Exclusiv FIFA vine cu o veste proasta pentru Piturca - Ce risca selectionerul

Marti, 18 Iunie 2013, ora 15:02
5069 citiri
Exclusiv FIFA vine cu o veste proasta pentru Piturca - Ce risca selectionerul
Foto: Gazeta Sporturilor

Victor Piturca a scapat de o condamnare la inchisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, insa risca sa primeasca o pedeapsa aspra din partea FIFA.

Reprezentantii forului mondial au confirmat pentru Ziare.com ca vor incepe o ancheta din cauza condamnarii lui Piturca la un an de inchisoare cu suspendare.

"Va putem informa ca in prezent monitorizam situatia", au declarat reprezentatii departamentului media din cadrul FIFA pentru Ziare.com.

Conform unor surse autorizate, forul mondial a facut mai multe solicitari oficiale catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si Federatia Romana de Fotbal (FRF) pentru a obtine detalii despre condamnarea lui Piturca, iar apoi va demara o ancheta.

Chiar daca oficialii FIFA nu au dorit sa ofere mai multe detalii, Ziare.com a aflat motivele pentru care Piturca a intrat in vizorul FIFA.

Selectionerul a incalcat mai multe principii din Codul de Conduita si Codul de Etica din cadrul FIFA, astfel ca forul mondial a solicitat primele documente oficiale pentru a vedea in ce conditii l-ar putea pedepsi.

"Codul se aplica in cazuri de conduita care provoaca daune asupra integritatii si reputatiei fotbalului, in special in cazuri de comportament ilegal, imoral si lipsit de etica. Codul pune accent pe comportamentul ce are sau nu are legatura cu actiunea de pe terenul de fotbal. Codul este aplicabil tuturor oficialilor, jucatorilor, dar si impresarilor", se arata in Codul de Etica al FIFA, semnat si recunoscut inclusiv de Victor Piturca.

Piturca, in mare pericol: FIFA il ancheteaza - ar putea fi interzis

In plus, in momentul in care a fost numit selectioner, Piturca a semnat si Codul de Conduita al FIFA.

"Cu totii ne comportam etic si actionam cu integritate in toate situatiile, avand in minte ca o reputatie plina de integritate este cel mai important lucru pentru FIFA", se arata in Codul de Conduita al FIFA.

FIFA mai precizeaza ca "respinge si condamna toate formele de mita si coruptie". Iar selectionerul a fost implicat tocmai intr-un act de acest gen, favorizandu-l pe infractorul Gigi Becali!

Argumentul lui Piturca nu sta in picioare

In fata magistratilor, dar si in discutiile pe care le-a purtat cu Mircea Sandu, Piturca a sustinut ca a semnat ca martor fara sa-si dea seama. Argumentul sau este insa anulat de Codul de Etica al FIFA, care precizeaza la punctul 3.2. ca partile sunt vinovate chiar daca "au actionat din neglijenta" sau daca au fost doar "complice".

Ce risca Piturca

Conform Codului de Etica al FIFA, Piturca poate primi diverse sanctiuni in cazul in care va fi gasit vinovat, dupa cum urmeaza: avertisment, mustrare, amenda, anularea premiilor primite, suspendare la un meci sau mai multe, interdictie de a intra la vestiare si de a sta pe banca de rezerve, interdictie de a intra pe un stadion, interzicerea implicarii in orice activitate fotbalistica si munca in folosul comunitatii.

Totusi, in Codul Disciplinar al forului international, la capitolul "Falsificare", in articolul 61.3 se mentioneaza: "Daca faptuitorul este un oficial, un agent de jucatori sau agent de meciuri, pedeapsa va fi o suspendare in orice activitate ce are legatura cu fotbalul pentru o perioada de cel putin 12 luni".

Pentru ca aceasta sanctiune sa intre in vigoare, FIFA va trebui sa demonstreze ca falsul facut de Piturca are legatura cu fotbalul. Selectionerul a semnat ca martor pentru un contract antedatat de vanzare-cumparare a unui teren in incercarea de a-l acoperi pe Gigi Becali, care trimisese la Cluj suma de 1,7 milioane de euro destinata jucatorilor de la Universitatea Cluj.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#ancheta FIFA Piturca, #Victor Piturca anchetat FIFA, #Victor Piturca ancheta, #ancheta Piturca FIFA , #nationala