Ziare.com

Ministrul Afacerilor Europene nu exclude activarea articolului 7 pentru Romania. Vom fi decuplati de Bulgaria? Interviu video

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 09:56

   

Ministrul Afacerilor Europene nu exclude activarea articolului 7 pentru Romania. Vom fi decuplati de Bulgaria? Interviu video
Asteptam sa vedem daca exista demersuri oficiale privind activarea articolului 7 din Tratatul european, privind suspendarea dreptului la vot, in privinta Romaniei. Vom oferi clarificari si vom purta dialog astfel incat sa se evite o asemenea situatie, afirma ministrul pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com cu numai cateva ore inainte ca Parlamentul European sa voteze activarea art. 7 in cazul Ungariei, ministrul Negrescu a pus acest risc in cazul Romaniei pe seama echilibrului politic: "dreapta politica, fiind afectata de faptul ca activarea articolului vizeaza state cu guverne ultraconservatoare sau din PPE, cauta sa identifice si o guvernare de stanga pentru a spune ca e o problema de ansamblu."

Iata principalele declaratii ale ministrului Afacerilor Europene:

- Nu am cunostinta despre finantari externe ale protestului din 10 august.

- Poate nu toata lumea constientizeaza ce inseamna competitia la nivel european si dincolo de UE.

- Se discuta despre decuplarea Romaniei de Bulgaria. Romania a creat un DNA care, cu dificultati, dar a avut rezultate foarte bune.

- Am speranta ca o parte din aspectele evocate de raportul final al Comisiei de la Venetia vor fi clarificate si ajustate conform recomandarilor.

- Am fost insarcinat de conducerea partidului sa elaborez impreuna cu o serie de colegi un proiect de lege pentru parteneriatul civil. Inteleg ca o parte dintre statele europene nu si-ar dori o forma reglementata in acest fel (a familiei traditionale - n.red.)

Gunther Krichbaum: "Presedintia Romaniei s-a terminat inainte de a incepe". Comisarul Oettinger - "Romania, Ungaria, Polonia si o parte din guvernul italian ar putea distruge UE". Sub aceste auspicii va incepe presedintia romaneasca a Consiliului UE. Cum comentati dvs aceasta situatie?

Cel mai important este ca Romania este in grafic cu pregatirile, si din punct de vedere logistic, si al substantei. Avem un dialog direct, structurat, cu toti reprezentantii UE si in acest context nu cred ca exista motive de ingrijorare.

Exista anumiti demnitari europeni care au diferite puncte de vedere care uneori fac o asociere intre contextul politic local si acest exercitiu, care este eminamente administrativ si nu e legat de politica locala.

Mai mult, trebuie sa realizam ca presedintia noastra se va exercita exact cand vor avea loc alegerile pentru PE. Inevitabil vor exista diferite pareri, dinspre dreapta, dinspre stanga. Vorbim despre doi reprezentanti ai dreptei politice europene care au opinii si despre Guvern, poate si despre politica si as vrea sa evitam un conflict sau ideea ca suntem in competitie.

O fi dreapta germana in campanie, dar cand un ministru roman spune ca unui german ii trebuie curaj ca sa vorbeasca despre gazare, iar consilierul premierului il vantura pe Hitler in atacuri politice, nu credeti ca e vina acestui guvern pentru ca a ajuns subiect de campanie pentru dreapta germana?

Eu am reactionat spunand ca resping cu fermitate mesajele care au legatura cu o etnie sau o minoritate. Au fost clarificari, sper ca in perioada urmatoare sa urmeze si altele, care sa separe mesajele personale de pe retelele de socializare de pozitia oficiala a Guvernului.

Dar lucrurile nu sunt simple, dezbaterea politica din tara noastra a ajuns la cote care depasesc poate politica traditionala si aceste lucruri se vad si risca sa afecteze imaginea Romaniei. Dezbaterile politice au mers insa foarte departe si in alte tari.

Cred ca o democratie matura este cea care recunoaste si dificultatile si vorbeste despre ele cu partenerii europeni.

Considerati ca detensionarea relatiei cu Germania poate avea loc fara ca dna Vasilescu si dl Valcov sa paraseasca Guvernul?

Avem o relatie foarte buna cu Germania, sunt foarte bucuros ca am creat acel format de dialog, trio Romania-Franta-Germania, in care ne-am intalnit de mai multe ori. Acolo discutam foarte direct, suntem foarte deschisi. Nu a existat niciun mesaj dinspre Germania referitor la cele intamplate.

