Opinii: Cine pericliteaza libertatea presei?

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 19:59
3398 citiri
Opinii: Cine pericliteaza libertatea presei?

Libertatea de exprimare este, fara indoiala, sfanta in orice democratie, iar lupta pentru ea trebuie dusa fara incetare, pe toate caile legale si fara cea mai mica indulgenta.

Asa ca, principial, protestul Ciutacu-Badea, organizat in fata sediului CNA, poate fi justificat. Doar ca, ma tem, cei doi si-au ales prost si locul, si tinta acestui protest. Pentru ca in acest moment, in Romania, nu autoritatile incalca, cu adevarat, libertatea de exprimare.

Ceea ce li se poate reposa autoritatilor este secretomania, dusa uneori la limita patologicului si paguboasa in primul rand pentru ele. In spatele ei, uneori se ascunde prostia, uneori se ascund ilegalitatile, dar in ambele cazuri vorbim despre atitudini defensive.

Li se poate reprosa institutiilor publice, in frunte cu guvernul si presedintia, un corp foarte prost de comunicatori profesionisti. Acestia ar trebui sa fie oricand la dispozitia ziaristilor, cu informatiile si explicatiile cerute.

Dar intr-o tara in care presedintele, premierul, membrii guvernului si orice alt demnitar sunt injurati copios la orice ora din zi si din noapte, sunt acuzati cu sau fara probe de toate nemerniciile lumii, mai ales pe Realitatea Tv si Antena 3, numai de incalcarea libertatii presei nu putem vorbi.

Nu am vazut niciun jurnalist incomod, calomnios chiar, care sa fie agresat, haituit sau, mai rau decat atat, asasinat, asa cum am vazut prin alte tari inclusiv europene.

Nu exista niciun jurnalist care sa poata spuna cu mana pe suflet ca a avut ceva de suferit de pe urma vreunui articol sau a unei emisiuni critice, daca nu chiar injurioase la adresa presedintelui.

Traian Basescu a dat in judecata pentru calomnie vreo doi jurnalisti si, culmea!, a pierdut. Curat dictatura! In schimb, Victor Ciutacu, de exemplu, si-a atacat cu ferocitate o colega de trust, cu adevarat exceptionala jurnalista, Sorina Matei, care a indraznit sa iasa din linie.

Ca presedintele are adesea o atitudine total nepotrivita fata de jurnaliste, mai ales, este un adevar, dar el nu tine de libertatea presei, ci de educatia si gradul de cultura al fiecaruia.

Ca Realitatea TV a fost verificata financiar la sange, ca au aparut nereguli, ca este in proces cu ANAF, sunt lucruri normale. N-are decat sa castige procesul. Din punct de vedere fiscal nicio firma, ca produce carnati, ca produce stiri si emisuni, nu ar imunitate. Invocarea liberei exprimari in aceasta materie este un abuz.

Iar faptul ca CNA sanctioneaza derapajele grave de limbaj, este un lucru normal si salutar. In toate tarile exista astfel de organisme care vegheaza la o minima decenta a mesajului audio-vizual.

Pacat ca nu exista si un organism de breasla puternic, care sa impuna niste standarde profesionale si deontologice. Oare domnii Badea si Ciutacu s-ar afla sub sau deasupra lor?

Dar faptul ca autoritatile nu incalca libera exprimare, nu inseamna ca presa audio-vizuala din Romania este libera. Dimpotriva, este intr-o stare jalnica, iar autoritatile poarta o vina foarte mare pentru aceasta situatie, pentru ca nu au avut curajul sa emita legea anti-trust.

Presa audiovizuala din Romania este sufocata de interesele economico-politice ale patronilor, adica ale asa numitilor mogului. Nu am vazut inca vreun atac la fel de grav la libertatea de exprimare decat acel: "S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala", rostit de Sorin Ovidiu Vantu fara a primi vreo replica din partea jurnalistului care a incasat-o supus in plina figura.

In aceasta zona, a patronatelor, trebuie cautata incalcarea libertatii de exprimare, dar nu i-am vazut pe cei doi vajnici aparatori ai ei protestand fata de o astfel de atitudine. Cand o vor face, vor merita tot sprijinul si toate aplauzele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#libertatea presei Romania, #Ciutacu Badea protest CNA , #Mircea Badea
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
libertatea presei este periclitata exact de aia care v-au facut pe voi jurnalisti de azi pe maine
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5