Ministrul Afacerilor Europene nu exclude activarea articolului 7 pentru Romania. Vom fi decuplati de Bulgaria? Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 09:56
15282 citiri
Ministrul Afacerilor Europene nu exclude activarea articolului 7 pentru Romania. Vom fi decuplati de Bulgaria? Interviu video
Foto: Ziare.com

Asteptam sa vedem daca exista demersuri oficiale privind activarea articolului 7 din Tratatul european, privind suspendarea dreptului la vot, in privinta Romaniei. Vom oferi clarificari si vom purta dialog astfel incat sa se evite o asemenea situatie, afirma ministrul pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com cu numai cateva ore inainte ca Parlamentul European sa voteze activarea art. 7 in cazul Ungariei, ministrul Negrescu a pus acest risc in cazul Romaniei pe seama echilibrului politic: "dreapta politica, fiind afectata de faptul ca activarea articolului vizeaza state cu guverne ultraconservatoare sau din PPE, cauta sa identifice si o guvernare de stanga pentru a spune ca e o problema de ansamblu."

Iata principalele declaratii ale ministrului Afacerilor Europene:

- Nu am cunostinta despre finantari externe ale protestului din 10 august.

- Poate nu toata lumea constientizeaza ce inseamna competitia la nivel european si dincolo de UE.

- Se discuta despre decuplarea Romaniei de Bulgaria. Romania a creat un DNA care, cu dificultati, dar a avut rezultate foarte bune.

- Am speranta ca o parte din aspectele evocate de raportul final al Comisiei de la Venetia vor fi clarificate si ajustate conform recomandarilor.

- Am fost insarcinat de conducerea partidului sa elaborez impreuna cu o serie de colegi un proiect de lege pentru parteneriatul civil. Inteleg ca o parte dintre statele europene nu si-ar dori o forma reglementata in acest fel (a familiei traditionale - n.red.)

Gunther Krichbaum: "Presedintia Romaniei s-a terminat inainte de a incepe". Comisarul Oettinger - "Romania, Ungaria, Polonia si o parte din guvernul italian ar putea distruge UE". Sub aceste auspicii va incepe presedintia romaneasca a Consiliului UE. Cum comentati dvs aceasta situatie?

Cel mai important este ca Romania este in grafic cu pregatirile, si din punct de vedere logistic, si al substantei. Avem un dialog direct, structurat, cu toti reprezentantii UE si in acest context nu cred ca exista motive de ingrijorare.

Exista anumiti demnitari europeni care au diferite puncte de vedere care uneori fac o asociere intre contextul politic local si acest exercitiu, care este eminamente administrativ si nu e legat de politica locala.

Mai mult, trebuie sa realizam ca presedintia noastra se va exercita exact cand vor avea loc alegerile pentru PE. Inevitabil vor exista diferite pareri, dinspre dreapta, dinspre stanga. Vorbim despre doi reprezentanti ai dreptei politice europene care au opinii si despre Guvern, poate si despre politica si as vrea sa evitam un conflict sau ideea ca suntem in competitie.

O fi dreapta germana in campanie, dar cand un ministru roman spune ca unui german ii trebuie curaj ca sa vorbeasca despre gazare, iar consilierul premierului il vantura pe Hitler in atacuri politice, nu credeti ca e vina acestui guvern pentru ca a ajuns subiect de campanie pentru dreapta germana?

Eu am reactionat spunand ca resping cu fermitate mesajele care au legatura cu o etnie sau o minoritate. Au fost clarificari, sper ca in perioada urmatoare sa urmeze si altele, care sa separe mesajele personale de pe retelele de socializare de pozitia oficiala a Guvernului.

Dar lucrurile nu sunt simple, dezbaterea politica din tara noastra a ajuns la cote care depasesc poate politica traditionala si aceste lucruri se vad si risca sa afecteze imaginea Romaniei. Dezbaterile politice au mers insa foarte departe si in alte tari.