Romania va fi vizitata de mai multi oficiali germani, inteleg ca inclusiv ministrul de Externe va reveni in Romania si in contextul acesta se vor purta discutii din care sper sa rezulte o pozitie mai activa a ceea ce inseamna reprezentantii sociali democrati in condamnarea acestui tip de reactii publice. Cei care au postat asemenea lucruri au recunoscut intr-un final ca poate s-a mers prea departe.

Nu ne place cand suntem stigmatizati in afara tarii, ar trebui sa reactionam mai ferm cand se intampla asa ceva si ar trebui sa fim un exemplu noi cand cerem aceleasi drepturi in afara.

Deci demisii?

Asta depaseste atributiile mele de ministru delegat.

Avem mai nou o alta problema. Liviu Dragnea acuza finantarea din strainatate a protestului din 10 august, definit ca tentativa de lovitura de stat, iar in spatiul public sunt acuzate direct Olanda, Franta, Belgia, Germania. Cum intram noi in presedintia Consiliului UE cu asemenea acuzatii nedovedite la adresa partenerilor?

Eu nu am cunostinta despre asemenea finantari. M-am uitat la diferite interventii publice si am remarcat mai multe persoane, printre care si dna Carmen Dan, care au spus ca nu au asemenea informatii. Din ce am vazut eu, dl Dragnea nu a facut referiri la un actor guvernamental, ci la actori privati. Poate dansul are mai multe detalii pe care le va face publice. Am vazut tot felul de filmulete.

Dar aceasta ultima acuzatie intra intr-un discurs mai larg care acuza tari din UE, in special Olanda si Germania, ca in batalia economica urmaresc sa obtina avantaje pe care Romania este presata prin decizii politice sa le accepte.

Suntem intr-o competitie economica cu multi competitori, ceea ce presupune sa stim ce avem de facut, sa avem un model economic de dezvoltare, sa ne aparam interesele, asa cum si le protejeaza si celelalte state.

Da, sunt foarte multe zvonuri in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen, in ceea ce priveste Portul Constanta, informatii care nu s-au verificat, dar trebuie luate in considerare.

In cel fel trebuie luate in considerare daca nu s-au verificat?

Trebuie sa verificam daca sunt reale, sa discutam in maniera directa cu partenerii. Se afla la Bucuresti premierul olandez cu care trebuie sa discutam despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, care sunt reticentele. Se fac proiecte interesante cu partenerii olandezi, ma refer la productia de echipamente pentru transport maritim, inclusiv nave. Trebuie sa scoatem din discutie aceste zvonuri si sa clarificam semnele de intrebare.

Deci aveti sau nu aceste semne de intrebare ca Romania este presata prin decizii politice sa ia decizii economice favorabile altora?

Nu cred ca asa trebuie formulat. Competitia e normala, trebuie sa fim constienti de ea si trebuie sa ne adaptam ei.

Poate nu toata lumea constientizeaza ce inseamna competitia la nivel european si dincolo de UE.

Ati vorbit de Schengen. Pana acolo avem MCV. Este adevarat ca vom fi decuplati de Bulgaria care va scapa de MCV spre deosebire de noi care vom ramane cu el?

Romania respinge ferm asocierea intre MCV si aderarea la Schengen. In niciun document ea nu exista. Romania are tot dreptul sa devina membru al Spatiului Schengen.

O tara cu probleme pe Justitie si ale statului de drept poate fi o tara sigura?

Eu cred ca frontierele noastre sunt sigure. Politia de Frontiera si-a sporit capacitatea. Si alte state au probleme cu statul de drept, sunt in spatiul Schengen si asigura protectia frontierelor.

Da, avem un MCV, s-au setat o serie de recomandari asumate de Romania, este important sa facem pasi. Ultimele evaluari au aratat ca s-au facut pasi. 3 - 4 chiar 5 recomandari sunt indeplinite sau aproape indeplinite.

Din cate?

Din 12.

Deci rezultatul e mai mult prost decat bun.

In cazul partenerilor bulgari, situatia este poate similara. Romania a creat un DNA care, cu dificultati, dar a avut rezultate foarte bune.

Recent dl Dragnea spunea: "DNA nu mai e".

Eu fac referire doar la actiunea guvernamentala. Bulgaria nu a creat un astfel de departament. Daca Bulgaria nu va mai avea MCV, ar insemna ca eforturile Romaniei de a crea o institutie specializata sunt duse in derizoriu de partenerii europeni.

Eu cred ca eforturile noastre trebuie luate in considerare, iar Romania si Bulgaria pot merge impreuna pentru a finaliza acest proces.

