UPDATE Victor Pițurcă, reținut de DNA. Este suspectat că ar fi dat un tun de peste 2 milioane de euro prin firma fiului său

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 13:34
19123 citiri
UPDATE Victor Pițurcă, reținut de DNA. Este suspectat că ar fi dat un tun de peste 2 milioane de euro prin firma fiului său
Victor Pițurcă FOTO Facebook/ Universitatea Craiova

Victor Pițurcă, fostul selecționer al naționalei de fotbal, a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în cursul nopții de luni, 30 ianuarie, într-un dosar privind achiziționarea de măști în timpul pandemiei, conform ProSport.

UPDATE 16.35

Procurorii DNA au anunţat official, luni, că au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecţilor:

- ŢUŢU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

- abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- trafic de influenţă în formă continuată,

- fals intelectual,

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Persoana fizică vizată este fostul selecţioner Victor Piţurcă.

În ordonanţa de reţinere se arată că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, ”suspectul Ţuţu Gabriel, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică (ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie)”.

”Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate mai sus, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, au precizat procurorii DNA, într-un comunicat.

Potrivit acestora, într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

”În schimbul acestor „servicii” suspectul Ţuţu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul M.Ap.N. şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, a mai transmis DNA.

Instituţia precizează că se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Știrea inițială

"Un complet de judecată va decide dacă va dispune o măsură restrictivă de libertate în acest caz", mai notează sursa citată.

În același dosar este audiat în paralel la aceasta oră și unul dintre șefii ROMARM.

Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului accesul la un contract de milioane de euro cu MApN.

Potrivit unui articol publicat de Libertatea în 2022, Ministerul Apărării Naționale a încheiat un contract cu o firmă, însă 98% dintre bani au ajuns în altă firmă, PAV Green Energy, firma lui Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă.

Este vorba de un contract de aproximativ 2,72 milioane de euro care presupunea livrarea către MApN a 1.000.000 de măști chirurgicale FFP1, 300.000 de măști FFP2, 100.000 de măști FFP3, 10.000 de viziere și 50.000 de ochelari de protecție.

La 8 zile după semnarea contractului s-a încheiat un act adițional, prin care s-a eliminat TVA, prețul convenit inițial fiind scăzut la 11.310.200 lei (circa 2,29 milioane de euro).

În mai 2020, după ce s-a încheiat starea de urgență, Helios Dentserv a încheiat un contract de cesiune de creanță cu PAV Green Energy SRL, firma lui Alexandru Victorio Pițurcă, fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal a României, Victor Pițurcă.

Astfel, Ministerul a plătit 11.068.400 de lei către firma lui Pițurcă, echivalentul a aproximativ 2,23 milioane de euro, un procent de 98% din valoarea totală a contractului.

PAV Green Energy a primit și contravaloarea celor 100.000 de măști FFP3, despre care experții au transmis ulterior că nu respectă standardele de rezistență împotriva germenilor.

#Victor Piturca, #DNA , #justitie