Legatura lui Tariceanu cu afacerea cumnatului lui Ponta din Prahova - documente DNA

Joi, 11 Iunie 2015, ora 07:20
6784 citiri
Legatura lui Tariceanu cu afacerea cumnatului lui Ponta din Prahova - documente DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

Gheorghe Boeru era trimisul special al lui Calin Popescu Tariceanu, acesta fiind prieten cu Adrian Semcu, cu ajutorul caruia firma omului de afaceri a castigat proiectul din judetul Prahova, pe care il mai voiau doua societati sustinute de Mihai Faca si Darius Mesca, potrivit procurorilor.

Procurorii DNA Ploiesti l-au retinut, miercuri, pe Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Prahova in perioada 2008-2012, acuzat de trafic de influenta in dosarul in care sunt inculpati cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, deputatii Sebastian Ghita, Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

In acelasi dosar, a fost retinut si omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firma care a derulat afaceri cu SC Hidro Prahova SA, detinuta de CJ Prahova, Boeru fiind acuzat de dare de mita, cumparare de influenta si evaziune fiscala.

In documentele procurorilor, obtinute de Mediafax, se arata ca in perioada august 2010 - aprilie 2011, Adrian Semcu, atunci vicepresedinte al CJ Prahova, folosindu-si influenta pe care o avea asupra lui Dumitru Pantea, aflat la conducerea SC Hidro Prahova SA la acel moment, si asupra Ceciliei Tataru (fosta Ionescu), fina lui Semcu, desemnata presedinte al comisiei de licitatie si ulterior sef al Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul operatorului prahovean de apa, l-ar fi ajutat pe Gheorghe Boeru sa castige contractul "Asistenta tehnica pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrari" din cadrul proiectului cu fonduri europene "Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova".

Astfel, contractul a fost castigat de asocierea dintre firma lui Boeru, SC Romair Consulting SRL, Adesa Sistemas SA Spania si SC Halcrow Romania SRL Bucuresti, ofertant in cadrul procedurii, "in schimbul remiterii unei sume de bani".

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Boeru era "trimisul special al lui Calin Popescu Tariceanu, si acesta din urma fiind prieten bun cu Semcu Adrian".

"Semcu Adrian a afirmat ca Boeru Gheorghe are sustinerea necesara si acces la factorii de decizie si trebuie sa se ocupe de managementul proiectului cu finantare europeana ce urma sa se deruleze in judetul Prahova si care viza realizarea instalatiei de canalizare.

Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje in acordarea finantarii si implementarea proiectului", au scris procurorii in documentele citate.

La procedura de achizitie a proiectului au mai participat alte doua societati, respectiv SC Hill International SA, sustinuta de Mihai Faca, la acel moment administrator public al judetului Prahova, si SC Tahal Romania SRL, sustinuta de Darius Mesca, acesta fiind atunci consilier personal al presedintelui CJ Prahova Mircea Cosma.

"Cert este faptul ca SC Romair Consulting SRL Bucuresti a castigat datorita relatiei pe care Semcu Adrian o avea cu directorul SC Hidro Prahova SA - Pantea Dumitru. In schimbul sustinerii acordate, Boeru Gheorghe urma sa remita suma de 200.000 euro lui Semcu Adrian. Din aceasta suma au fost remisi 100.000 euro, urmand ca diferenta sa fie platita pe parcursul derularii contractului", au precizat procurorii.

Ponta, Ghita si "tovarasul Crin", in interceptarile unui fost vice CJ Prahova, retinut in dosarul lui Hertanu

Numele lui Ponta, intr-un dosar de coruptie: Reactia PSD, dupa aparitia stenogramelor

In documentele citate se mai arata ca, dupa castigarea contractului de consultanta de catre SC Romair Consulting SRL Bucuresti, au inceput discutiile in mediul politic cu privire la cine urma sa castige contractele de lucrari de constructie in cadrul proiectului, astfel incat factorii politici sa beneficieze de un comision in medie de 10% din valoarea fiecarui contract de lucrari, suma care ar fi putut fi castigata in acest mod fiind de aproximativ 12 milioane de euro.

"Discutiile s-au purtat, intre Semcu Adrian, din partea PNL si o persoana foarte importanta din interiorul PSD Prahova, care pe parcurs si-a exercitat influenta prin intermediul lui Darius Mesca, Ghioc Ciprian si membrii familiei Cosma. Caietele de sarcini urmau sa fie si au fost ulterior adaptate, astfel incat procedurile sa fie castigate de catre societatile agreate", sustin anchetatorii.

Procurorii au mai aratat ca, in 28 septembrie 2010, Adrian Semcu a primit un mesaj pe telefonul mobil, in care scria: "faptul ca intervii da foarte bine, mai ales ca vorbesti foarte coerent si bine in ultimul timp. Eu as fii mai bucuros daca as stii ca negociezi totul cu Cozma si nu-ti scapa nimic".

Adrian Semcu si Gheorghe Boeru vor fi prezentati, joi, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva.

In acest dosar sunt deja urmariti penal pentru infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Hertanu, deputatul independent Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia din urma, presedintele Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma, consilierul local ploiestean Ionut Ionescu, precum si oamenii de afaceri Vladimir Ciorba, Mihail Coman, fost consilier judetean in CJ Prahova, Liviu Munteanu, Ilie Dragan si Iuliu Virgiliu Roman.

De cateva saptamani, Semcu detine functia de director al SC Hidro Prahova, firma ce apartine Consiliului Judetean si prin care se deruleaza un proiect pe fonduri europene pentru extinderea retelei de canalizare in mai multe localitati din judet, iar in perioada in care a fost semnat contractul pentru extinderea retelei de canalizare de la Comarnic, contract ce face obiectul unei anchete a DNA Ploiesti, Semcu detinea functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova.

Adrian Semcu a fost, de asemenea, deputat in Parlamentul Romaniei, iar pentru o scurta perioada de timp a detinut si functia de prefect de Prahova.

Gheorghe Boeru este presedintele firmei Romair Consulting, infiintata in anul 1997, care ofera servicii de consultanta in afaceri si management, proiectare si inginerie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Tariceanu dosar cumnat Ponta DNA, #Tariceanu coruptie DNA , #Calin Popescu Tariceanu