Viktor Iuscenko va veni la summitul NATO de la Bucuresti

Marti, 05 Februarie 2008, ora 12:32
1352 citiri
Viktor Iuscenko va veni la summitul NATO de la Bucuresti

Delegatia Ucrainei la summitul NATO din aprilie de la Bucuresti va fi condusa de presedintele Victor Iuscenko, a declarat ministrul de externe de la Kiev, Vladimir Ogrizko, potrivit agentiei RBK-Ucraina, transmite NewsIn.

"Din cate inteleg, invitatia a fost adresata presedintelui", a declarat oficialul ucrainean.

Ambasadorul american la Kiev, William Taylor, a declarat ca, in opinia sa, summitul NATO din aprilie de la Bucuresti va fi unul de succes pentru Ucraina. Intr-un discurs sustinut la conferinta internationala "O Ucraina noua intr-o Europa noua", ambasadorul a spus ca insasi reuniunea la varf care va avea loc intre Ucraina si NATO "este un lucru extrem de serios".

Potrivit lui Taylor, politica NATO va fi una a usilor deschise pentru orice natiune europeana interesata si capabila sa adere la NATO. "Prognoza mea este ca summitul de la Bucuresti va fi unul de succes atat pentru Alianta, cat si pentru Ucraina", a spus Taylor.

Ambasadorul a mentionat ca Statele Unite saluta scrisoarea autoritatilor ucrainene adresata conducerii NATO in care solicita includerea acestei tari in Planul de Actiuni in vederea aderarii la Alianta Nord-Atlantica, dar a precizat ca subscrierea la un astfel de document nu inseamna conferirea automata a calitatii de membru NATO.

"La mijloc este un proces. Poate fi un proces de durata, pentru o perioada nedeterminata si care sa nu aiba neaparat ca finalitate calitatea de membru", a spus ambasadorul american.

Taylor a subliniat si faptul ca NATO nu este Tratatul de la Varsovia. "Daca vreti sa deveniti membri NATO, trebuie sa va doriti acest lucru. In Tratatul de la Varsovia tarile erau fortate sa intre", a spus el.

La acelasi eveniment, ministrul apararii de la Kiev, Iuri Ehanurov, a spus ca in prezent in Ucraina exista si vointa politica, si potential economic, si capacitate militara de a extinde formele de cooperare cu NATO.

Potrivit ministrului, ucrainenii doresc ca tara lor ca devina membra a Uniunii Europene, dar in prezent este important sa fie clarificat un aspect - daca integrarea europeana este posibila fara integrarea euroatlantica. El a subliniat ca aderarea la Planul de Actiuni pentru calitatea de membru NATO este un pas in viitor de pe urma caruia vor beneficia generatiile viitoare.

Critici la adresa initiativei actualei conduceri a Ucrainei de a adera la Planul de Actiuni a formulat, in schimb, fostul ministru de externe, politicianul de opozitie Kostantin Griscenko.

In opinia sa, Ucraina ar avea doar de castigat de pe urma aderarii la NATO si UE, dar decizia ar fi trebuit sa fie luata in urma unor ample consultari cu societatea. "Ucraina nu ar fi trebuit sa semneze un asemenea demers fara a avea garantii ca raspunsul va fi pozitiv. Asemenea actiuni ale liderilor tarii prejudiciaza imaginea statulu in ansamblu", a spus Griscenko.

Fostul ministru al apararii, Anatoli Gritenko, presedintele Comisiei pentru securitate nationala si aparare din Legislativul ucrainean, a estimat la 20 la suta sansele Ucrainei de a primi un raspuns pozitiv la demersul sau, din cauza lipsei unei campanii nationale pentru aderarea la NATO si din cauza disputelor din interiorul puterii.

Intre timp, la Kiev continua scandalul provocat de scrisoarea adresata conducerii NATO, la 19 ianuarie 2008, de catre presedintele, premierul si presedintele Parlamentului de la Kiev, cu cererea de includere a Ucrainei in Planul de Actiuni la summitul NATO care va avea loc in aprilie la Bucuresti.

Opozitia din Rada Suprema de la Kiev (Parlamentului ucrainean) blocheaza tribuna Legislativului cerand desfasurarea imediata a unui referendum privind aderarea Ucrainei la NATO. Reprezentantii puterii au declarat ca vor desfasura un asemenea referendum dupa ce Ucraina va primi invitatia de aderare la Alianta.

Presedintele Radei, Arseni Iateniuc, a declarat luni ca la sedinta de marti Rada ar urma sa examineze problema desfasurarii unui referendum national in problema NATO.

Liderul ucrainean Victor Iuscenko ar urma marti sa-si tina discursul anual in fata Radei Supreme si atat coalitia de guvernare, cat si opozitia au fost de acord ca acest discurs sa fie precedat de votarea proiectului de hotarare privind procedura de aderare la NATO.

Presedintele grupului parlamentar al Partidului Regiunilor, de opozitie, Victor Ianukovici, a declarat ca opozitia va debloca tribuna Parlamentului, daca Rada va adopta decizia de aderare la NATO in functie de rezultatele referendumului national.

La randul sau, presedintele grupului parlamentar Ucraina Noastra, Veaceslav Kirilenko, a spus ca "subiectul NATO e doar un pretext, care este si va mai fi inca mult timp exploatat de Partidul Regiunilor pentru a tensiona situatia, pana la o eventuala dizolvare a organului legislativ". In opinia lui Kirilenko, problema este una artificiala, deoarece procedurile aderarii la NATO sunt descrise in legislatia nationala a Ucrainei.

Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Anchetatorii ruşi au transmis joi, 28 martie, că autorii atentatului de la periferia Moscovei, soldat cu 143 de morţi, aveau ”legături cu naţionaliştii ucraineni” şi au primit sume...
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Ministerul Apărării din Franța a denunțat joi, 28 martie, pe X, un fals site care folosește logoul instituţiei și care cere ca 200.000 de francezi să se angajeze în Ucraina. ”URL-ul...
#Summit NATO, #Bucuresti, #Ucraina , #Ucraina