Prin anuntarea lui Calin Popescu Tariceanu drept prima optiune de premier in ipoteza ca Victor Ponta castiga alegerile, candidatul PSD transmite, cred, mai degraba un mesaj electoral decat o optiune ferma.
Tintele sunt clare. Pe de-o parte, Victor Ponta capteaza astfel electoratul lui Calin Popescu Tariceanu, deloc neglijabil in perspectiva turului al doilea. Pe de alta parte, transmite un mesaj puternic de refacere a USL, care vizeaza nu doar alegatorii defunctei aliante, ci si liberalii care nu l-au urmat inca pe Calin Popescu Tariceanu.
Eu ma gandesc ca vor fi multi din noul PNL care, uitandu-se la cele 10 procente care il despart pe dl Iohannis de dl Ponta, vor fi tentati sa faca pasul spre Tariceanu si tragand pentru candidatul PSD sa isi asigure revenirea urgenta la putere.
Am auzit ca deja in ACL se vorbeste intens de tradare tocmai in tabara liberala.
Dar dl. Ponta ne spune ca, daca va castiga alegerile, va ramane premier pana in ultima zi a mandatului lui Traian Basescu, adica pana se va muta la Cotroceni. Pana la eventuala desemnare a dlui. Tariceanu ar mai trece asadar mai bine de o luna, multa vreme dupa ce dl Ponta isi va fi vazut sacii in caruta. Si in acest timp se pot intampla multe.
Numele lui CPT este vechiculat, de exemplu, in contextul dosarului EADS. Nu stiu ce sa zic, dar nu aduce anul ce aduce ceasul.
Ar fi dl Tariceanu o solutie buna pentru Romania? Eu zic ca nu. Dimpotriva. E adevarat ca de numele domniei sale se leaga o perioada de bunastare si aparent boom economic.
Dar cifrele spun asa: Guvernul CPT a incheiat anul 2008 cu un deficit record de 5,2%, dupa o crestere economica record de 7,8%. Asta inseamna ca Guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde euro mai mult decat a incasat. Dezechilibrele create de guvernarea Tariceanu au fost platite scump cu anii de criza crancena si masuri de austeritate dureroase.
Cat despre orientarea de dreapta a dlui Tariceanu, ea este discutabila cat timp, spre exemplu, sa ne amintim ca in timpul mandatului domniei sale aparatul bugetar a ajuns la dimensiuni impresionante. Ce sa mai vorbim de atasamentul fata de lupta anticoruptie al dlui Tariceanu lipit, de exemplu, de Daniel Chitoiu, fost ministru aparat de ancheta penala prin votul parlamentarilor.
De fapt, chiar dl Ponta i-a pus lui Calin Popescu Tariceanu doua bemoluri de competenta, destul de jenante, as zice. Daca situatia se va inrautati exista alte doua variante de premier: pentru inrautatire economica - viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, iar pentru inrautatire pe zona de securitate - directorul SRI George Maior.
Adica dl Tariceanu e premier de vremuri bune, linistite, dar nu face fata la turbulente majore economice sau de securitate nationala? Se pare ca in viziunea lui Victor Ponta raspunsul e negativ.
Ambele variante, si Florin Georgescu, si George Maior, ar fi, cred, cu mult mai bune decat Calin Popescu Tariceanu. Dl Georgescu sub aspect economic, iar dl Maior sub aspectul continuarii anticoruptiei si a mentinerii directiei euroatlantice a Romaniei.
Sunt argumente de care Victor Ponta are mare nevoie mai ales in plan extern unde eventuala sa alegere este intampinata cu un frison de tipul celui aparut in The Economist: "daca Victor Ponta va castiga, este probabil sa reorienteze politica externa a Romaniei catre Rusia si China, in parte cum a facut Viktor Orban in Ungaria".
Dar si in ipoteza in care dl Tariceanu este doar un iepure pentru viitorul premier, Georgescu sau Maior, raman multe semne de intrebare: ce sustinere reala va avea acesta intr-un partid ca PSD si cu ce concesii, ce libertate va avea sa-si alcatuiasca echipa macar in punctele cheie ale guvernarii? Iar in cazul SRI mai e o problema: pe cine va aseza actuala majoritate terifiata de anticoruptie in fruntea institutiei atat de implicata in lupta anticoruptie?
Eu inteleg ca dl Ponta poate incerca sa dea credibilitate, mai ales externa, mandatului sau prin desemnarea unuia dintre numele aflate pe locurile 2 si 3, dar aceasta miscare nu ar fi suficienta pentru a oferi o guvernare mai buna. In spate tot PSD, fix cum il stim, va sta.
Mentionarea numelor domnilor Georgescu si Maior pe lista lui Victor Ponta ridica si o alta problema. Implicit doua institutii cheie, BNR si SRI, sunt atrase si mai adanc in lupta electorala pentru turul al doilea, ceea ce poate face rau imaginii si credibilitatii lor. Era cu mult mai bine ca numele lor sa fie enuntate abia dupa parasirea functiei actuale pentru o eventuala desemnare, ceea ce in cazul dlui Maior este posibil sa se si intample dupa ce directorul SRI a anuntat ca isi va depune mandatul pe masa viitorului presedinte.
Victor Ponta ar fi trebuit sa-si castige alegerile fara acest risc in privinta institutiilor a caror credibilitate trebuie sa fie deasupra oricarui interes electoral.
Spre mai buna ta informare uita-te in istoria acestei tari si... Vezi tot
Ce urmează să ni se intample nouă, băsistilor? Ieri,... Vezi tot