Parlamentul schimba legile electorale in regim de urgenta. Tertipul prin care PSD-ALDE ii prelungeste mandatul lui Ciorbea

Marti, 11 Iunie 2019, ora 14:45
13678 citiri
Parlamentul schimba legile electorale in regim de urgenta. Tertipul prin care PSD-ALDE ii prelungeste mandatul lui Ciorbea
Foto: Arhiva Digi24 TV

Birourile Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis, marti, la presiunile Opozitiei, ca Parlamentul sa urgenteze modificarea legilor electorale si sa adopte o declaratie cu privire la situatia din R.Moldova, majoritatea PSD-ALDE reusind insa sa tergiverseze numirea unui nou Avocat al Poporului, desi mandatul lui Victor Ciorbea a expirat de o luna.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a precizat, la finalul sedintei BPR, ca s-a cazut de acord cu infiintarea unei comisii care sa lucreze la modificarea legilor electorale astfel incat sa nu se mai inregistreze problemele de la scrutinele din 26 mai.

In plus, s-a stabilit sa se "discute cu prioritate" proiectele aflate deja in procedura parlamentara, cunoscut fiind ca sunt depuse mai multe astfel de proiecte, prin care se propune introducerea votului electronic sau a altor facilitati.

"A doua solicitare pe care BP reunite au acceptat-o a fost legata de calendar", a mai spus senatorul PNL, precizand ca se doreste finalizarea legilor pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, iar cel tarziu la 1 septembrie sa fie totul publicat in Monitorul Oficial.

"Urmeaza ca la primul plen sa facem discutia concreta, dar s-a degajat in mod cert o majoritate. Sper sa fie de buna credinta cei de la PSD-ALDE si sa nu tergiverseze", a declarat Alina Gorghiu, precizand, la solicitarea jurnalistilor, ca "toata Opozitia isi doreste finalizarea acestei proceduri" cat mai rapid, mai ales ca "nu este mare filosofie, solutiile exista in proiectele depuse, votul prin corespondenta exista deja pentru alegerile parlamentare".

PSD-ALDE il blocheaza pe Ciorbea in fotoliul de Avocat al Poporului

Al doilea subiect discutat in sedinta BP reunite a fost demararea procedurii de numire a unui nou Avocat al Poporului, in conditiile in care mandatul lui Victor Ciorbea a expirat de o luna.

"Astazi demaram procedura. Din nefericire, termenul de depunere a candidaturilor a fost impins pana la data de 25 iunie. Acest lucru inseamna ca mandatul dl Ciorbea, in mod abuziv, se va prelungi pana in toamna", a precizat Alina Gorghiu, subliniind ca asistam la "un tertip care nu face deloc cinste Parlamentului".

La randul sau, senatorul USR Mihai Gotiu a vorbit despre "noua smecherie" facuta de PSD-ALDE in acest din urma caz.

"Pe ordinea de zi subiectul nu exista, ea a fost suplimentata doar in urma solicitarilor noastre si a numeroaselor mesaje venite din partea societatii civile. E un tertip, de a pune termenul in ultima saptamana a sesiunii parlamentare, in speranta ca nu se va mai organiza un plen reunit. (...) Le reamintesc domnului Ciolacu si colegilor care au votat astazi, ca petitia Declic a strans peste 160.000 de semnaturi pentru demiterea lui Ciorbea ", a declarat Mihai Gotiu.

Senatorul USR a subliniat faptul ca ceea ce incearca sa faca PSD-ALDE este "total neconstitutional", cata vreme in Constitutie se precizeaza clar ca mandatul Avocatului Poporului este de 5 ani.

"Optiunea noastra, sustinuta de PNL, PMP si UDMR, este dl Eckstein Kovacs Peter", a reamintit senatorul USR.

Afla mai multe despre: Opozitia unita il sustine pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului.

Declaratie despre situatia din R.Moldova

La randul sau, Cristina Pruna, liderul deputatilor USR, a vorbit despre cea de a treia victorie a Opozitiei inregistrata la sedinta BP reunite.

"USR a facut cerere BP reunite ca sa se dezbata situatia din R.Moldova si sa se vina cu o declaratie a Parlamentului. S-a votat acest lucru, urmeaza ca cele doua comisii de politica externa din Camera si Senat sa se reuneasca sa vina cu un draft de declaratie, care ulterior va fi supusa votului plenului reunit.

Este o victorie, Parlamentul e un for care ar trebui sa aiba o pozitie", a mai subliniat Cristina Pruna.

#modificare legi electoral vot diaspora, #mandat Ciorbea Avocatul Poporului prelungit, #declaratie Parlament Moldova , #avocatul poporului