Victor Ciorbea este noul Avocat al Poporului - PNL, PDL si PP-DD au parasit plenul inainte de vot

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 16:11
5912 citiri
Victor Ciorbea este noul Avocat al Poporului - PNL, PDL si PP-DD au parasit plenul inainte de vot
Foto: B1TV

Victor Ciorbea a fost votat, marti, de plenul reunit al celor doua camere parlamentare in functia de Avocat al Poporului. PNL, partidul din care Ciorbea face parte si pe listele caruia a ajuns senator in 2012, nu a participat la vot.

306 deputati si senatori au votat pentru ca Victor Ciorbea sa preia mandatul de cinci ani la sefia institutiei Avocatul Poporului. Parlamentarii PNL, PDL si PP-DD au parasit sedinta de plen inainte de a se da votul.

Ciorbea isi va putea prelua noile atributii dupa depunerea juramantului.

Liberalul, care a fost primar al Capitalei, premier si senator, s-a aratat multumit de noua sa pozitie in stat.

El a explicat ca urmeaza ca in urmatoarele cel mult 10 zile sa isi lichideze toate celelalte sarcini pe care le are, pentru a prelua noua functie fara teama ca intra in incompatibilitate, urmand ca abia apoi sa depuna juramantul de Avocat al Poporului.

"Sunt intr-o fundatie, in conducerea ei, in conducerea unei asociatii. Sunt avocat, trebuie sa ma suspend din avocatura. Toate aceste demersuri vreau sa le fac inainte de depunerea juramantului", a declarat Victor Ciorbea.

Intrebat daca e suparat pe colegii de partid ca nu l-au votat astazi, Victor Ciorbea a spus ca nu vrea sa comenteze. "Am fost surprins, pentru ca cel putin conducerea mi-a promis ca vor fi prezenti si ma vot vota (...) Acum nu pot sa mai fiu membru de partid, asa ca s-a terminat", le-a spus el jurnalistilor.

Este pentru prima oara dupa anul 2000 cand un politician activ devine Avocat al Poporului, anterior aceasta pozitie fiind ocupata de profesori de drept fara apartenta politica.

PDL: PSD si PNL politizeaza Avocatul Poporului si asta va fi vazut foarte prost la Bruxelles

Victor Ciorbea a fost pana zilele trecute senator PNL. El a demisionat din Senat dupa ce a fost votat, in urma cu doua saptamani membru neexecutiv al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Pentru ca numirea sa a fost facuta cu nerespectarea legii, el neavand vechimea necesara in acest domeniu, PDL a sesizat Curtea Constitutionala, iar la scurt timp Ciorbea a decis sa renunte la aceasta functie si sa accepte propunerea PSD de a prelua sefia Avocatului Poporului.

Incepand din decembrie, functia a fost ocupata de un interimar, dupa ce Crisu Anastasiu a demisionat din motive personale.

Avocatul Poporului este una dintre cele mai importante functii in stat, pentru ca este singurul care poate contesta la CCR ordonantele de urgenta emise de guvern.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...