Despre Victor Ponta

Victor Viorel Ponta este un om politic, de profesie avocat. Din februarie 2010 si pana in iulie 2015 a ocupat functia de presedinte al PSD. Totodata, din luna mai 2012 si pana in noiembrie 2015 a fost premier al Romaniei.

A candidat la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 insa a pierdut in fata lui Klaus Iohannis. Ponta a fost votat de 45,56% din alegatori, iar Iohannis de 54,43%.

Nascut pe 20 septembrie 1972, in Bucuresti, Ponta este casatorit cu europarlamentarul Daciana Sarbu si are doi copii, un baiat din prima casnicie si o fetita cu actuala sotie.

In decembrie 2012, a fost reales deputat de Gorj intr-un colegiu din Targu Jiu.

Victor Ponta s-a facut remarcat prin declaratia din 2008 conform careia “regreta ca nu mai traieste Ceausescu”, dar si in urma unui imens scandal de plagiat asupra lucrarii de doctorat.

Studii

In 2004 a urmat cursurile “Summer Programme in History, Politics and Society”, Exeter College, Universitatea Oxford, Anglia.

In 2003 a absolvit un master de "Management Politic", la Institutul Social Democrat

Din 2003 este doctor in Drept Penal International, la Universitatea din Bucuresti, cu teza "Curtea Penala Internationala", lucrare care a starnit un imens scandal de plagiat. In 16 decembrie a anuntat ca renunta la titlul de doctor in Drept.

In 2002 a absolvit Colegiul National de Aparare

In 2000 ar fi facut un master in Drept Penal International la Universitatea din Catania, Sicilia. Mentionarea acestuia in CV-ul lui Ponta a fost subiect de controversa, dupa ce conducerea universitatii italiene a precizat ca a fost vorba despre un curs de cateva luni, asa incat Ponta a scos mentiunea din CV.

In 1995 a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Bucuresti

Activitate politica

Din august 2012 este vicepresedinte al Internationalei Socialiste.

Din mai 2012 si pana in noiembrie 2015 a fost premierul Romaniei.

Din 2004, este deputat de Gorj.

Din februarie 2010 si pana in iulie 2015 a fost presedintele PSD.

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul in Guvernul Boc.

In perioada decembrie 2006 - februarie 2010 a fost vicepresedinte al PSD pe domeniul juridic

La Congresul PSD din aprilie 2005, Victor Ponta a candidat la functia de secretar general al partidului, dar a a pierdut competitia in fata lui Miron Mitrea. De atunci dateaza faimosul episod in care Ponta, dupa spusele sale, era alergat pe holurile de la Romexpo de Marian Vanghelie, atunci apropiat al lui Mitrea.

In perioada 2006-2008 a fost vicepresedinte al Biroului Permanent din Camera Deputatilor.

Din martie pana in decembrie 2004, a fost ministru delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala si Urmarirea Aplicarii Acquis-ului Comunitar

In perioada 2003-2006 a fost presedinte al Tineretului Social Democrat.

In perioada 2001-2004 a fost secretar de stat si seful Corpului de Control al Guvernului Adrian Nastase.

Activitate profesionala

Din martie 2007 este conferentiar universitar la Catedra de Drept Penal a Universitatii Romano-Americane, Bucuresti

Din 2003 este membru al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale (A.D.I.R.I.)

In perioada 2002-2007 a fost lector universitar la catedra de Drept Penal a Universităţii Româno-Americane.

In perioada 2000 - 2001 a fost coordonator al Biroului de Combatere a Spalarii Banilor.

Din 1998 pana in 2002 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.

Intre 1996 si 1998 a fost preparator universitar la Catedra de Drept Public a Universitatii Romano – Americane, Bucuresti

In perioada 1995 - 1998 a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1

Activitate guvernamentala inainte de 2012

In perioada 2001-2004, in timpul guvernarii PSD, a fost secretar de stat, seful Corpului de Control al Guvernului. A fost numit in functie in 4 aprilie 2001. La data de 2 mai 2001, Corpul de Control si Anticoruptie al Guvernului s-a transformat in Corpul de Control al Primului Ministru, printr-o decizie a premierului de la acea data, Adrian Nastase.