Sunt multe explicatii care trebuie date, dialogul trebuie sa continue, noi explicam reformele, unele sunt intelese, avem nemultumirile noastre si lucram impreuna pentru a clarifica detaliile celor 12 recomandari.

Dl Timmermans a cerut Romaniei sa supuna noile legi ale justitiei analizei Comisiei de la Venetia. Dupa o sesizare foarte tarzie, raportul preliminar este devastator si, totusi, una dintre cele trei legi a intrat in vigoare, celelalte doua isi asteapta aceasta intrare in vigoare fara ca majoritatea sa dea cel mai mic semn ca intentioneaza sa faca vreo modificare in sensul recomandarilor. In aceste conditii, cum sa nu ramanem cu MCV?

Legile au fost promovate in Parlament, eu nu sunt membru al Parlamentului...

Sunteti membru si ministru PSD, principalul partid de guvernamant.

....Nu va pot da detalii despre activitatea Parlamentului. Iar Guvernul nu putea sesiza Comisia de la Venetia in privinta unor legi initiate de Parlament.

Va disociati de partidul dvs?

Nu, dar vreau sa explic procedurile. Din ce am inteles, reprezentantii Parlamentului intentioneaza sa preia din recomandarile Comisiei de la Venetia, dar se asteapta raportul final si am speranta ca o parte din aspectele evocate de raport vor fi clarificate si ajustate conform recomandarilor.

Vom fi, asadar, decuplati de Bulgaria?

Nu exista semnal oficial, se discuta, inevitabil o tara care a detinut presedintia Consiliului UE a ramas cu o imagine buna care poate fi valorificata.

Probabil si noi, dupa ce vom detine presedintia, vom putea discuta multe subiecte de interes pentru tara noastra.

Inclusiv socialistii europeni, deci familia dvs politica, au decis alaturi de majoritatea din PE convocarea dnei Dancila in fata plenului pentru a da explicatii pe tema represiunii din 10 august. Cum vedeti dvs aceasta convocare?

Nu e convocare, este stabilirea pe agenda PE a unei discutii despre ceea ce inseamna statul de drept din Romania si in special despre protestele de acum o luna. Au fost multe discutii despre multe state membre. Vom vedea daca vom primi o invitatie, ea nu a ajuns inca, la mine cel putin. Cand o vom primi, vom avea o reactie.

Faptul ca si grupul social-democrat a sustinut aceasta dezbatere nu e un lucru neaparat rau. Ei au votat o dezbatere la care pot fi prezentate diferite puncte de vedere si cand exista dezbatere rezultatele nu pot fi decat pozitive.

Deci, imi spuneti, convocarea/invitarea dnei Dancila e un lucru bun?

Dezbaterile sunt normale, nu e nimic inedit. Asta spun.

Sunt voci care spun ca aceasta invitare ar fi un prim pas catre invocarea articolului 7 privind suspendarea dreptului la vot, ca in cazul Poloniei (intre timp si al Ungariei) .

Sunt doar voci. Asteptam sa vedem daca exista demersuri oficiale. Romania este disponibila in a oferi clarificari. Eu reprezint Guvernul Romaniei si prezint partenerilor nostri europeni demersurile facute de Romania.

Celelalte institutii au rolul de a prezenta propria lor varianta. Dar cel mai important este ca, in ciuda acestor discutii, Romania a fost un partener de incredere, disponibil pentru dialog.

Poate nu au fost preluate toate recomandarile, poate nu s-a spus "da" la tot, dar am fost acolo pentru a purta dialogul la cel mai inalt nivel. Vom oferi clarificari si vom purta dialog, astfel incat sa se evite activarea articolului 7 pentru Romania, care nu trebuie sa se afle intr-o asemenea situatie.

Remarc ca nu excludeti activarea art 7 pentru Romania.

In politica, nu trebuie sa spui niciodata nu. Contextul se poate schimba, intensitatea dezbaterii in perspectiva alegerilor pentru PE este foarte mare si in acest context nu putem sti care vor fi diferitele abordari.

Dreapta politica, fiind afectata de faptul ca activarea articolului vizeaza state cu guverne ultraconservatoare sau din PPE, cauta sa identifice si o guvernare de stanga, pentru a spune ca e o problema de ansamblu. Sper sa nu ajungem la o asemenea situatie.

Cum vede un om de stanga tanar, fost membru in PE, unde ideologiile sunt cu mult mai bine definite, faptul ca partidul sau social democrat initiaza un referendum impotriva comunitatii LGBT, pentru ca in fapt despre asta e vorba in chestiunea familiei traditionale?

