Victor Ciorbea asteapta sa fie sesizat cu privire la OUG pe Educatie. Constitutia spune altceva

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 17:24
7451 citiri
Victor Ciorbea asteapta sa fie sesizat cu privire la OUG pe Educatie. Constitutia spune altceva

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, asteapta sesizari din partea contestatarilor ordonantei de urgenta prin care Guvernul Ponta a modificat Legea Educatiei, dar fostul ocupant al acestei functii Gheorghe Iancu ii transmite ca are obligatia sa se autosesizeze, iar PDL ii solicita public sa isi indeplineasca atributiile.

Scandalul a fost declansat dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta al carui caracter urgent nu avea nici o justificare, potrivit specialistilor, si, mai mult, care inglobeaza prevederi deja declarate neconstitutionale de CCR. De asemenea, ordonanta a fost puternic contestata si de presedintele Traian Basescu, acesta apreciind ca Guvernul "face din Educatie un chiosc politic".

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Basescu: Ordonanta de modificare a Legii educatiei face din Educatie un chiosc de diplome

Singurul care poate sesiza Curtea Constitutionala in cazul ordonantelor este Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, numit in functie in urma cu aproape doua luni, la propunerea PSD. "Nu am primit sesizari in legatura cu aceasta OUG pana acum, asa incat noi nu putem actiona decat in cadrul constitutional si legal stabilit", i-a replicat acesta, joi, presedintelui, adaugand ca asteapta o "sesizare scrisa, sa vedem exact care sunt motivele".

Contactat telefonic, vineri, de Ziare.com, Victor Ciorbea a ramas pe aceeasi pozitie.

"In loc de declaratii intempestive si uneori cu un pronuntat caracter politic, sunt mult mai potrivite procedurile prevazute de lege si de Constitutie. Asteptam si o sesizare din partea PMP sau a cui o veni, si, bineinteles, sunt in examinare prevederile din ordonantele care au fost mentionate joi, intr-o maniera mai eleganta sau mai putin eleganta, de domnul presedinte", ne-a declarat Victor Ciorbea, precizand ca asteapta ceva "scris si argumentat" de la presedintele Traian Basescu, "in asa fel incat colegii mei care examineaza cazul sa le aiba in vedere".

Gheorghe Iancu: Avocatul Poporului este obligat sa verifice actele normative

Prof. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a declarat pentru Ziare.com ca ocupantul acestei functii este obligat sa verifice actele normative adoptate de Parlament si Guvern si sa verifice informatiile aparute in declaratiile publice sau articolele din presa care se refera la posibile incalcari ale Constitutiei.

"Totul. Sa stiti ca Avocatul Poporului are obligatia sa faca acest lucru pentru ca i se comunica de la Parlament si de la Guvern toate actele normative adoptate, tocmai pentru ca Avocatul Poporului sa sesizeze sau nu Curtea. El are toate documentele acum.

Exista un ordin pe care eu l-am dat acum vreo trei ani, care spune cum se procedeaza. Eu primeam documentele, le repartizam fiecarui adjunct care raspundea de domeniul respectiv si el trebuia sa spuna un punct de vedere - daca sesizam sau nu CCR. Sigur, eu puteam sa am alta opinie si sa sesizez sau nu CCR, depinde cum consideram eu. Dar este obligatoriu, pentru ca scrie in Constitutie ca Avocatul Poporului are obligatia de a verifica aceste acte normative", a declarat prof. Gheorghe Iancu.

Ce spune legea

Atat Constitutia, cat si Legea Avocatului Poporului precizeaza foarte clar ca ocupantul acestei functii se poate autosesiza, nefiind nevoie ca cineva sa ii semnaleze o incalcare a legii fundamentale.

Astfel, la art. 59 alin.1 din Constitutie se precizeaza ca "Avocatul Poporului isi exercita atributiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si in libertatile lor, in limitele stabilite de lege".

De asemenea, in legea 35/1997 in baza careia functioneaza aceasta institutie se arata la art 13. alin.f ca Avocatul Poporului "poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor"

PDL ii va cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR

Vicepresedintele pe probleme de educatie al PDL, Raluca Turcan, a declarat pentru Ziare.com ca PDL ii va cere lui Victor Ciorbea sa atace ordonanta la CCR.

"Cu siguranta PDL va solicita Avocatului Poporului sa conteste aspectele de neconstitutionalitate din aceasta ordonanta de urgenta la CCR. Si nu numai ca vom sesiza Avocatul Poporului, dar inca de acum doua zile noi am cerut public demisia ministrului Educatiei, Remus Pricopie, si a ministrului Cercetarii, Mihnea Costoiu, intrucat aceasta ordonanta macelareste legea Educatiei si reprezinta un puternic regres de la tot ceea ce inseamna standarde de performanta in educatie, stabilite pana acum.

In acelasi timp, ordonanta reprezinta parghia prin care Ecaterina Andronescu reuseste sa se impuna in continuare ca principal factor de lobby pentru tot ceea ce inseamna retea economica netransparenta, care trage inapoi performanta din sistemul de educatie", a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, presedintele Traian Basescu i-a adresat, joi, o scrisoare lui Victor Ciorbea, in care a semnalat numeroase si flagrante incalcari ale Constitutiei prin aceasta ordonanta de urgenta si i-a cerut acestuia sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Basescu i-a scris lui Ciorbea: Bacalaureatul de primavara e neconstitutional

Citeste si:
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ieşirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că nu este gata apartamentul pe care l-a achiziţionat. El a mai spus...
USR obține în instanță organizarea unui referendum de demitere a unui primar PNL: „Poporul te pune în funcţie şi poporul te poate da jos”
USR obține în instanță organizarea unui referendum de demitere a unui primar PNL: „Poporul te pune în funcţie şi poporul te poate da jos”
Organizarea referendumului de demitere a primarului PNL din Dumbrăviţa, judeţul Braşov, Popa Zachiu, pentru care au semnat peste 1.100 de locuitori ai comunei, merge mai departe, anunţă...
Comentarii
nolticus
rank 5
meandrele concretului
rank 5
Așteaptă să se autosesizeze. Săracul !