Ne vom face de ras la presedintia UE? Pregatiri pe hartie si personal cu pregatire minimala Interviu video cu ministrul Victor Negrescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 19:12
8663 citiri
Ne vom face de ras la presedintia UE? Pregatiri pe hartie si personal cu pregatire minimala Interviu video cu ministrul Victor Negrescu

Pregatirile Romaniei pentru preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE sunt in grafic, sustine ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, desi admite ca nu toate contractele de achizitii au fost incheiate, iar sponsorizarile sunt inca in faza de analiza.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Negrescu vorbeste si despre situatia personalului calificat si despre felul in care au fost selectati cei implicati in presedintia romaneasca:

"In unele institutii exista concursuri, in altele exista alte proceduri si au fost trimisi oamenii la post pe baza unor criterii minimale. Sa cunoasca limbi straine si sa aiba o responsabilitate in privinta grupurilor de lucru pe care le vor coordona.

Am cautat sa investim mult in formarea celor nominalizati pentru a creste nivelul de pregatire pentru ca existau unele carente, unii colegi nu stiau suficient o limba straina sau nu stiau toate procedurile".

Victor Negrescu infirma categoric posibilitatea ca Romania sa piarda exercitiul presedintiei Consiliului UE.

Citeste si prima parte a interviului cu oficialul MAE: Ministrul Afacerilor Europene nu exclude activarea articolului 7 pentru Romania. Vom fi decuplati de Bulgaria?

Care e stadiul pregatirilor logistice, organizatorice, cu 3 luni inainte de preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului UE?

E greu de dat cifre, suntem in grafic. Sunt domenii in care suntem in avans si chiar ni se spune ca ar trebui sa fim mai putini proactivi. De exemplu, calendarul de evenimente l-am difuzat din iunie catre statele membre, sistemul de acreditare e finalizat si il testam in forma finala, avem dreptul sa-l lansam abia cu o luna inainte.

Avem temele de interes, vorbim despre ele, ni s-a spus ca ar trebui sa vorbim mai putin.

Si restante?

Sunt chestiuni care trebuie reglementate. De exemplu, in echipa MAE avem nevoie de foarte multa resursa umana functionala pe care am cerut ministerelor sa o trimita. Dar nu era reglementat modul de a prelua functionari in MAE, oameni cu experienta care sa ne ajute in dosare precise. A trebuit sa reglam lucrul acesta.

Si cum l-ati reglat?

Avem o norma legala de curand stabilita. Exista o comisie care evalueaza propunerile si trebuie sa existe acceptul institutiei pentru a putea fi relocat.

Deci nu concurs?

Au fost doua concursuri. Unul pentru posturi fixe, au venit in echipa cred ca 10 persoane. La concursul pentru posturi temporare, rata de participare a fost scazuta, pentru ca cerem un nivel de pregatire superior. Nu s-au inscris multi si nu multi au trecut concursul.

In plus, dureaza 8-9 luni pana cand cineva se incadreza in MAE.

Deci sunteti in deficit de personal?

Am identificat resurse in sistemul public si lucrurile se prezinta adecvat. Mi-ar face placere sa avem in continuare resursa umana propusa de institutiile cu care colaboram, oameni cu experienta.

Ati trimis 200 de persoane si la Bruxelles.

Reprezentanta Romaniei va fi probabil a doua cea mai mare din istoria presedintiilor la ConsUE. Ceea ce e o reusita.

Cei mai vechi acolo se plang ca noii veniti sunt alesi strict pe criterii politice si nu stiu sa faca nimic.

Refuz sa cred ca avem colegi care ar putea gandi in aceasta maniera.

Cum i-ati selectat pe cei 200?

Ca si pana acum, s-au folosit normele legale in vigoare, care presupun ca fiecare institutie isi nominalizeaza conform normelor interne aceste persoane. In unele institutii exista concursuri, in altele exista alte proceduri si au fost trimisi oamenii la post pe baza unor criterii minimale.

Minimale?

Sa cunoasca limbi straine si sa aiba o responsabilitate in privinta grupurilor de lucru pe care le vor coordona. Am plecat de la ideea ca trebuie sa fie presedinti de grupuri de lucru, vicepresedinti, coordonatori de dosar sau experti.

Am cautat sa investim mult in formarea celor nominalizati pentru a creste nivelul de pregatire pentru ca existau unele carente, unii colegi nu stiau suficient o limba straina sau nu stiau toate procedurile.

Cum au ajuns la Bruxelles fara sa stie o limba straina?