Ponta a ramas in aceasta functie pana la 8 martie 2004, atunci cand, in urma restructurarii Guvernului, a devenit ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii aquis-ului comunitar.

In 2008, in Guvernul Emil Boc I, Ponta este ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul. Ponta are o activitate critica la adresa Executivului din care face parte, din cauza deselor tensiuni intre partenerii de guvernare: PSD si PDL. Are pozitii critice legate de adoptarea Codurilor Juridice prin asumarea raspunderii Guvernului, pe care o considera o strategie a lui Traian Basescu.

Intra in conflict cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care refuza numirea unui secretar de stat al PSD la minister. In februarie 2009, presa consemneaza ca prim-ministrul Emil Boc si Ponta au avut o discutie extrem de violenta legata de functionarea Protocolului de guvernare in Gorj, judetul unde Ponta a fost ales deputat. Pentru ca Boc ar fi tipat la el, pesedistul l-a catalogat pe seful PDL drept "pitic nesimtit", potrivit ziarului "Ziua".

In februarie 2010, exact la un an distanta, Ponta va folosi acest episod in campania sa interna pentru presedintia PSD si marturiseste ca a vrut sa-l bata atunci pe Boc, dar l-a oprit Dan Nica. "Un fost procuror comunist", a spus in replica premierul, Ponta amintind ca reactie ca a fost in Piata Universitatii in anii 90.

Propus pentru excludere din PSD

Ponta nu a fost un personaj comod in PSD, avand dese rebeliuni pe subiectul promovarii in partid a oamenilor incompetenti si cu probleme de imagine, fiind de notorietate rivalitatea cu Marian Vanghelie.

A fost propus pentru sanctionare pana la excludere, alaturi de vicepresedintele Vasile Dancu, pentru ca au criticat public conducerea PSD si strategia politica dupa esecul suspendarii lui Traian Basescu din 2007. Solicitarea a venit in 13 iunie 2007 din partea PSD Bucuresti, prin intermediul presedintelui organizatiei, Marian Vanghelie.

Astfel, pe 20 mai 2007, imediat dupa referendumul la care presedintele Traian Basescu a fost reconfirmat in functie, Ponta a declarat ca PSD a gresit cand s-a batut pentru Calin Popescu Tariceanu, iar cei din conducerea partidului trebuie sa-si asume aceasta situatie.

Solicitarea filialei Bucuresti a PSD a fost discutata intr-o sedinta a conducerii partidului din 18 iunie 2007. Dupa sedinta, presedintele partidului, Mircea Geoana, a declarat ca vor fi luate masuri "extrem de drastice" impotriva membrilor PSD care continua discutiile in contradictoriu in presa, si nu in partid. In 27 iunie 2007, Marian Vanghelie a sugerat ca organizatia pe care o conduce nu renunta in a propune Comitetului Executiv National excluderea celor doi. Tensiunile intre grupul de la Cluj, Ponta si liderul PSD Bucuresti au fost insa aplanate. 

Presedintele PSD

Victor Ponta a anuntat, pe 15 februarie 2010, ca isi depune candidatura pentru sefia PSD, argumentand ca social-democratii au nevoie de o alternativa dupa retragerea din cursa a lui Adrian Nastase. Pe 20 februarie, Ponta a castigat alegerile pentru sefia PSD. El a obtinut mai multe voturi decat contracandidatul sau, Mircea Geoana.

Potrivit rezultatelor oficiale, Victor Ponta a obtinut 856 de voturi, in timp ce Mircea Geoana a avut 781 de voturi. 16 voturi au fost anulate.

Proaspat ales in functia de presedinte al PSD, Victor Ponta le-a transmis tuturor social-democratilor ca va face tot ce a promis in campanie, ca va reusi sa faca PSD o mare forta politica si ca adversarii politici, in special cei de la PDL, nu vor avea un somn linistit in perioada urmatoare.

Uniunea Social Liberala 

Victor Ponta este unul dintre artizanii Uniunii Social Liberale. Ca lider al PSD, a decis sa alature partidul sau Aliantei de Centru Dreapta (ACD), formata din Partidul National Liberal (PNL) si Partidul Conservator (PC), si asa a aparut Uniunea Social Liberala (USL). USL a fost o alianta politica parlamentara si preelectorala, care a luat fiinta la 5 februarie 2011.