Cred ca o democratie matura este cea care recunoaste si dificultatile si vorbeste despre ele cu partenerii europeni.

Considerati ca detensionarea relatiei cu Germania poate avea loc fara ca dna Vasilescu si dl Valcov sa paraseasca Guvernul?

Avem o relatie foarte buna cu Germania, sunt foarte bucuros ca am creat acel format de dialog, trio Romania-Franta-Germania, in care ne-am intalnit de mai multe ori. Acolo discutam foarte direct, suntem foarte deschisi. Nu a existat niciun mesaj dinspre Germania referitor la cele intamplate.

Romania va fi vizitata de mai multi oficiali germani, inteleg ca inclusiv ministrul de Externe va reveni in Romania si in contextul acesta se vor purta discutii din care sper sa rezulte o pozitie mai activa a ceea ce inseamna reprezentantii sociali democrati in condamnarea acestui tip de reactii publice. Cei care au postat asemenea lucruri au recunoscut intr-un final ca poate s-a mers prea departe.

Nu ne place cand suntem stigmatizati in afara tarii, ar trebui sa reactionam mai ferm cand se intampla asa ceva si ar trebui sa fim un exemplu noi cand cerem aceleasi drepturi in afara.

Deci demisii?

Asta depaseste atributiile mele de ministru delegat.

Avem mai nou o alta problema. Liviu Dragnea acuza finantarea din strainatate a protestului din 10 august, definit ca tentativa de lovitura de stat, iar in spatiul public sunt acuzate direct Olanda, Franta, Belgia, Germania. Cum intram noi in presedintia Consiliului UE cu asemenea acuzatii nedovedite la adresa partenerilor?

Eu nu am cunostinta despre asemenea finantari. M-am uitat la diferite interventii publice si am remarcat mai multe persoane, printre care si dna Carmen Dan, care au spus ca nu au asemenea informatii. Din ce am vazut eu, dl Dragnea nu a facut referiri la un actor guvernamental, ci la actori privati. Poate dansul are mai multe detalii pe care le va face publice. Am vazut tot felul de filmulete.

Dar aceasta ultima acuzatie intra intr-un discurs mai larg care acuza tari din UE, in special Olanda si Germania, ca in batalia economica urmaresc sa obtina avantaje pe care Romania este presata prin decizii politice sa le accepte.

Suntem intr-o competitie economica cu multi competitori, ceea ce presupune sa stim ce avem de facut, sa avem un model economic de dezvoltare, sa ne aparam interesele, asa cum si le protejeaza si celelalte state.

Da, sunt foarte multe zvonuri in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen, in ceea ce priveste Portul Constanta, informatii care nu s-au verificat, dar trebuie luate in considerare.

In cel fel trebuie luate in considerare daca nu s-au verificat?

Trebuie sa verificam daca sunt reale, sa discutam in maniera directa cu partenerii. Se afla la Bucuresti premierul olandez cu care trebuie sa discutam despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, care sunt reticentele. Se fac proiecte interesante cu partenerii olandezi, ma refer la productia de echipamente pentru transport maritim, inclusiv nave. Trebuie sa scoatem din discutie aceste zvonuri si sa clarificam semnele de intrebare.

Deci aveti sau nu aceste semne de intrebare ca Romania este presata prin decizii politice sa ia decizii economice favorabile altora?

Nu cred ca asa trebuie formulat. Competitia e normala, trebuie sa fim constienti de ea si trebuie sa ne adaptam ei.

Poate nu toata lumea constientizeaza ce inseamna competitia la nivel european si dincolo de UE.

Ati vorbit de Schengen. Pana acolo avem MCV. Este adevarat ca vom fi decuplati de Bulgaria care va scapa de MCV spre deosebire de noi care vom ramane cu el?

Romania respinge ferm asocierea intre MCV si aderarea la Schengen. In niciun document ea nu exista. Romania are tot dreptul sa devina membru al Spatiului Schengen.

O tara cu probleme pe Justitie si ale statului de drept poate fi o tara sigura?