Nu e un referedum impotriva cuiva si nu e initiat de PSD, ci de miscari civice care au organizat strangerea de semnaturi.

Initiativa modificarii Constitutiei este a Coalitiei pentru Familie, dar referendumul e convocat de Parlamentul dominat de PSD.

Toate partidele au avut reprezentanti care au votat pentru referendum.

Majoritatea este in jurul PSD, principalul sustinator al referendumului, dar care au fost cu mult mai putin interesati de alte manifestari de vointa populara precum referendumul pentru 300 de parlamentari.

Acolo nu a fost initiativa cetateneasca.

Da, a fost mai mult decat atat, a fost un referendum validat de-a dreptul.

Consultativ, initiat de presedintele Romaniei. Este pentru prima data cand avem o asemenea initiativa cetateneasca si noi trebuie sa acceptam asemenea demersuri.

Referitor la subiectul in sine, eu mi-am exprimat pozitia in interiorul partidului.
Am fost insarcinat de conducerea partidului sa elaborez impreuna cu o serie de colegi un proiect de lege pentru parteneriatul civil. Acest proiect va oferi clarificari pentru familiile care nu sunt casatorite. Pentru mine, familiile le inglobeaza si pe cele monoparentale.

Deci nu sunteti de acord cu modificarea Constitutiei?

Am oferit aceste clarificari, PSD a luat o decizie pe care o respect.

Ne poate afecta acest referendum in plan european?

Eu cred ca partenerii nostri din afara tarii respecta ideea de initiative cetatenesti, inteleg ca o parte dintre state nu si-ar dori o forma reglementata in acest fel, dar tine de fiecare tara sa stabileasca forma legala de definire a casatoriei.

Cazul Coman a avut o decizie la Luxemburg si prevederile acelei decizii trebuie puse in aplicare de institutiile romanesti, ceea ce ar oferi o serie de clarificari.

Citeste mai tarziu pe Ziare.com si partea a doua a interviului cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu. Care este stadiul concret al pregatirilor pentru preluarea presedintiei? Este Romania in pericol sa piarda acest exercitiu?

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14665 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
53 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Ministrul Afacerilor Europene nu exclude activarea articolului 7

pentru Romania. Vom fi decuplati de Bulgaria? Interviu video"

- la ce te poti astepta de la un psdist , in niciun caz la adevaruri ! :o(((

 

 

se rezolva daca-si iau tainul Olanda si Austria

Lasa ca vin olandezii si austriecii sa-si ia tainul si se rezolva.
Nici sovhozurile nu au jefuit Romania ca marii membri ai UE.

 

 

"activarea articolului 7 pentru Romania"

Cei 2 Presedinti de camere "Romani" Porkarul condamnat si Tradiceanu care vor "Binele" Romaniei duc la izolarea tari!
II raspund si lui Marin666 aka Curcaplouata aka scadenta aka aka ....
Daca Polonia ungaria si Rromanica manelista nu mai au dreptul de vot NU mai e nici o problema cu votul in
UNANIMITATE....ai ințeles si TU??? mira maș !!!

Tu nu crezi ca cei mari lasa pe "Manelisti Comunisti" sa le danseze pe nas!
Compari Parlamentu E. cu CCR RRomaniz?? Ma faci sa rad cat de credul poti fi!!
Afara cu Ro din U.E. ...Puteti sa va faceti mai departe afacera zilnica in Fu,ndul Gradini.... fara bani U.E. asa ar fi aratat toate satele Ro!
Cine nu a profitat sunt primari Maneliștii Sudiști!!

 

 

Interesant

Ar fi frumos ca toti politicienii mafiei PSD+alde+udmr sa sustina interesele Romaniei incluse in tratatele semnate nu interesele lor personale sau de turma !

 

 

Si daca Romania pierde dreptul de vot in PE, cum

or sa se mai voteze contra europarlamentarii psd/alde? Pe cine o sa mai rupa cu dintii Mircea Diaconu?

 

 

Motivul ? de ce nu se pote castiga alegerile simplu in fata

Maneliștilor din PSD ti-l explica Dumitru Voicu:
"Primar PSD din Arges, la o intalnire oficială: "In Romania au mai rămas doar bătranii, betivii si puturosii“
TU din care Grupa faci parte???????????

 

 

SA VA FEREASCA DZEU, bibicilor ...odata vinatoarea

inceputa, sa nu creada cei ce se ocupa azi de ANCHETE , ca un Tariceanu si un Dragnea nu vor fi chemati sa dea socoteala de cine va fi noua putere ...chiar si daca este bolsevica .