In 2012, a preluat guvernarea dupa ce o motiune de cenzura a rasturnat Guvernul Mihai Razvan Ungureanu, sustinut de PDL.

Guvernul MRU fusese sprijinit si de Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (formatiune rupta anterior in PSD), dar inainte de alegerile parlamentare din 2012, s-a format Alianta de Centru-Stanga,  alcatuita din PSD si UNPR.

USL a castigat detasat alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 in formula PSD+UNPR+PNL+PC. La Camera Deputatilor a obtinut 58,63% din voturi si la Senat - 60,03%.

In USL au existat mereu tensiuni legate de politica guvernamentala. PSD dorea impozitarea suplimentara a salariilor de peste 1.000 de euro si confiscarea averilor ilicite, iar PNL s-a opus. A urmat un episod final in februarie 2014, cand Ponta a refuzat sa il accepte ca vicepremier pe Klaus Iohannis, asa incat liberalii au iesit de la guvernare si USL s-a rupt definitiv.

Premierul Ponta

In mai 2012, Victor Ponta a fost investit de presedintele Traian Basescu in functia de prim-ministru.

A alcatuit un guvern USL, care a obtinut sprijinul in Parlament.

Dupa alegerile din decembrie 2012, Ponta a alcatuit un nou guvern pe care l-a condus pana in februarie 2014, cand PNL a iesit de la guvernare.

Guvernul Ponta 3, investit in martie 2014, este alcatuit din PSD, PC, UNPR si UDMR.

Plagiatul 

Victor Ponta a fost acuzat in iunie 2012 de revista stiintifica Nature ca si-a copiat teza de doctorat din lucrarile specialistiilor in drept Dumitru Diaconu, Vasile Cretu si Ion Diaconu.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)  a propus Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta dupa ce a constatat ca intr-o lucrare de 307 de pagini, 85 erau copiate. Chiar in ziua acestui verdict de plagiat Consiliul a fost insa practic desfiintat prin ordin de ministru.

Premierul Ponta a calificat decizia de plagiat drept "executie mafiota", iar ministrul Educatiei a apreciat ca nu tine de competenta Consiliului, o decizie legitima apartinand Consiliului National de Etică (CNE), organism consultativ care functioneaza pe langa Ministerul Educatiei.

CNE s-a pronuntat, pe 19 iulie 2012, si l-a absolvit de orice vina pe Ponta. CNE a aratat ca titlul de doctor a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003, asadar nu er fi fost vorba de un plagiat.

In 20 iulie, un alt verdict, cel al Comisiei de Etica al Universitatii din Bucuresti, a fost radical: Victor Ponta a plagiat.

In august 2012, a fost depusa o sesizare la Parchetul General, care a conchis ca nu poate masura daca e plagiat sau nu. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins plangerea prin care se contesta decizia de neincepere a urmarii penale data de Parchetul General in cazul premierului Ponta.

Premierul Victor Ponta a trimis, in 16 decembrie, o scrisoare rectorului Universitatii Bucuresti prin care anunta ca renunta la titlul de doctor in Drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti. Ponta nu precizeaza ce intelege prin a "renunta" la titlul de doctor, in conditiile in care, potrivit legii, un titlu de doctor nu poate fi retras decat de institutiile statului, mai exact de Ministerul Educatiei. 

 

Modelul politic

In martie 2010, Ponta a declarat ca el si liderul PNL de atunci, Crin Antonescu, sunt ca Fidel Castro si Che Guevara, doar ca "dictatorul" este inca la Palat, referire la presedintele Traian Basescu.

"Daca tot ziceti ca am fost rebeli, cred ca suntem, sper ca domnul Antonescu sa nu se supere, ca Fidel Castro si Che Guevara, dar dictatorul inca n-a fugit, adica dictatorul e tot aici. Noi am coborat din munti, dar dictatorul e inca la Palatul lui asa ca lupta continua. Dar si ei s-au despartit la un moment dat", a sustinut Victor Ponta

Ulterior, Ponta a precizat ca cele doua personaje istorice nu reprezinta pentru el "nici modele umane, nici politice".

