Alexandru Ioan Ponta, salvatorul lui Adrian Nastase (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 24 Mai 2012, ora 13:54
14226 citiri
Alexandru Ioan Ponta, salvatorul lui Adrian Nastase (Opinii)

Va intrebati cumva cand va incepe PSD, revenit la putere, sa polueze feroce actul de Justitie?

Raspunsul a venit, teribil si mai mult decat alarmant in cazul Nastase, cu numai cateva zile inainte de implinirea termenului de prescriptie in dosarul "Trofeul Calitatii", dosar ajuns in faza recursului la ICCJ dupa ce Adrian Nastase a fost condamnat la inchisoare de catre prima instanta.

Ei bine, la ceea ce ar fi trebuit sa fie ultimul termen inainte de solutia definitiva si irevocabila in acest caz, Inspectoratul de Stat pentru Constructii a depus la dosar un document prin care se retrage din proces ca parte civila pagubita, deoarece ISC nu ar fi fost in niciun fel prejudiciat de Adrian Nastase.

Din 2008 incoace Inspectoratul de Stat pentru Constructii a depus la dosar documente din care rezulta ca in urma operatiunii de strangere de fonduri pentru campania electorala din 2004 a lui Adrian Nastase a fost prejudiciat cu peste 75 de miliarde de lei.

Ce s-a intamplat brusc? Ce a provocat disparitia fara urma a prejudiciului deloc neglijabil? S-a intamplat o simpla coincidenta: una dintre primele decizii ale lui Victor Ponta dupa ce a devenit premier a fost sa treaca in subordinea sa directa Inspectoratul de Stat pentru Constructii unde l-a numit sef pe Constantin Adrian Balaban-Grajdan, cel care a semnat hartia prin care ISC se declara neprejudiciat de Adrian Nastase.

Culmea ironiei este ca acelasi Constantin Adrian Balaban-Grajdan a fost sef al ISC si in 2009, in vremea primului guvern Boc PDL-PSD, si la vremea respectiva domnia sa nu a observat disparitia prejudiciului, dimpotriva a solicitat recuperarea lui.

Abia acum, sub Guvernul Ponta, la numai cateva zile dupa reinstalarea in functie a avut aceasta revelatie, aceasta adevarata iluminare.

Iar explicatia, ei da!, explicatia gasita de dl. Balaban-Grajdan pentru uluitoarea rasucire il arunca in umbra pe Postelnicu cu al sau celebru "onorata instanta, am fost un dobitoc!".

"Atunci eu am fost unealta, pentru ca eu am dus documentele la DNA care l-au incriminat pe domnul Nastase. Acum, am trimis din propria initiativa adresa la Inalta Curte, pentru ca trebuia sa-mi repar cumva greseala de atunci. Nu m-a pus nimeni, am facut-o din propria initiativa", declara (pentru Romania Libera) seful ISC, dintr-o simpla coincidenta de-abia numit in functie si aflat in subordinea directa a lui Victor Ponta.

Dar adevaratul motiv este altul, recunoscut de dl. Balaban-Grajdan cu emotie in glas si un snop de microfoane in fata:

"Motivul pentru care...sa zic...constiinta m-a obligat sa fac acest lucru este pentru ca se implinesc 150 de ani de cand Alexandru Ioan Cuza a infiintat aceasta structura care a contribuit de-a lungul anilor la pastrarea cladirilor si monumentelor istorice care sunt in Romania la ora asta". Splendid!

Daca aceasta hartie, despre care Romania Libera sustine ca ar fi fost depusa la dosar fara sa aiba numar de inregistrare la registratura ISC, va avea sau nu efecte asupra verdictului ramane de vazut. Parerile expertilor sunt impartite.

Cert este ca ea reprezinta o intruziune grosolana si mizerabila a politicului in mersul Justitiei, o incercare disperata de a salva un lider PSD de la o sentinta corecta si un efect vizibil al politizarii feroce la care s-a dedat USL din prima clipa a venirii la putere.

Cat despre Adrian Nastase, nu cred ca exista o proba mai concludenta a vinovatiei sale decat aceste teritipuri la care se deda pentru a denatura si amana verdictul pana dupa implinirea prescriptiei. Domnia sa pretinde ca oricum va cere continuarea procesului pana va obtine achitarea, deoarece este sigur de ea.

Cu ajutorul subordonatului direct al lui Victor Ponta este posibil sa o si obtina dupa care sa fie iarasi ce a fost si mai mult decat atat. Ce ar urma? Arestarea procurorilor probabil, la care instiga Titus Corlatean cu putin timp inainte de a deveni ministru de Justitie.

Daca va fi totusi condamnat, avand in vedere prescriptia, macar nu va merge la inchisoare, condamnarea nu va fi trecuta in cazier, va putea candida si se va putea victimiza in libertate invocand sentinta nedreapta dictata direct de, nu-i asa?, Traian Basescu.

Victor Ponta isi forteaza zilele acesta afirmarea la Bruxelles. Vrea sa reprezinte Romania acolo. Cum isi imagineaza ca va fi primit si privit dupa aceasta mostra de sfidare a Justitiei? Daca de electoratul autohton premierul nu pare a avea nici frica si nici rusine, macar de judecata de la Bruxelles si consecintele ei ar trebui sa se fereasca.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...