Nu cred ca este cazul sa-l mai intrebam pe Ponta sau cei care azi au fost intrebati daca nu-i o izbavire sa sari de pe CATEDRALA, pentru ca un Codrin ...POATE !

 

 

Ministrul Afacerilor Eurpene ar trebui sa intrebe diaspora

Diaspora romano-bulgara, sau bulgaro-romana. Romanii si nulgarii aflati in Spania si Italia fraternizeaza adesea, pentru ca au parte de acelasi fel de discriminare
Ei se cunosc si, cu trecerea atator ani, se considera cetatenii aceleiasi Romano-Bulgaria, sau Bulgaro-Romania. Am vazut cum ei isi aratau unii altora cu furie si necaz cum certificatul de rezident in Spania continea, cu litere ingrosate, fraza ca "prezentul certificat nu da dreptul la munca pe cuenta ajena". Jignirile erau deasemeni primite in comun. Spune-le acum diasporenilor romano-bulgari ca vor fi separati - si se naste o noua drama

 

 

PUTINA RABDARE ...VINE si vremea actualei puteri sa fie

anchetata , ca doar nu stim sa fi fost canonizati , nici Dragnea si nici Tariceanu si cu ...ciuvicii pe linga ei.

Catedrala Neamului , inca nu a fost mobilata ...niste gazde mai bune nu pot fi , dupa ce am aflat ca au comandat niste colivii din sirma ghimpata ...

 

 

Cucu

Lol
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat luni că "nu există nicio sansă in actuala etapă de a retrage Articolul 7", activat in decembrie de către Bruxelles impotriva Poloniei in legătură cu temerile privind statul de drept in această tară, transmite agentia poloneză de presă PAP.

 

 

ce este de facut

ROMANIA impreuna cu alte tari est europene din Uniunea Europeana sunt colonii si tari second hand pentru tarile foarte dezvoltate din U.E. Firmele romanesti sa caute urgent piete noi pentru promovarea, desfacerea, vanzarea produselor si serviciilor in tarile din ASIA, America Centrala si de Sud si Africa. Se poate discuta cu aceste tari in limbile araba, franceza, spaniola, chineza, nu doar in engleza. Cu putina vointa... ne vom diversifica tarile cu care facem comert exterior, indiferent ca vor unii sau altii care PUPA picioarele europenilor si le stau la dispozitie fara demnitate. Uniunea Europeana va avea mai multa grija si respect in raport cu Romania, Polonia dupa Rusia va ocupa toata Ucraina si Republica Moldova (Rusia cu armata foarte puternica si bombe nucleare poate ocupa tari europene fara sa de-a inapoi teritoriu).

 

 

Sanctionarea unei natiuni intregi, pentru ticalosia

reprezentantilor pare nedreapta, dar necesara. Si mai bine, ar trebui luate masuri directe impotriva celor care submineaza statul de drept prin actiunile si declaratiile lor. Abia atunci am vedea cum le frig talpile, cind jumatate din partid nu poate vizita Europa.

 

 

Bietul pulifrici Negrescu, l-au trecut toate sudorile!

E foarte greu, as zice imposibil, sa faci din alb negru si din negru alb!
Ce echilibristica penibila, sa comentezi declaratiile UE fara sa recunosti explicit ca Zdragnea e in 2cat pana peste cap!
De fapt, sunt convins ca pulifrici asta ar prefera sa-l vada pe toparlanul hot pe catafalc, dar deocamdata trebuie sa se chinuiasca sa cante partitura asta ca sa nu-si piarda postul!

 

 

Daca U.E. nu merge cu 27 state

ESTE preconizata o Uniune Eu. restrinsa a 15 sau 12 state !
Aveti rabdare ...

 

 

@hastalabasta,cum spunea oha ?! HA-HA-HA !

au ramas doar betivii etc.pai ba minte scurta ai auzit de conventia democrata romana condusa de tap.dar de alianta dreptate si adevar condusa de bashe,dar de preshu jucator bashe cu clovnu umil poc,care spunea ca suntem o tara de mamici...asta inseamna cel putin jumatate din cei 30 de ani trecuti de la revulutie,deci 15 ani ati fost la putoare si nu ati facut alceva decat sa furati...psd face la fel,dar tinerii au plecat de buna conducere a voastra fomishtilor....daca era numa psd la conducere,de 30 de ani aveati dreptate,dar emblema voastra bashe rade-tot va urmareste peste tot si nu scapati prea curand de ea ! cand tot romanu va intelege ca presedintele tarii e doar pt decor,iar economia e condusa de guvern,o sa mai pupati puterea la pastele cailor !

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor