Cele mai importante modificari cuprinse in OUG pe Sanatate: Se suspenda coplata serviciilor medicale pana la 1 aprilie 2021

Luni, 17 Februarie 2020, ora 10:25
5786 citiri
Cele mai importante modificari cuprinse in OUG pe Sanatate: Se suspenda coplata serviciilor medicale pana la 1 aprilie 2021
Foto: Arhiva Ziare.com

Ordonanta de urgenta privind accesul pacientilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privati, a fost publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial.

OUG nr. 25/2020 modifica doua acte normative importante:

a) Legea nr. 95/2006 privind sanatatea;

b) OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Unele modificari sunt tehnice, altele pot fi discutabile, iar altele privesc un public larg. Sa parcurgem modificarile considerate de noi ca fiind relevante.

1) Se defineste mai exact notiunea de "derulare a unui program national de sanatate" ca fiind acele programe ce asigura tratamente specific pentru boli cu impact major asupra sanatatii publice.

2) Furnizorii privati de servicii medicale pot participa la implementarea programelor nationale de sanatate cu decontarea sumelor de la buget.

3) In cazul in care furnizorii privati de servicii medicale participa la un program national de sanatate cu decontarea unor sume de la buget, acestia nu au dreptul sa solicite de la pacienti sume suplimentare fata de cele decontate.

4) Spitalele private pot organiza servicii medicale private de urgenta. Lista spitalelor private ce asigura servicii medicale de urgenta va fi aprobata prin hotarare de guvern.

5) Se suspenda coplata serviciilor medicale cand pacientii opteaza pentru furnizori privati de servicii medicale, pana la data de 1 aprilie 2021.

6) Se reglementeaza conditiile prin care un furnizor de servicii medicale poate semna un contract cu casele de sanatate.

7) Se elimina obligatia platii serviciilor medicale cand iti aduci daune propriei sanatati din culpa. Pana acum, daca un cetatean se lovea cu un ciocan peste deget in mod intentionat, era obligat sa plateasca serviciile medicale.

8) Cand se stabileste stagiul de cotizare pentru concedii medicale, se recunoaste in Romania calitatea de asigurat in alt stat membru sau in Spatiul economic European sau confederatia elvetiana.

Nota: pentru a beneficia de concediu medical, se impune sa existe o activitate asigurata de minimum 6 luni in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical. Daca persoana a fost asigurata in alt stat membru, pe baza documentului emis de institutia de asigurare, se va cumula perioada pentru atingerea acelor 6 luni.

9) Se reglementeaza modul in care se determina veniturile care se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei, cand persoana asigurata a fost asigurata intr-un alt stat membru, in SEE sau in Elvetia.

Consultant Fiscal,

Auditor Financiar,

Adrian Benta

Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
Victor Ponta este revoltat. Fostul președinte PSD și premier al României îi ceartă pe liderii din formațiunea de guvernare pentru că-i neglijează pe foștii conducători social-democrați....
Schimbări pe scena politică. Decizie importantă luată de Înalta Curte în favoarea noului partid DREPT, asociat cu Mircea Geoană
Schimbări pe scena politică. Decizie importantă luată de Înalta Curte în favoarea noului partid DREPT, asociat cu Mircea Geoană
Înalta Curte de Casație și Justiției a luat sâmbătă, 7 septembrie, o decizie importantă pentru noul partid DREPT - Dreptate și Respect în Europa pentru Toți, asociat cu Mircea Geoană....
#OUG sanatate, #OUG sanatate prevederi, #coplata suspendata OUG sanatate , #ministrul Sanatatii
  1. Bărbat atacat de un urs într-un parc național turistic. Unde a avut loc incidentul
  2. Încep lucrările la podul peste Tisa, care leagă România de Ucraina. Restricțiile anunțate la graniță
  3. Dezvăluiri emoționante despre profesoara din România ucisă în atacul armat din SUA. Ce spun elevii și apropiații despre Christina Irimie
  4. Planul crud al Hamas pentru ostaticii israelieni, găsit pe computerul liderului grupării teroriste. Dezvăluiri din documentul secret
  5. Amenda uriașă primită de un român care a abandonat mai mulți pui de pisică, în apropierea unei gări
  6. Fostul manager al Spitalului Pantelimon: ”Nu există reglementări clare privind paliaţia sau protocoale" end-of-life treatment"”
  7. ”Dronele dragon”, noile arme cu care se mândresc ucrainenii: ”Sunt aripile noastre de răzbunare, purtând focul direct din cer” VIDEO
  8. Beijingul încearcă să îndulcească tonul cu Washingtonul: ”O Chină modernă este o oportunitate pentru SUA, nu o ameninţare”
  9. Panică în Rusia. A fost declarată stare de urgență după un atac al ucrainenilor, la graniță VIDEO
  10. Urs văzut în stațiunea Călimăneşti. Jandarmii, chemați de turiștii aflați într-o barcă