Eu cred ca frontierele noastre sunt sigure. Politia de Frontiera si-a sporit capacitatea. Si alte state au probleme cu statul de drept, sunt in spatiul Schengen si asigura protectia frontierelor.

Da, avem un MCV, s-au setat o serie de recomandari asumate de Romania, este important sa facem pasi. Ultimele evaluari au aratat ca s-au facut pasi. 3 - 4 chiar 5 recomandari sunt indeplinite sau aproape indeplinite.

Din cate?

Din 12.

Deci rezultatul e mai mult prost decat bun.

In cazul partenerilor bulgari, situatia este poate similara. Romania a creat un DNA care, cu dificultati, dar a avut rezultate foarte bune.

Recent dl Dragnea spunea: "DNA nu mai e".

Eu fac referire doar la actiunea guvernamentala. Bulgaria nu a creat un astfel de departament. Daca Bulgaria nu va mai avea MCV, ar insemna ca eforturile Romaniei de a crea o institutie specializata sunt duse in derizoriu de partenerii europeni.

Eu cred ca eforturile noastre trebuie luate in considerare, iar Romania si Bulgaria pot merge impreuna pentru a finaliza acest proces.

Sunt multe explicatii care trebuie date, dialogul trebuie sa continue, noi explicam reformele, unele sunt intelese, avem nemultumirile noastre si lucram impreuna pentru a clarifica detaliile celor 12 recomandari.

Dl Timmermans a cerut Romaniei sa supuna noile legi ale justitiei analizei Comisiei de la Venetia. Dupa o sesizare foarte tarzie, raportul preliminar este devastator si, totusi, una dintre cele trei legi a intrat in vigoare, celelalte doua isi asteapta aceasta intrare in vigoare fara ca majoritatea sa dea cel mai mic semn ca intentioneaza sa faca vreo modificare in sensul recomandarilor. In aceste conditii, cum sa nu ramanem cu MCV?

Legile au fost promovate in Parlament, eu nu sunt membru al Parlamentului...

Sunteti membru si ministru PSD, principalul partid de guvernamant.

....Nu va pot da detalii despre activitatea Parlamentului. Iar Guvernul nu putea sesiza Comisia de la Venetia in privinta unor legi initiate de Parlament.

Va disociati de partidul dvs?

Nu, dar vreau sa explic procedurile. Din ce am inteles, reprezentantii Parlamentului intentioneaza sa preia din recomandarile Comisiei de la Venetia, dar se asteapta raportul final si am speranta ca o parte din aspectele evocate de raport vor fi clarificate si ajustate conform recomandarilor.

Vom fi, asadar, decuplati de Bulgaria?

Nu exista semnal oficial, se discuta, inevitabil o tara care a detinut presedintia Consiliului UE a ramas cu o imagine buna care poate fi valorificata.

Probabil si noi, dupa ce vom detine presedintia, vom putea discuta multe subiecte de interes pentru tara noastra.

Inclusiv socialistii europeni, deci familia dvs politica, au decis alaturi de majoritatea din PE convocarea dnei Dancila in fata plenului pentru a da explicatii pe tema represiunii din 10 august. Cum vedeti dvs aceasta convocare?

Nu e convocare, este stabilirea pe agenda PE a unei discutii despre ceea ce inseamna statul de drept din Romania si in special despre protestele de acum o luna. Au fost multe discutii despre multe state membre. Vom vedea daca vom primi o invitatie, ea nu a ajuns inca, la mine cel putin. Cand o vom primi, vom avea o reactie.

Faptul ca si grupul social-democrat a sustinut aceasta dezbatere nu e un lucru neaparat rau. Ei au votat o dezbatere la care pot fi prezentate diferite puncte de vedere si cand exista dezbatere rezultatele nu pot fi decat pozitive.

Deci, imi spuneti, convocarea/invitarea dnei Dancila e un lucru bun?

Dezbaterile sunt normale, nu e nimic inedit. Asta spun.

