PDL: PSD si PNL politizeaza Avocatul Poporului si asta va fi vazut foarte prost la Bruxelles

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 11:33
3180 citiri
PDL: PSD si PNL politizeaza Avocatul Poporului si asta va fi vazut foarte prost la Bruxelles
Foto: alba24.ro

Prin numirea lui Victor Ciorbea in functia de Avocat al Poporului, PSD si PNL politizeaza institutia care ar trebui sa reprezinte interesele cetatenilor, iar acest lucru va fi privit foarte prost la Bruxelles, spune vicepresedintele PDL Alin Tise.

Senatorul democrat-liberal a declarat pentru Ziare.com ca "decizia PDL a fost de a nu nominaliza o persoana pentru Avocatul Poporului".

"Avocatul Poporului devine, de fapt, avocatul PSD si PNL. Victor Ciorbea, propus de cele doua partide, nu are probitatea morala de a ocupa aceasta functie, din cel putin trei motive. Este om politic, iar aceasta functie va deveni politizata si va scadea in eficienta si credibilitate.

Al doilea motiv este faptul ca a acceptat in urma cu doua saptamani sa fie membru ASF, desi stia ca nu indeplineste conditiile legale si doar sesizarea PDL la CCR l-a facut sa renunte. Iar al treilea motiv este traseismul politic al lui Victor Ciorbea - si-a schimbat partidul in functie de interesul personal.

De aceea, PDL a solicitat ieri in sedinta renuntarea la politizarea acestei functii si la nominalizarea lui Victor Ciorbea. De asemenea, i-am solicitat personal domnului Ciorbea sa renunte singur, tocmai pentru a nu perverti aceasta functie atat de importanta, care ar trebui sa ii reprezinte pe romani", a declarat senatorul Alin Tise.

Intrebat daca PDL a discutat cu PNL in legatura cu acest subiect, ambele partide declarandu-se in Opozitie, vicepresedintele PDL a raspuns: "Nu am discutat, eu va spun pozitia PDL pe care am exprimat-o si in Comisia juridica, in care eu sunt membru, si in care au fost doar 5 voturi impotriva".

Senatorul Alin Tise a mai subliniat faptul ca "in functia de Avocat al Poporului ar trebui sa fie numite persoane apolitice, profesionisti ai dreptului, mai ales in drept constitutional, dar nu numai, si care sa nu aiba asupra lor nicio urma de indoiala cu privire la probitatea morala", reamintind pozitia pe care Victor Ciorbea s-a pozitionat in timpul evenimentelor din 2012.

Ciorbea: Basescu sa stea cuminte sau o sa aiba sfarsitul pe care il merita

Ciorbea si Pavelescu, cei mai activi lideri politici in studiourile TV

De altfel, punctul 7 de pe celebra "to do list" transmisa de presedintele CE, Jose Manuel Barroso, lui Victor Ponta dupa suspendarea presedintelui era chiar "Numirea in mod transparent a unui Avocat al Poporului care sa fie acceptat de toate formatiunile politice".

Intrebat cum crede ca va fi privita la Bruxelles numirea unui politician activ in functia de Avocat al Poporului, Alin Tise a raspuns: "Foarte prost, ca orice alta decizie prin care politizam tot ce se intampla in Romania.".

"Dansul este membru PNL, dar a fost propus de PSD, asta inseamna ca USL functioneaza mai departe, in interesul amandurora. Chestiunea cu ruperea USL, iata, se demonstreaza inca o data ca este o poveste spusa romanilor. In realitate, un partid propune pe cineva din celalalt partid, tocmai pentru ca ambele partide sa controleze institutia", a conchis acesta.

Avocatul Poporului sau Avocatul Politicienilor?

Functia de Avocat al Poporului a fost introdusa in Constitutie in 1990, dupa model suedez, cu scopul de a-i proteja pe cetateni in fata abuzurilor administratiei de stat. Ea este extrem de importanta, in conditiile in care Avocatul Poporului este singurul care poate contesta la CCR ordonantele de urgenta, iar, conform statisticilor oficiale, Guvernul Ponta este un sustinator al guvernarii prin ordonante de urgenta, o statistica realizata in august anul trecut aratand ca Guvernul Ponta 2 emisese, in medie, o ordonanta la fiecare 2,8 zile de guvernare.

Dupa anul 2000, functia a fost ocupata doar de profesori de drept fara cariera politica: Ioan Muraru (2001-2011), Gheorghe Iancu (2011-2012), Crisu Anastasiu (2012-2013).

Victor Ciorbea este profesor de drept si avocat, dar a avut dupa 1989 si o intensa activitate politica, fiind, rand pe rand, primar al Capitalei, premier, membru PNTCD si senator PNL, functie din care a demisonat de doar cateva zile, el ramanand totusi membru de partid.

In urma cu doua saptamani, Victor Ciorbea a fost votat de Parlament ca membru in ASF, desi nu indeplinea una dintre conditiile cerute - cei 9 ani de vechime in domeniu - motiv pentru care PDL a atacat la Curtea Constitutionala aceasta hotarare a Parlamentului.

PDL: Victor Ciorbea a fost numit ilegal in ASF! Cum numara Ciorbea cei 9 ani ceruti de lege

Ulterior, Ciorbea a demisionat din Senat pentru a-si putea prelua functia in ASF, dar la scurt timp, au aparut pe surse informatii conform carora PSD l-ar sustine pentru functia de Avocat al Poporului, care este ocupata de un interimar inca din luna decembrie.

Victor Ciorbea renunta la ASF la doar cateva zile de la numire - Vrea sa fie Avocatul Poporului (Video)

Atunci, Crisu Anastasiu a anuntat ca demisioneaza din motive personale, iar Parlamentul a numit-o pe Ecaterina Teodorescu interimar, aceasta fiind singurul vicepresedinte dintre cei patru care are studii economice, nu juridice, motiv pentru care PDL a atacat numirea la CCR, dar sesizarea a fost respinsa.

Avocatul Poporului interimar, in conflict cu legea fundamentala? Ce spune Constitutia

Mandatul de Avocat al Poporului este de 5 ani si poate fi reinnoit o singura data. Legea nu prevede o durata maxima pentru interimat, dar Valeriu Zgonea declara la finalul anului trecut ca un nou Avocat al Poporului cu puteri depline va fi votat la inceputul sesiunii parlamentare din 2014, adica la inceputul lui februarie, ceea ce nu s-a intamplat.

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...
Comentarii