Pentru 16 noiembrie eu imi doresc doar doua lucruri: sa se voteze masiv, adica sa avem o implicare masiva a societatii in viata propriei cetati, iar votul sa fie in cunostinta de cauza.
Nu spun cine ar trebui votat, dar cred ca trebuie sa stim exact ce votam si la ce ne putem astepta votand intr-un fel sau altul. Decizia nu poate fi cu adevarat libera decat daca se bazeaza pe informatie.
Dl Ponta ne spune de pe toate afisele ca doar domnia sa a scazut taxele. Statisticile arata ca Guvernul Ponta a introdus noi taxe, dupa unele calcule in numar de 35, dintre care sa amintim supraacciza la carburanti, taxa pe constructii speciale sau impozitul pe veniturile din agricultura.
Comisia europeana avetizeaza ca, pentru a nu ajunge la dublarea deficitului anul viitor, Guvernul va fi nevoit sa creasca taxe sau sa taie cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015.
Dl Tariceanu este principala optiune a lui Victor Ponta pentru functia de premier in ipoteza ca va castiga alegerile. Daca nu ne loveste vreun cataclism economic sau de securitate, ipoteze in care se va trece la variantele doi si trei, adica Florin Georgescu sau George Maior, dl Tariceanu intelegem ca va fi din decembrie prim-ministrul Romaniei.
Ce ne poate astepta?
De curand, dl Tariceanu a facut o declaratie foarte importanta la Europa FM.
"Unii au fetisizat ideea de cota unica a carei paternitate mi-o asum, dar nu asta este problema. Problema este nivelul de taxe. (...) problema care trebuie discutata in Romania este ca romanii ar fi foarte fericiti sa traim cu cota unica de 16% si sa avem cheltuieli, ca si cand impozitele s-ar colecta in Germania sau in Franta, la nivelul de fiscalitate de acolo. Dar acest lucru evident ca nu se poate. Adica, in momentul in care vad nemultumiri ca nu se fac si mai multe lucrari de infrastructura fizica in transporturi, nu investim in alte domenii, atunci trebuie sa ne gandim si la nivelul de impozitare pe care vrem sa il platim", a declarat Tariceanu.
Calin Popescu Tariceanu ne spune deci ca la actualul nivel de impozitare nu avem de ce sa asteptam investitii importante in infrastructura, sanatate, educatie: "la un moment dat, va trebui sa vina momentul sa reconsideram acest nivel (de impozitare - n.red.) pentru ca pretentiile, asa cum spuneam, sunt in continua crestere".
Dl Tariceanu a fost prezentat de dl Ponta ca un premier de dreapta. Mie nu mi se pare ca aceasta este o declaratie de dreapta. Un premier de dreapta nu isi pune problema majorarii taxelor, dimpotriva cauta toate solutiile din lume pentru a le micsora.
In aparenta, ceea ce spune dl Tariceanu poate parea logic: daca vrem investitii publice mai mari, trebuie sa aceptam si un nivel mai ridicat al fiscalitatii. Practic, insa, nu e asa deloc. Nu sunt bani pentru investitii?
Cam cate milioane de euro ne costa in fiecare an coruptia? Incep sa iasa la iveala dosare penale mamut cu prejudicii uriase. Nu e saptamana in care sa nu aflam de o hotie cu cinci, sase zero-uri.
Mai departe, cam cat costa incompetenta pura a celor incapabili sa atraga bani europeni gratuiti? Nu stiu cati bani ar atrage dl Tariceanu prin majorarea impozitelor, dar stiu ca Romania pierde sute de milioane de euro pentru ca nu reuseste sa intocmeasca proiecte viabile sau care sa fie executate in conditii corecte. Numai in transporturi suntem in iminenta de a pierde 1,8 miliarde de euro.
In 2013, am pierdut aproape 300 de milioane din cauza corectiilor impuse de nereguli in derularea contractelor.
Recent, Comisia Europeana anunta ca suntem tara cu cea mai scazuta incasare a TVA din UE. Studiul, care se refera la 2012, arata ca in acel an deficitul de incasare a fost de 44% din nivelul preconizat, adica de 8,8 miliarde de euro. Si vorbim despre taxa cel mai usor de incasat.
Sa vorbim de evaziune in general? Studiile arata ca anual Romania pierde din acest motiv 28 de miliarde de euro.
As fi vrut sa-l aud pe viitorul premier de dreapta, Calin Popescu Tariceanu, venind cu solutii pentru aceste zone nevralgice. As fi vrut sa aflu cum vrea sa aduca bani europeni, cum vrea sa atraga investitori, cum va combate evaziunea si va asigura o mai buna colectare a taxelor, nu ca i se pare nesustenabila valoarea actuala a cotei unice.
Asta daca tot va fi, teoretic, premierul presedintelui cel scazator de taxe.
tariceanu "ne spune deci... Vezi tot