Ciorbea: Am rezerve privind confiscarea de masini. Pentru averi, nu strica

Joi, 09 Mai 2013, ora 17:56
4315 citiri
Ciorbea: Am rezerve privind confiscarea de masini. Pentru averi, nu strica

Senatorul PNL Victor Ciorbea spune ca n-ar strica, dar nici nu ar aduce multe lucruri in plus daca s-ar introduce confiscarea averilor ilegale in Constitutie, asa cum isi doreste premierul Victor Ponta.

El are insa rezerve in ce priveste confiscarile de masini pentru infractiuni rutiere, spunand ca aici trebuie "lucrat cu atentie pentru a nu aduce atingeri drepturilor fundamentale.

"Averile ilegale pot fi confiscate in masura in care se stabileste ca au fost stabilite niste fapte penale. Asta e deja o prevedere in Codul Penal si in Codul de Procedura Penala. Ca se introduce si in Constitutie nu strica, e acelasi lucru. Oricum se face aceasta confiscare, pe baza unei hotarari penale definitive. Exista si in legislatia actuala prevederea referitoare la controlul averii demnitarilor.

Exista comisii speciale create pe langa Curtile de Apel care verifica, in cazul in care verifica vreo sesizare din partea ANI, ca ar fi vorba de o avere dobandita ilicit, se intruneste comisia, face toate verificarile. E exemplul acela cu fostul ministru Dan Ioan Popescu. A durat 2-3 ani pana s-a facut verificarea si s-a pronuntat Curtea de Apel", a spus fostul premier pentru Ziare.com.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca isi doreste introducerea in Constitutie a confiscarii averilor dobandite prin infractiuni.

"Vreau sa confiscam averile obtinute in urma infractiunilor, pe sistemul european. Este o noua conceptie la nivel european, venita pe filiera americana si cred ca este o idee buna. Pentru aceasta trebuie sa modificam articolul 44 din Constitutie, pentru ca altfel nu putem face nimic. Umblam la articolul 44", a spus premierul.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei are si ea un proiect privind confiscarea averilor ilicite, iar raportul sau pe aceasta tema a fost deja adoptat de comisia LIBE din Parlamentul European, existand astfel posibilitatea ca prevederea sa devina legislatie europeana.

Confiscarea averilor ilicite propusa de Macovei, adoptata in comisia LIBE a Parlamentului European

Confiscari de masini. Nu e asa simplu

Victor Ciorbea considera, in cazul propunerii de confiscari de masini pentru incidente produse in trafic, ca s-ar putea discuta de asa ceva doar in cazuri extrem de grave.

"Legat de situatiile in care, sa spunem, masina a fost dobandita ilegal din strainatate, cand e vorba de anumite retele de tip mafiot care se ocupa cu asa ceva, ar putea fi luata in considerare (confiscarea masinilor - n.red).

Chiar si codurile actuale - Penal si de Procedura Penala - prevad posibilitatea confiscarii bunurilor care sunt mijloace pentru savarsirea unei infractiuni. Astea trebuie facute, in schimb, am rezerve referitor la viteza. Sigur ca daca cineva e baut sau nu e baut si incalca regulile de circulatie si omoara un om sau doi sau trei, se poate discuta chiar si aspectul confiscarii autombilului.

Daca e vorba de o abatere, nu neaparat simpla, daca e vorba de o anumita viteza si asa mai departe si nu se intampla nimic, exista masurile celelalte, legate de luarea carnetului de conducere pe o anumita perioada sau chiar sa fie pus cel in cauza sa dea examenul inca o data si asa mai departe. Trebuie lucrat cu atentie pentru a nu se atinge acest drept fundamental, dreptul la proprietate si care evident ca e definitoriu pentru o societate democratica si care merge pe calea finalizarii drumului, tranzitiei, de la socialismul real la capitalism", si-a expus Ciorbea parerea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciornea confiscari masini, #propunere Ponta confiscari averi , #USL