Stiau, dar poate nu la nivelul potrivit. Sunt foarte buni profesionisti. Sunt specialisti, de exemplu, in domeniul fito-sanitar, care poate nu stiau atat de bine engleza. Am investit in formarea lor, in plus interpretariatul e asigurat.

Dar in intalnirile informale nu exista interpetariat si ele sunt foarte importante.

Noi consideram ca formarea primita le asigura nivelul pentru un contact informal.

Cum stati cu achizitiile?

Ministrul delegat nu are rolul de ordonator de credite. Rolul acesta revine unui coleg cu foarte multa experienta, e de mult timp in MAE, a lucrat si pentru summit-ul NATO si pentru summit-ul Francofoniei. Saptamanile trecute ne-a prezentat detaliile.

Romania nu a vrut sa creeze exceptii de la legea achizitiilor publice asa cum au facut, de exemplu, bulgarii. Ne-am adaptat si noilor modificari ale legii achizitiilor publice. Avem cazarea de la Bucuresti pentru invitati, 4 hoteluri, cazare minimala la Sibiu pentru 9 mai anul viitor, o parte dintre cadouri, mai sunt proceduri de achizitii publice, astfel incat la 1 decembrie sa avem pachetele.

Deci nu imi puteti spune cate contracte de achizitii publice sunt incheiate cand au mai ramas 3 luni?

Toate sunt incepute. Noi am calibrat in raport cu fluxul de primire. Din ce inteleg de la colegii specialisti, nu e competenta mea, vorbim de transe de livrare care ne permit sa le avem in timp util.

Cum ii veti transporta pe cei care vor avea reuniuni in capitale de judet fara aeroport?

De principiu, in primele 3 luni ale anului, nu avem evenimente in orasele fara aeroport. Reuniunile de experti sunt organizate de fiecare minister in parte, au un buget alocat si au prevazute costuri.

Fiecare institutie are un parc auto suficient si sprijin din partea autoritatilor locale carora le multumesc pentru ajutorul pe care il ofera organizarii evenimentelor din tara.

Aveti control asupra a ceea ce se organizeaza la nivel local? Stiti care e stadiul? Cate mijloace de transport in comun, unde anume ii vor caza? De exemplu in Alexandria

Avem responsabili care se ocupa de acest lucru. Ne coordonam cu ministerele, oferim un nivel de securitate mai mare decat ale presedintiilor anterioare.

Presedintiile anterioare aveau contracte de sponsorizare incheiate cu mai bine de un an inainte cu mari producatori de masini care au pus la dispozitie flote auto. Exista asemenea contracte?

Directia din MAE care se ocupa de asta are foarte multa experienta si am multa incredere in ea. MAE are parteneriate traditionale cu mai multi actori din mediul privat. Pentru masini au fost identificati partenerii care vor oferi un surplus la flota de masini. Cele pentru reuniunile ministeriale au fost achizionate in trecut de SPP.

La nivel acoperitor?

Pentru o delegatie normala ministeriala. Daca sunt mai multe, ne vom baza si pe aceste sponsorizari. Colegii mei spun ca lucrurile sunt la nivel avansat si in perioada urmatoare se vor semna contractele.

Una dintre companii si-a schimbat directorul general si asta inseamna schimbarea anumitor forme juridice.

De ce ati simtit nevoia sa faceti evenimente in toate capitalele de judet, nu toate la fel de pregatite, cand toate presedintiile organizeaza reuniunile in Capitala si cel mult 3-4 mari orase?

Uitati Austria organizeaza cam 40 de reuniuni si eu, ca ministru, sunt invitat intr-un oras numit Bregenz, la 500 de km de Viena, adica 6 ore, 6 ore si jumatate.

Vad sapte orase pe lista dvs.

Sunt si localitati mai mici, fara aeroport.

Dvs comparati infrastructura rutiera din Romania cu aceea din Austria?

Am spus cat dureaza drumul si noi nu facem decat reuniuni de experti in afara Bucurestiului. Reuniunile care presupun peste 100 de participanti sunt organizate in judetele cu aeroport. Cele sub 100 de participanti sunt organizate in alte judete.

Mesajul politic e foarte important: fiecare cetatean roman participa la aceasta presedintie, fiecare judet, fiecare localitate resedinta de judet se poate prezenta si sa-si creasca vizibilitatea.

E un mesaj de apropiere intre cetateni si UE. Noi in ultima perioada am fost in localitati mici, unde oamenii sunt mai bine informati despre UE, au asteptari, si principala lor nemultumire e lipsa de proximitate, sunt prea departe de locul unde se iau deciziile si au nevoie sa simta ca si vocea lor conteaza.