Sunt voci care spun ca aceasta invitare ar fi un prim pas catre invocarea articolului 7 privind suspendarea dreptului la vot, ca in cazul Poloniei (intre timp si al Ungariei) .

Sunt doar voci. Asteptam sa vedem daca exista demersuri oficiale. Romania este disponibila in a oferi clarificari. Eu reprezint Guvernul Romaniei si prezint partenerilor nostri europeni demersurile facute de Romania.

Celelalte institutii au rolul de a prezenta propria lor varianta. Dar cel mai important este ca, in ciuda acestor discutii, Romania a fost un partener de incredere, disponibil pentru dialog.

Poate nu au fost preluate toate recomandarile, poate nu s-a spus "da" la tot, dar am fost acolo pentru a purta dialogul la cel mai inalt nivel. Vom oferi clarificari si vom purta dialog, astfel incat sa se evite activarea articolului 7 pentru Romania, care nu trebuie sa se afle intr-o asemenea situatie.

Remarc ca nu excludeti activarea art 7 pentru Romania.

In politica, nu trebuie sa spui niciodata nu. Contextul se poate schimba, intensitatea dezbaterii in perspectiva alegerilor pentru PE este foarte mare si in acest context nu putem sti care vor fi diferitele abordari.

Dreapta politica, fiind afectata de faptul ca activarea articolului vizeaza state cu guverne ultraconservatoare sau din PPE, cauta sa identifice si o guvernare de stanga, pentru a spune ca e o problema de ansamblu. Sper sa nu ajungem la o asemenea situatie.

Cum vede un om de stanga tanar, fost membru in PE, unde ideologiile sunt cu mult mai bine definite, faptul ca partidul sau social democrat initiaza un referendum impotriva comunitatii LGBT, pentru ca in fapt despre asta e vorba in chestiunea familiei traditionale?

Nu e un referedum impotriva cuiva si nu e initiat de PSD, ci de miscari civice care au organizat strangerea de semnaturi.

Initiativa modificarii Constitutiei este a Coalitiei pentru Familie, dar referendumul e convocat de Parlamentul dominat de PSD.

Toate partidele au avut reprezentanti care au votat pentru referendum.

Majoritatea este in jurul PSD, principalul sustinator al referendumului, dar care au fost cu mult mai putin interesati de alte manifestari de vointa populara precum referendumul pentru 300 de parlamentari.

Acolo nu a fost initiativa cetateneasca.

Da, a fost mai mult decat atat, a fost un referendum validat de-a dreptul.

Consultativ, initiat de presedintele Romaniei. Este pentru prima data cand avem o asemenea initiativa cetateneasca si noi trebuie sa acceptam asemenea demersuri.

Referitor la subiectul in sine, eu mi-am exprimat pozitia in interiorul partidului.

Am fost insarcinat de conducerea partidului sa elaborez impreuna cu o serie de colegi un proiect de lege pentru parteneriatul civil. Acest proiect va oferi clarificari pentru familiile care nu sunt casatorite. Pentru mine, familiile le inglobeaza si pe cele monoparentale.

Deci nu sunteti de acord cu modificarea Constitutiei?

Am oferit aceste clarificari, PSD a luat o decizie pe care o respect.

Ne poate afecta acest referendum in plan european?

Eu cred ca partenerii nostri din afara tarii respecta ideea de initiative cetatenesti, inteleg ca o parte dintre state nu si-ar dori o forma reglementata in acest fel, dar tine de fiecare tara sa stabileasca forma legala de definire a casatoriei.

Cazul Coman a avut o decizie la Luxemburg si prevederile acelei decizii trebuie puse in aplicare de institutiile romanesti, ceea ce ar oferi o serie de clarificari.

Citeste mai tarziu pe Ziare.com si partea a doua a interviului cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu. Care este stadiul concret al pregatirilor pentru preluarea presedintiei? Este Romania in pericol sa piarda acest exercitiu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministru Victor Negrescu presedintia Consiliului UE , #ministrul Afacerilor Europene