Dupa Piturca, potopul?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 15:09
3747 citiri
Dupa Piturca, potopul?

Victor Piturca si-a incheiat al treilea si, probabil, ultimul mandat pe banca tehnica a echipei nationale, el alegand petrodolarii arabilor in locul unei calificari aproape sigura la Euro 2016.

Chemat in trei randuri sa scoata "castanele din foc" la prima reprezentativa si dat afara de doua ori, cel mai bun selectioner al "tricolorilor" din ultimii 15 ani, macar din punct de vedere al rezultatelor, a ales sa plece singur dupa o victorie importanta cu Finlanda.

Pentru a intelege importanta gestului lui Piturca este trebuie sa privim in urma, sa vedem care au fost momentele in care acesta a pregatit Romania.

A preluat pentru prima data nationala in 1998, fiind promovat de la "tineret" si avand sarcina ingrata de a incerca sa obtina rezultate de exceptie cu o "Generatie de Aur" pe final de cariera, macinata de orgolii. A reusit sa califice Romania la Euro 2000, fiind insa dat afara inaintea turneului final dupa un conflict cu Hagi si Gica Popescu.

Ienei a condus prima reprezentativa la Euro, luand decizia de a renunta la antrenorat dupa aceea. Au urmat trei experimente nereusite, Boloni, Hagi si Iordanescu pregatindu-i pe "tricolori" fara ca acestia sa mai ajunga la vreun turneu final.

In 2004, dupa o infrangere cu rusinoasa cu Armenia, "Generalul" a fost demis, in locul sau fiind chemat Piturca. A ratat calificarea la Mondialul din 2006, insa a dus din nou nationala la un Campionat European in 2008, acolo unde Romania, in ciuda aparentelor, a iesit onorabil dintr-o adevarata "grupa a mortii".

"Piti" a fost demis a doua oara in 2009, dupa o infrangere la Cluj cu Lituania. In locul sau a fost numit Razvan Lucescu, acesta "reusind" ca pana in 2011 sa duca prima reprezentativa pana pe locul 57 in clasamentul mondial FIFA.

Ca urmare a demisiei juniorului familiei Lucescu, FRF a apelat din nou la Victor Piturca, transformat intr-o adevarata manta de vreme rea a nationalei. In trei ani, "tricolorii" au urcat pana pe locul 21 in topul forului mondial, au ratat prezenta la Mondialul din 2014 dupa un baraj de cosmar cu Grecia si se afla foarte aproape de calificarea la Euro 2016.

In cifre, ultimul mandat al lui Piturca se traduce prin 34 de meciuri jucate, doar 7 infrangeri, 10 remize si 17 victorii. Intre acestea din urma se regasesc rezultate exceptionale cu Turcia, in deplasare, Belgia, amical, sau cu Ungaria, de pe teren propriu. De asemenea, sunt si doua remize de prestigiu cu Uruguay si Argentina.

Fara a imprima un stil de joc placut ochiului, Victor Piturca a avut rezultate notabile, pe alocuri chiar neasteptate daca ne uitam la valoarea fotbalistilor romani. Plecarea lui lasa un vid de putere care, daca nu va fi acoperit rapid si inteligent, ar putea duce la o noua perioada dezastruoasa, similara sau chiar mai rea decat "era Razvan Lucescu".

In mod normal, calificarea la Euro 2016 nu ar trebui sa fie o problema pentru niciun selectioner, Romania avand deja asigurate, in mare parte, biletele catre Franta. Sunt insa semne serioase de ingrijorare pentru ca fotbalistii nostri reusind rareori sa se impuna in strainatate, in timp ce campionatul intern devine tot mai slab.

De altfel, criteriile de selectie au reprezentat unele dintre principalele reprosuri la adresa lui Piturca, uitandu-se faptul ca mai toti selectionerii au avut, de-a lungul timpul, jucatori preferati, pe care i-au chemat la nationala chiar si atunci cand nu meritau.

FRF trebuie sa aleaga un nou antrenor pentru echipa nationala si, din nou, microbistii au asteptari uriase, uitandu-se faptul ca nu selectionerul joaca, ci fotbalistii. Fotbalisti care, daca nu sunt rezerve in strainatate, evolueaza intr-o Liga 1 confruntata tot mai mult cu spectrul insolventei sau chiar al falimentului.

Dupa Piturca, potopul? Este o posibilitate, iar cel mai hulit selectioner al Romaniei ar putea fi regretat intr-un timp relativ scurt. Si n-ar fi prima data.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Piturca pleaca nationala, #Piturca nationala arabi, #Piturca nationala rezultate , #nationala