Bacau este un oras cu aeroport si cursa directa spre Bruxelles, unde va avea loc o reuniune, dar si un oras in care oamenii au iesit in strada in vara pentru ca nu au avut apa rece zile intregi. Credeti ca asteptarea lor europeana este sa vina acolo niste experti de care n-au auzit, nu vor auzi si nu ii vor intalni sau sa aiba apa fara probleme, pentru ca autoritatile sunt capabile sa acceseze bani europeni ca sa le faca niste conducte bune? Cum se vor simti oare mai europeni?

Saptamana aceasta voi fi la Bacau si ii vor intreba! Noi vrem sa aratam ca fiecare cetatean conteaza.

Care sunt prioritatile presedintiei romanesti in mod concret?

As face referire la documentul adoptat in unanimitate in Parlamentul Romaniei care a stabilit patru piloni si 2 elemente centrale. Primul element central e cel referitor la coeziunea economica, sociala si teritoriala, nevoia de a avea politici in domeniu foarte concrete, aplicate inclusiv in modul in care sunt alocati banii europeni.

Al doilea se refera la nevoia de a avea politici pe care cetatenii le inteleg si care le aduc beneficii in viata de zi cu zi.

Avem si patru piloni. Primul se refera la Europa convergentei cu cresterea economica, cu efectele sale, cu competitivitate, cu conectivitate, cu partea referitoare la dezvoltarea unor strategii concrete. Si aici avem strategia pentru regiunea Dunarii. Speram sa avem fonduri alocate si pentru aceste strategii.

Al doilea se refera la Europa securitatii, sigurantei, sa cream o retea, ceea ce inseamna reprezentanti in domeniul afacerilor interne din UE pentru a schimba mai rapid informatiile si a lucra impreuna. Al treilea capitol este Europa ca actor global: parcursul european al tarilor din Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic care va celebra anul viitor 10 ani, parcursul european al Republicii Moldova.

Si ultimul capitol la care tin foarte mult: Europa valorilor comune. Ne dorim un dialog, e un concept care trebuie evocat - demnitatea umana, care sa fie imbracat de politici concrete astfel incat cetateanul sa simta ca beneficiaza de ceea ce ii ofera UE.

Dar trebuie sa ne adaptam si la context care inseamna Brexit, viitorul buget european si alegerile pentru PE.

Statul de drept e o valoare comuna?

Este evocat in documentele noastre alaturi de toate valorile care sunt mentionate in art. 2 din Tratat.

Guvernul Romaniei este acuzat si in tara si in UE ca prin antireforme pune in pericol aceasta valoare europeana.

Inevitabil statul de drept presupune si norme legale pe care toata lumea le respecta si echilibrul puterilor in stat. Romania are inca lucruri de facut pentru a avea un stat de drept eficient si corect, sper sa ajungem la acel nivel.

Protectia minoritatilor va fi un dosar pentru Romania, dupa cum ati sugerat la un moment dat?

A aparut un document de lucru in spatiul public care cuprindea toate propunerile primite ca urmare a consultarilor publice. Noi vorbim despre diversitate. UE nu se ocupa de minoritati, e un subiect al Consiliului Europei, dar Romania poate vorbi despre povestea sa de succes.

Minoritatile nu sunt numai cele etnice.

Putem vorbi despre lucrurile acestea, mai ales pe componenta referitoare la minoritatile etnice. Reprezentantii in Parlamentul Romaniei au insistat sa existe si aceste componente evocate in limita atributiilor institutiilor UE.

Exista speculatii ca Romania ar putea pierde presedintia ConsUE avand in vedere prestatia actualului guvern. Exista acest risc?

Este o stire falsa. Fiecare stat membru exercita acest rol. Romania exercita pentru prima data acest mandat, nu are legatura cu cine e la guvernare.

Nu exista niciun motiv de ingrijorare ca nu am exercita acest mandat. Dar as vrea sa reusim sa separam, in masura in care se poate, acest mandat de dezbaterea politica interna. Acest mandat nu e al meu, al Guvernului, e al acestei tari. Faptul ca am reusit un consens e datorita implicarii tuturor si le multumesc tuturor partidelor politice, reprezentantilor Guvernului, ai Parlamentului si Presedintiei pentru ca am reusit acest prim pas.

Nu trebuie sa amestecam presedintia ConsUE cu dezbaterile interne inevitabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Romania presedintia Consiliului UE , #ministrul Afacerilor Europene