Ponta il sacrifica pe Grajdan pe altarul lui Nastase (Opinii)

Joi, 24 Mai 2012, ora 14:46
6519 citiri
Ponta il sacrifica pe Grajdan pe altarul lui Nastase (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Victor Ponta l-a demis, joi, pe seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii, Adrian Grajdan, la cateva minute dupa ce PDL ii ceruse capul ca urmare a scandalului ISC-Nastase.

Seful Executivului si-a pastrat functia proprie si l-a sacrificat pe omul care pare sa ii fi facut o favoare lui Adrian Nastase retragand plangerea ISC referitoare la un prejudiciu, din procesul "Trofeul Calitatii".

Ponta l-a demis pe seful ISC dupa scandalul "Trofeul Calitatii"

Motivul demiterii: o problema de "comportament" - adica Grajdan ar fi luat o decizie fara sa il consulte pe seful sau direct, premierul Ponta. Probabil este vorba despre hotararea de a retrage ISC din dosarul in care Nastase a fost deja condamnat si acum se judeca recursul cu multe amanari.

Cu cateva minute inainte de anuntul Biroului de Presa de la Guvern, presedintele Senatului, Vasile Blaga, anuntase ca PDL cere demisia din functie a premierului Victor Ponta.

PDL cere demisia lui Ponta pentru cazul ISC-Nastase

"In prima sedinta de Guvern, Victor Ponta a trecut in subordinea sa Inspectoratul de Stat in Constructii - cu ce scop? (...)Cu asemenea manevre, Guvernul Ponta incearca sa se substituie Justitiei (...)Cerem demisia imediata a domnului Constantin Grajdan, a domnului prim ministru Victor Ponta, cel care l-a numit", a spus Blaga.

Greseala lui Grajdan

In procesul lui Adrian Nastase, cunoscut drept "Trofeul Calitatii", Inspectoratul de Stat pentru Constructii a depus la dosar in ultimii ani mai multe documente din care rezulta ca, in urma operatiunii de strangere de fonduri pentru campania electorala din 2004 a lui Adrian Nastase, institutia a fost prejudiciata cu peste 75 de miliarde de lei.

Miercuri, insa, stupoare. Seful nou numit pe 18 mai, la conducerea ISC, Constantin Adrian Balaban-Grajdan, retrage institutia din proces ca parte civila pagubita, deoarece ISC nu ar fi fost in niciun fel prejudiciat de Adrian Nastase. Asta dupa ce acelasi om, in 2009, pe vremea Guvernului Boc I, a solicitat recuperarea aceluiasi prejudiciu.

Avocatul lui Adrian Nastase vede insa altfel aceasta actiune, spunand ca ISC ar fi vorbit despre un prejudiciu in 2009 la modul viitor, daca s-ar fi constatat.

Explicatia pe care a dat-o Grajdan deciziei este una halucinanta: "Atunci eu am fost unealta, pentru ca eu am dus documentele la DNA care l-au incriminat pe domnul Nastase. Acum, am trimis din propria initiativa adresa la Inalta Curte, pentru ca trebuia sa-mi repar cumva greseala de atunci. Nu m-a pus nimeni, am facut-o din propria initiativa".

Grajdan continua cu aberatiile ajungand pana la Cuza: "Motivul pentru care...sa zic...constiinta m-a obligat sa fac acest lucru este pentru ca se implinesc 150 de ani de cand Alexandru Ioan Cuza a infiintat aceasta structura care a contribuit de-a lungul anilor la pastrarea cladirilor si monumentelor istorice care sunt in Romania la ora asta".

Cuza, vinovat de disparitia prejudiciului in dosarul "Trofeul Calitatii", al lui Nastase

Nastase va scapa?

Chiar daca a fost demis, decizia lui Grajdan ramane in vigoare si il ajuta in proces pe Adrian Nastase.

In dosarul "Trofeul Calitatii", fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, iar acum liderul PSD incearca sa obtina achitarea la recurs.

In noile conditii, daca ISC nu mai reclama prejudiciul, Adrian Nastase si ceilalti inculpati ar putea fi absolviti de orice vina.

Alexandru Ioan Ponta, salvatorul lui Adrian Nastase

Miercuri seara, dupa ce Grajdan si-a facut publica decizia, procurorii DNA au descins la sediul ISC pentru a ridica mai multe documente.

Descinderi surpriza ale DNA in Dosarul Trofeul Calitatii

Coincindenta lui Ponta

Ca o coincidenta, in prima sa sedinta de guvern Victor Ponta a decis trecerea ISC in subordinea directa a premierului, iar pe 11 mai a demis-o pe fosta sefa ISC. Imediat, in functie a fost numit Constantin Adrian Balaban-Grajdan, care mai ocupase functia in 2009.

Potrivit presei, Balaban Grajdan este un colonel pensionar din armata si un apropiat al lui Marian Vanghelie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ponta Nastase Trofeul Calitatii, #Ponta demis Grajdan Nastase, #Ponta Nastase proces , #Adrian Nastase