Relatarile Elenei Udrea despre arest l-au impresionat pe Ciorbea

Joi, 05 Martie 2015, ora 12:29
4756 citiri
Relatarile Elenei Udrea despre arest l-au impresionat pe Ciorbea

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, spune ca s-a autosesizat cu privire la conditiile din penitenciarul in care este incarcerata Monica Iacob Ridzi, insa admite ca si discursul sustinut de Elena Udrea in Parlament a contat in luarea unei decizii pentru a extinde ancheta.

"Am avut in vedere cele semnalate in scrisorile doamnei Ridzi si de asemenea apartiile din mass-media. Sunt puse sub semnul intrebarii daca sunt respectate sau nu anumite drepturi si libertati fundamentale, prevederile din Constitutie si legile referitoare la executarea pedepsei", a declarat, joi, Ciorbea, intr-o interventie la Romania TV.

Avocatul Poporului a mentionat ca a dispus ca doi consilieri sa mearga la spitalul penitenciar Jilava pentru a discuta direct cu fostul ministru Monica Iacob Ridzi.

Cum arata celula in care a stat inchisa Monica Iacob Ridzi (Foto)

Mai mult, Ciorbea a precizat ca, recent, a demarat o investigatie privind conditiile din penitenciare. Dupa declaratiile Elenei Udrea, insa, Ciorbea admite ca a dispus extinderea cercetarilor si pentru arestul de la Politie.

"Am dispus in urma cu 5-6 saptamani efectuarea unei anchete in toate penitenciarele. Am dispus extinderea verificarilor si in aresturile sectiilor de politie. (...) Discursul doamnei Udrea a contat", a adaugat Ciorbea.

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la conditiile in care e tinuta Monica Iacob Ridzi

Saptamana trecuta, Elena Udrea a sustinut un discurs in Parlament, cerandu-le colegilor deputati sa nu voteze pentru incuviintarea arestarii preventive in dosarul Gala Bute.

Udrea a vorbit, de la tribuna, despre conditiile de detentie, cu apa calda pe sponci, sobolani, toaleta turceasca, curent si fara foen.

"Pe 9 februarie ati votat, pe 10 am fost retinuta, pe 11 arestata preventiv. Am fost dusa in arestul Politiei Capitalei, am fost verificata la sange, am fost dezbracata, mi-au luat sutienul si am fost dusa intr-o camera de 3 pe 3, unde erau patru paturi, cate doua suprapuse. Apa calda era doar dimineata si noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fara usa, dar dotat cu un dus pe care sa il folosim cand trageam apa.

In el puneam, cand nu-l folosea nimeni, un PET, ca sa nu vina sobolanii", declara la acea vreme Udrea. Deputatii au incuviintat, insa, cererea procurorilor DNA, iar fostul ministru a ajuns din nou in arestul Politiei Capitalei.

De asemenea, Monica Ridzi, condamnata la cinci ani de inchisoare pentru coruptie, a scris pe blog un mesaj intitulat "Apel la reflectie", in care vorbeste despre conditiile din inchisori, spunand ca aceia care ajung in penitenciare sunt condamnati, a doua oara, la umilinta.

Monica Ridzi, apel catre ministrul Justitiei: Moartea in chinuri este o forma de tortura

Ea a facut un "apel disperat" la ministrul Justitiei sa mearga in penitenciare si sa vada conditiile in care stau detinutii, spunand ca sistemul medical din inchisori nu este bine gandit si ca, pentru un om bolnav ca ea, condamnarea la inchisoare este condamnare la moarte.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Ciorbea conditii arest ancheta, #Ciorbea arest Ridzi, #ancheta conditii penitenciare , #avocatul poporului