Fost Avocat al Poporului: Ponta ar putea fi cercetat penal pentru impiedicarea infaptuirii justitiei

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 15:27
6434 citiri
Fost Avocat al Poporului: Ponta ar putea fi cercetat penal pentru impiedicarea infaptuirii justitiei
Foto: victorponta.ro

Declaratiile lui Victor Ponta privind condamnarea lui Adrian Nastase, considerate de CSM drept ingerinte in independenta justitiei, pot duce la cercetarea penala a acestuia, afirma Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

"Cred ar putea sa constitutie si o cauza de cercetare penala. Pentru ca poate fi eventual extinsa cercetarea la un fel de impiedicare de infaptuire a justitiei, care este infractiune. Tocmai pentru ca se ajunge, asa cum spunea si presedinta Curtii Supreme, la o anumita intimidare, la atitudini de defetism din partea justitiei in fata unui asemenea personaj, pentru ca nu e oricine in tara asta primul ministru", a afirmat pentru Digi 24 Gheorghe Iancu, care este profesor de drept constitutional.

Gheorghe Iancu a explicat ca premierului ii este conferita o anumita imunitate, in calittaea sa de deputat, de catre articolul 72, alineatul 1 din Constitutie, dar ca se poate considera ca aceste afirmatii el le face in calitate de premier, caz in care nu mai exista imunitate iar Parchetul poate declansa urmarirea penala.

CSM a decis: Declaratiile lui Ponta in cazul Nastase ataca independenta justitiei

"Cat priveste calitatea de ministru, nu exista o asemenea imunitate, decat daca exista procedura de arestare, perchezitie, daca e Camera Deputatilor de acord. Dar pentru efectuarea unor cercetari nu exista nicio aprobare din partea nimanui. Ca urmare, Parchetul poate sa inceapa actiunea penala, urmarirea penala", a spus Gheorghe Iancu.

CSM si-a insusit joi raportul Inspectiei Judiciare potrivit caruia afirmatiile lui Victor Ponta sunt de natura a afecta grav independenta Justitiei.

Premierul Victor Ponta a sustinut, imediat dupa ce Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare, ca acesta a fost "condamnat politic" de justitia lui "Macovei si Basescu", iar Adrian Nastase poate fi asemanat fostului premier al Ucrainei, Iulia Timosenko, aflata de asemenea in inchisoare.

A.V.

#Victor ponta declaratii penale nastase, #Ponta Nastase declaratii penale, #Ponta nastase condamnare politica pelan , #Adrian Nastase