Sansa Romaniei, cosmarul lui Piturca (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Duminica, 02 Martie 2014, ora 23:42
3206 citiri
Sansa Romaniei, cosmarul lui Piturca (Opinii)

Selectionerul Victor Piturca are ca obiectiv in contractul extrem de avantajos cu FRF calificarea nationalei la Campionatul European din 2016. Daca pentru majoritatea tehnicienilor o asemenea sansa apare o data in cariera, de multe ori chiar nici atunci, pentru "Piti" este un adevarat cosmar.

Reprezentativa noastra a avut sansa - sau ghinionul - de a fi plasata in cea mai accesibila grupa ale celor mai accesibile preliminarii din istorie. Motiv de bucurie? Nu si pentru antrenor, care are o adevarata problema cu asa numitele "echipe mici". Care echipe mici nu mai exista, in opinia lui.

Victor Piturca, asa cum am spus, are un contract extrem de avantajos cu Federatia. Are un salariu ce i-ar fi fost inaccesibil daca pregatea o echipa de club (doar sa fi plecat prin zona Golfului ca sa se apropie de el), are un obiectiv accesibil, a avut timp berechet sa isi pregateasca echipa, nu raspunde decat in fata unui singur om, si-a ales singur echipa de colaboratori si lista argumentelor in favoarea selectionerului poate continua.

Nu trebuie sa uitam ca beneficiaza si de o generatie de jucatori macar decenta, daca nu chiar buna, chiar daca el spune ca ii trebuie zece fotbalisti noi. Capitanul nationalei evolueaza la o echipa de top din Premier League, avem oameni de baza in Primera Division - e drept ca la echipe mici, dar e totusi campionatul Spaniei - avem un tanar de perspectiva in Bundesliga si tot asa. In plus, la Steaua s-a format un grup unit si valoros, Astra, Petrolul si Dinamo incearca si ele sa vina din urma. Parca nu e chiar cea mai slaba perioada a fotbalului romanesc.

Cel mai mare avantaj al lui Piturca este campania pentru Euro 2016. La turneul final se vor califica 24 de echipe, cel mai mare numar din istorie, chiar si locul 3 din clasamentul grupelor preliminarii avand sanse reale de a merge in Franta.

Iar Romania are ca adversare nationalele Greciei, Ungariei, Finlandei, Irlandei de Nord si Insulelor Feroe!

Dar lucrurile nu se opresc aici, pentru ca Grecia, cel mai puternic oponent, isi va schimba selectionerul cu putin timp inaintea debutului in preliminarii iar ramasitele "generatiei de aur", cea care se incorona campioana a Europei, vor renunta la fotbal dupa Mondialul din Brazilia.

Acum, oricat de carcotasi sau nepriceputi am fi, ma indoiesc ca un antrenor al nationalei Romaniei putea avea premise mai favorabile pentru a duce echipa la un turneu final.

O scurta privire peste celelalte grupe din preliminarii (Olanda, Cehia si Turcia in Grupa A, Belgia, Bosnia si Israel in Grupa B, Spania si Ucraina in Grupa C, Germania si Polonia in Grupa D si tot asa) ne releva faptul ca norocul "tricolorilor" la tragerea la sorti a fost unul deosebit si ca o asemenea sansa apare foarte, foarte rar.

Si totusi, selectionerul ne spune ca va fi extrem de greu pentru ca, nu-i asa, in fotbal nu mai exista echipe mici si ca valorile s-au egalizat. Sigur, nu i-a cerut nimeni sa promita calificarea de pe prima pozitie, neinvins, inainte de primul meci al preliminariilor, dar parca o asemenea atitudine prapastioasa face mai mult rau decat bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Piturca selectioner Romania, #Piturca Romania Euro 2016, #Romania preliminarii Euro 2016 , #FRF