Modelele sale politice ar fi fostul premier britanic Tony Blair si premierul spaniol Jose Luis Zapatero.

Despre Ceausescu

Victor Ponta a declarat in iunie 2008 ca regreta ca nu mai traieste Nicolae Ceausescu pentru a face dreptate in cazul caselor construite pentru sinistratii dintr-un sat gorjean afectat de alunecari de teren, in 2006.

Dupa ce a vizitat zone din Targu Carbunesti si Albeni unde au fost reconstruite peste 100 de case pentru sinistrati si s-a declarat nemultumit de modul in care au fost ridicate locuintele sinistratilor si de calitatea lucrarilor, Ponta a declarat:

"Am fost procuror, am condus Corpul de Control al Guvernului, am vazut multe furturi si jafuri in Romania, dar sunt convins ca unul mai mare decat cel de la Albeni nu a existat. S-au cheltuit bani grei, s-au dat cate 700 de milioane de lei vechi pentru o cutie de chibrituri pe care o numim casa. Este prima data cand regret ca nu mai exista Nicolae Ceausescu pentru ca el sigur i-ar fi impuscat pe toti".

Controverse

Victor Ponta a fost angajat, pe 27 iulie 2006, de omul de afaceri Ovidiu Tender ca aparator in dosarul in care acesta este acuzat pentru mai multe infractiuni economice. El a invocat ca argumente ale demersului sau faptul ca orice cetatean are dreptul la aparare. Tribunalul Bucuresti i-a interzis insa lui Ponta sa il reprezinte pe Tender, pe motiv ca legea interzice ca parlamentarii sa acorde asistenta in cazurile de spalare de bani si coruptie.

Deputatul PD Monica Iacob Ridzi l-a acuzat, pe 30 iulie 2006, pe Victor Ponta ca a incalcat legea in momentul in care s-a prezentat la tribunal ca aparator al lui Ovidiu Tender. Ea a sustinut ca, in calitate de presedinte al Organizatiei de Tineret a PSD, Ponta "poate avea optiunea de a-si plati datoriile fata de cei care au sustinut cu donatii substantiale PSD, care i-au gazduit adunarile tineretului, care i-au asigurat ascensiunea in politica".

Numele lui Ponta a fost pomenit de presa in legatura cu sinuciderea procurorului Cristian Panait, in aprilie 2002, la putin timp dupa ce, in baza unui mandat, acesta a descins la locuinta din Oradea a lui Alexandru Lele. Alexandru Lele, si el procuror, avizase arestarea fiului fostului prefect de Bihor, Adrian Tarau, un apropiat al lui Adrian Nastase. Dupa sinuciderea lui Panait, Victor Ponta, coleg cu acesta, a aparut in emisiunea "Marius Tuca Show" si a afirmat ca stie ce s-a intamplat, dar nu poate spune pana la finalizarea anchetei. Amanuntele n-au venit niciodata.

Ponta a mai fost acuzat ca are anumite interese la complexele energetice Rovinari si Turceni, care ar fi acordat contracte de consultanta substantiale firmei de avocatura a senatorului PSD Dan Sova.

Carti publicate

"Drept penal. Partea generala”, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2006

"Noi provocari ale secolului XXI – Constitutia europeana. Importanta, efecte si natura juridica”, Volumul omagial – Prof. Univ. Dr. D.H.C. Nicolae Dura la 60 ani, Ed. Arhiepiscopia Tomis-ului, 2005, Constanta

“Curtea Penala Internationala”, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2004

"Drept Penal – Partea generala. Note de curs”, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2004

“Scurt istoric al justitiei penale internationale”, R.A. Monitorul Oficial, Bucuresti, 2001

O familie politica

Victor Ponta este casatorit cu o colega de partid, Daciana Sarbu, cu care are si o fetita nascuta in 2008.

Pe 21 iunie 2008, Victor Ponta si Daciana Sarbu au avut cununia religioasa, dupa ce se casatorisera civil cu un an inainte. In aceeazi zi cu nunta, cei doi au botezat-o pe fiica lor, Irina Octavia.

Daciana Sarbu este fiica lui Ilie Sarbu, senator PSD si fost ministru al Agriculturii. Sotia lui Ponta a fost aleasa europarlamentar PSD in noiembrie 2007, 2009 si 2014.

