Victor Ciorbea sesizat din nou: Contestati la CCR ordonanta care modifica Legea Educatiei!

Joi, 21 August 2014, ora 14:41
3014 citiri
Victor Ciorbea sesizat din nou: Contestati la CCR ordonanta care modifica Legea Educatiei!

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a primit o noua sesizare prin care i se cere sa conteste la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta prin care Guvernul Ponta a modificat din temelii Legea Educatiei.

Sesizarea a fost depusa si inregistrata miercuri de Uniunea Nationala pentru Dezvoltarea Invatamantului Privat Preuniversitar din Romania (UNDIPPR).

"UNDIPPR considera ca toate aceste modificari ale OUG 49/2014 sunt vadit anticonstitutionale si concepute pentru a lovi in invatamantul privat preuniversitar ce se desfasoara in Romania cu rezultate foarte bune in decursul timpului", se arata in comunicatul remis Ziare.com sub semnatura dr. Radu Stefanescu, presedintele UNDIPPR, care ii cere lui Victor Ciorbea sa ii aduca la cunostinta modul de solutionare a petitiei, conform art. 26 alin. 1 din Legea 35/1997.

Uniunea se alatura astfel presedintelui Romaniei, asociatiilor de studenti, organizatiilor societatii civile, dar si PDL, care au depus mai multe sesizari prin care i se cere lui Victor Ciorbea sa isi exercite atributiile si sa conteste ordonanta la Curtea Constitutionala.

Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Ciorbea, strans cu usa de studenti: Apelam si la presiuni externe! Interviu

Reprezentantii uniunii, membra activa a ECNAIS - Consiliului European al Asociatiilor Nationale ale Scolilor Particulare/Independente, spun ca "asistam in ultima perioada la o tendinta de punere a invatamantului particular, a celui preuniversitar si nu numai, dar si a sistemului national de invatamant in ansamblul sau sub controlul altor interese decat cele a caror expresie ar trebui sa o constituie in mod firesc".

In plus, acestia spun ca OUG 49/2014 cuprinde modificari legislative incompatibile cu un sistem de invatamant care "functioneaza in contextul unei economii de piata bazate pe libera initiativa si concurenta".

Ce reclama uniunea

Printre numeroasele probleme semnalate Avocatului Poporului se numara politizarea consiliilor de administratie din unitatile de invatamant, organizarea invatamantului postliceal in cadrul universitatilor de invatamant superior, pregatirea in facultati a elevilor care nu au promovat examenul de bacalaureat national, organizarea unei sesiuni de bacalaureat speciale sau organizarea programelor de studii universitare de doctorat la forma de invatamant cu frecventa redusa.

"Prevederile OUG 49/2014 distorsioneaza competitia, singura generatoare de calitate, perturband piata educatiei inclusiv prin finantare preferentiala, care nu urmeaza elevul si afecteaza deopotriva baza materiala si activitatea unitatilor si institutiilor de invatamant de stat si particulare", se mai arata in sesizarea depusa la Avocatul Poporului.

U.N.D.I.P.P.R. mai considera ca modificarile aduse prin aceasta OUG "influenteaza negativ organizarea si functionarea sistemului national de invatamant, fiind apte sa perturbe activitatea autoritatilor publice cu responsabilitati in domeniul educatiei si invatamantului si sa afecteze dreptul la invatatura", asigurat prin Constitutie.

In plus, uniunea semnaleaza faptul ca nu a existat nicio situatie de urgenta care sa justifice modificarea legii Educatiei prin ordonanta, de catre guvern, si, in plus, OUG 49 nu este motivata conform Constitutiei, in comunicat fiind punctate numeroase articole din Legea fundamentala care au fost incalcate de Guvernul Ponta in acest caz.

Ultima reactie a lui Victor Ciorbea cu privire la sesizarile primite cu privire la OUG 49/2014 a venit in urma cu trei saptamani, la data de 30 iulie, cand acesta a anuntat ca examineaza textul cu atentie si se consulta cu sindicatele.

Ciorbea ii scrie lui Basescu: Suntem intr-o "faza avansata" de examinare a OUG pe educatie (Video)

C.B.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...