Jurnalist New York Times, despre Nastase, Ponta si directia Romaniei - Interviu

Vineri, 22 Martie 2013, ora 00:25
21859 citiri
Jurnalist New York Times, despre Nastase, Ponta si directia Romaniei - Interviu
Foto: Arhiva

Putini lideri europeni au pus la indoiala veridicitatea acuzatiilor de coruptie in cazul Nastase, iar asta i-a oprit sa ceara eliberarea fostului premier roman, cum au facut in cazul Iuliei Timosenko, sustine jurnalistul The New York Times si International Herald Tribune, Dan Bilefsky.

Cat despre actualul premier, Victor Ponta, jurnalistul de origine canadiana spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca acesta si-ar putea folosi majoritatea parlamentara pentru a submina echilibrul institutional, adaugand insa ca premierul este un om inteligent care si-a invatat lectia primita in vara.

New York Times: Simbolul puterii in Romania? Mana in gat!

In acelasi timp, Uniunea Europeana incearca sa motiveze Romania sa faca reforme in sistemul de justitie, prin intarzierea aderarii la spatiul Schengen, in timp ce coruptia si respectarea statului de drept raman printre cele mai mari ingrijorari privind tara noastra, in comunitatea internationala.

Dan Bilefsky vorbeste si despre chestiunea rromilor si directia catre care se indreapta Romania, dar si despre lucrurile pozitive pentru care romanii si Romania sunt recunoscuti in intreaga lume, precum si despre progresele facute de tara noastra si meritele imigrantilor romani.

Un fost prim-ministru roman este eliberat dupa noua din cele 24 de luni de inchisoare la care a fost condamnat pentru coruptie. In acelasi timp, exista cazul Iulia Timosenko in Ucraina, condamnata pentru abuz in serviciu. In ce fel aceste doua cazuri sunt diferite si de ce atat de multi lideri europeni au cerut eliberarea lui Timosenko in timp ce, in cazul lui Nastase, aceste apeluri au fost aproape inexistente?

Liderii europeni nu par sa fi facut o paralela morala si legala intre cazul lui Timosenko si cel al lui Nastase. In timp ce unii analisti au pus sub semnul intrebarii zelul cu care Nastase a fost urmarit penal - de exemplu, numarul disproportionat al martorilor chemati de procurori, comparativ cu cei adusi de aparare - putini au pus la indoiala valabilitatea acuzatiilor de coruptie.

Intr-adevar, cazul a fost vazut drept un moment de inceput in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

The New York Times, despre Nastase: Blestemul coruptiei din Europa de Est

Presa externa, despre Nastase: Mentorul lui Victor Ponta a fost eliberat din inchisoare

Contextul politic si legal din Ucraina a fost diferit decat cel din Romania, membra a Uniunii Europene. Arestarea lui Timosenko a fost vazuta la scara internationala larga drept arestarea motivata politic a unui rival guvernamental.

Cum ati vedea situatia politica actuala din Romania, dupa ultima "vara fierbinte" si victoria categorica a coalitiei de centru-stanga la alegerile parlamentare? Se indreapta Romania in continuare catre Vest? Deoarece Opozitia insista ca tara se deplaseaza constant catre Est si catre Rusia.

In timp ce Occidentul a fost in alerta vara trecuta, pe masura ce Guvernul Ponta a parut sa centralizeze puterea intr-un fel zelos, putini ar putea sustine ca Romania priveste catre Est mai degraba decat catre Vest. Tara este ferm ancorata in Uniunea Europeana si in NATO. Populatia sa dinamica priveste catre Londra si Paris, nu catre Beijing si Moscova.

The New York Times: Romania se forteaza sa-si construiasca democratia adevarata

Acestea fiind zise, observatorii internationali il urmaresc indeaproape pe Ponta, pentru a vedea cum se descurca cu o majoritate de doua treimi in Parlament. Unii se tem ca el se va indrepta in aceeasi directie ca Viktor Orban in Ungaria si va folosi acea majoritate pentru a submina echilibrul institutional ("checks and balances", termen care desemneaza unul dintre principiile ce stau la baza democratiei prezidentiale din SUA - n.red.).

Insa Ponta este un om inteligent, iar pana acum pare ca si-a invatat lectia si a fost temperat de reactia pe care a primit-o din partea Uniunii Europene si Washington-ului, ca urmare a intregii saga a suspendarii presedintelui.

Dar in ce priveste aderarea la spatiul Schengen? De ce Germania este inca neincrezatoare si ce trebuie sa mai faca Romania - si Bulgaria, de asemenea - pentru a fi acceptate de toate cele 25 de state membre?