Averea

Victor Ponta detine o casa si teren intravilan aferent de peste 1.300 metri patrati, la Baia de Fier, Gorj, precum si doua apartamente. Mai are si doua masini - Fiat si Citroen -, precum si bani in conturi la Unicredit Tiriac si BRD, in valoare totala de 250.000 de lei. In 2013, in calitate de premier, Victor Ponta a incasat 74.208 lei, in timp ce sotia sa, Daciana Sarbu, a castigat ca europarlamentar 74.408 euro.

Pasionat de masini si baschet

Victor Ponta este pasionat de sport si a participat la Campionatul de Raliuri al Romaniei. In 2007 si 2008, Ponta a participat la cursa de raliu de viteza pe traseu montan organizata in zona Ranca, judetul Gorj. Prima data, in 2007, debutantul Victor Ponta a condus o masina Renault Clio, modificata special pentru a participa la astfel de curse.

Ponta a terminat doar pe locul 34, din cei 54 de concurenti, si la un moment dat si-a rasucit masina de trei ori, lovindu-se de un parapet de pe marginea drumului.

A facut baschet de performanta si a reusit sa castige alaturi de clubul Steaua titlul de campion national de juniori, in primavara anului 1989. "Am mereu mingea de baschet cu mine", spune Victor Ponta, care a facut baschet de performanta de la varsta de 11 ani.

Este suporter al echipei de fotbal Steaua.

Ponta mai spune despre sine ca merge la biliard destul de des, dar nu se poate numi un profesionist.

Accidentul de motocicleta

In mai 2008, Victor Ponta a povestit cum, din cauza Dacianei Sarbu, a facut un accident cu motocicleta, iar doua batrane l-au dus in cimitir, unde l-au intins pe o lespede rece si aproape i-au facut respiratie gura-la-gura.

"In vremurile de aur, am dorit sa o impresionez pe Daciana si am facut rost de o motocicleta foarte puternica. N-are legatura cu campania electorala, dar am nimerit o mare groapa si am cazut", a povestit Ponta.

"Tin minte ca in dreapta era un gard de beton cu o spartura in el, din care au aparut doua doamne foarte in varsta, m-au vazut ranit si mi-au zis ‘vino incoace, maica, sa stai putin jos’. M-au bagat dupa acel gard, care era gardul cimitirului si m-au intins pe ceva foarte rece si foarte alb".

Victor Ponta a marturisit ca nu i-a povestit niciodata Dacianei Sarbu aceasta intamplare, poate de rusine ca a fost gasit in cimitir alaturi de doua femei in varsta care au avut grija de el si l-au "stropit cu apa".

"Prietenii mei au venit si m-au gasit intins pe o lespede, cu doua babe care nu imi faceau chiar respiratie gura-la-gura, dar oricum...", a incheiat Ponta.

Scandal pentru un meci de fotbal

In ianuarie 2008, conducerea PDL Gorj a cerut declansarea unei anchete la o scoala din Motru, dupa ce Victor Ponta a organizat o partida de fotbal in sala de sport chiar in timpul orelor de curs.

Printre politicienii care au participat la partida de fotbal se mai numara se afla si presedintele PSD Motru, Vasile Rabu, si primarul municipiului Motru, Dorin Hanu.

"Problema e ca pe timpul cat au jucat ei fotbal, de la 16.00 la 19.00, trebuiau sa aiba loc ore de sport acolo, dar copiii au fost nevoiti sa stea in clasa. Unele cadre didactice s-au opus, din cate stiu eu, dar nu au mai avut ce spune cand au auzit ca e ordin de la primar sa fie sala libera", a declarat Ilie Petrescu (PDL).

Incidentul de la scoala din Motru a fost confirmat si de profesorii de sport care nu au putut sa-si desfasoare orele de curs.

Link-uri utile:

Victor Ponta
Victor Ponta

Data nasterii: 20 septembrie 1972, Bucuresti

Cariera:  procuror, deputat, ministru, premier, presedinte PSD

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Victor Ponta, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Victor Ponta

Un reporter impresionat de efortul depus in arena politica a unor fosti si actuali...citeste tot bancul