii, in fata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a urmatorului juramant: "Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa apar drepturile si libertatile cetatenilor, indeplinindu-mi cu buna-credinta si impartialitate atributiile de Avocat al Poporului. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"

(2) Juramantul poate fi depus si fara formula religioasa

(3) Refuzul depunerii juramantului impiedica intrarea in functie a Avocatului Poporului si deschide procedura pentru numirea in functie a altei persoane.

(4) Mandatul Avocatului Poporului dureaza pana la depunerea juramantului de catre noul Avocat al Poporului.

Citeste si:
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni, la sediul PSD, că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia, pe care şi să le prezinte până la 1 iunie. Codul...
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene, pentru o diferenţă de peste 40.000 de euro între venituri şi averea dobândită....