Coruptia si faradelegea raman mari provocari in Romania, potrivit Uniunii Europene, iar acest lucru cu siguranta a incetinit aderarea la Schengen. In plus, privarea apartenentei la Schengen a conferit Uniunii Europene o abordare "dupa fapta si rasplata" ("carrot and stick" - n.red.) cu care sa incerce sa motiveze Bucurestiul pentru a face reforme.

Romania trebuie sa convinga Berlinul de stricta sa aderenta la statul de drept. Sunt atat de multi romani talentati si priceputi si libertatea lor de miscare va aduce beneficii tuturor pe termen lung.

Care sunt cele mai mari probleme pe care le are Romania? In ultimul an, presa europeana si cea americana au afirmat ca statul de drept, coruptia si comunitatea rroma sunt cele mai grave dintre aceste probleme. Cum este vazuta chestiunea rromilor in Europa si, mai departe, in SUA si in Canada?

Respectarea statului de drept si coruptia raman printre cele mai mari ingrijorari in comunitatea internationala. Evenimentele din vara trecuta au provocat de asemenea ingrijorare in legatura cu stabilitatea politica si maturitatea democratica in tara si totodata au speriat investitorii straini.

Romania trebuie sa munceasca pentru a-si recapata increderea.

Chestiunea rromilor este foarte complexa. Exista un consens general ca o combatere a excluderilor sociale, furnizarea unei educatii mai bune si destigmatizarea rromilor sunt pasi importanti care trebuie facuti.

Care este perceptia generala despre Romania si despre romani, in Europa, in SUA si in Canada?

Zilele in care oamenii vedeau Romania drept o tara a cainilor vagabonzi si a derbedeilor de pe strazi s-au incheiat, din fericire. Oricine viziteaza Bucurestiul va descoperi un oras cosmopolit, cu o clasa profesionala talentata, restaurante de clasa mondiala si cultura din abundenta.

Desigur, Romania este inca a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, asa ca imaginea unei tari sarace persista, in special gandindu-ne la zonele rurale mai sarace.

Insa Romania este de asemenea un centru de inalta tehnologie, are ingineri straluciti si trebuie doar sa ne uitam la toate companiile din Timisoara, de la Microsoft la Alcatel, pentru a vedea ca imaginea cliseica despre Romania nu mai este adevarata.

Cu toate acestea, provocarile raman. Recentul scandal al carnii de cal, in timpul caruia unele tabloide britanice si unii oficiali francezi au acuzat abatoarele romanesti, totusi pe nedrept, de macelarirea a mii de cai ologi, a aratat ca stereotipurile facile persista.

Care este perceptia despre imigrantii romani din SUA si din Canada?

Romanii, traind prin vremuri foarte grele, sunt in ansamblu niste oameni foarte muncitori si optimisti, iar angajatorii straini pe care i-am intalnit ii lauda pe imigrantii romani pentru etica sarguincioasa a muncii lor. Nu este nicio coincidenta ca inginerii romani sunt bine reprezentati in Silicon Valley si in sediul central al Microsoft.

Este de asemenea adevarat ca multi asociaza Romania, corect sau nu, cu situatia rromilor - si cu imaginile gastilor de copii care cersesc prin capitalele europene, in pietele oraselor - iar acest lucru nu ajuta perceptia imigrantilor romani. De aici nevoia de a combate excluderea sociala.

Cine este Dan Bilefsky

Dan Bilefsky este un corespondent din Paris al The New York Times si The International Herald Tribune, iar pana recent a fost reporter in New York pentru NYT.

De origine canadiana, Bilefsky a absolvit Universitatea Oxford si Universitatea Penssylvania si este fostul sef al biroului din Bruxelles al New York Times.

Totodata, a lucrat ca reporter pentru Wall Street Journal si Financial Times, transmitand din orase precum Londra, Paris sau Praga si acoperind evenimente din Turcia, Portugalia, din Kosovo, Albania sau de la granita ruso-georgiana.

In ultimul an, Bilefsky a scris despre o serie de subiecte importante din politica romaneasca, in New York Times/International Herald Tribune, precum tentativa de sinucidere a fostului prim-ministru Adrian Nastase, referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, alegerile parlamentare din decembrie 2012, dar si eliberarea din inchisoare a lui Adrian Nastase.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#New York Times Adrian Nastase, #New York Times Victor Ponta, #New York Times aderare Schengen, #Adrian Nastase eliberare inchisoare, #Romania aderare Schengen, #Romania problema rromi , #Adrian Nastase
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Năstase, Ponta, două ruine morale din țara ruinată de pegra SECU-PCR