Ce a spus Ponta la DNA in dosarul impotriva lui Tariceanu UPDATE

Marti, 07 Martie 2017, ora 14:30
16722 citiri
Ce a spus Ponta la DNA in dosarul impotriva lui Tariceanu UPDATE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul premier Victor Ponta a declarat, ca martor, in dosarul lui Calin Popescu Tariceanu, ca a rupt relatia cu omul de afaceri Remus Truica dupa ce a fost sesizat de SRI ca acesta are probleme.

Ponta a fost audiat ca martor in dosarul de marturie mincinoasa al presedintelui Senatului. Intrebat despre relatia cu Remus Truica, omul de afaceri care ar fi pus la cale retrocedarea frauduloasa a padurii Snagov, Ponta a recunoscut ca-l stia pe acesta de mai multi ani.

"Dupa ce am devenit prim-ministru, am evitat sa ma mai vad cu Truica, deoarece am fost informat de SRI ca sunt probleme cu acesta, fara a primi alte detalii", a mai aratat Ponta.

Chestionat daca s-a intalnit cu consultantul politic israelian Tal Silberstein acasa la Tariceanu, Ponta a raspuns afirmativ.

"Da, l-am gasit acasa la Calin Popescu Tariceanu in 2014 si s-a vorbit de formarea unui nou partid. Tariceanu se vedea si cu Traian Basescu si cu Vasile Blaga", a declarat la DNA fostul premier, conform actelor de la dosar consultate de News.ro.

In schimb, potrivit DNA, Tariceanu ar fi spus sub juramant ca nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania.

UPDATE 14:30 - Victor Ponta dezminte informatiile aparute in presa, sustinand ca este vorba despre "un alt caz flagrant de manipulari media securistice in dosare penale", mai exact despre "pasaje bine selectate si contrafacute" din dosarul lui Tariceanu.

"Ce a declarat fosta sotia a dlui Tariceanu nu stiu - dar ce am spus eu inca sunt in deplinatatea facultatilor mintale; nu l-am demascat cu nimic pe Tariceanu ca nu aveam cu ce - am crezut initial ca DNA mi-a falsificat vorbele dar azi constat ca nu e asa! DNA a consemnat corect ce am spus eu (lucruri care sunt adevarate si in favoarea Dlui Tariceanu) - cei care au falsificat sunt chiar ofiterii sub acoperire ai Sistemului din presa aservita lor!", sustine Ponta.

Deputatul PSD afirma ca a fost citat la DNA Brasov, unde a dat declaratii.

"Mi s-a propus legal sa fiu martor cu identitate protejata ceea ce am refuzat deoarece nici nu era cazul si nici nu sunt genul de delator", afirma Ponta, precizand ca nu a stiut nimic despre retrocedarea fermei Baneasa si a terenului de la Snagov, nici despre implicarea unor cetateni israelieni sau a lui Remus Truica.

"Sigur ca aceste lucruri le voi sustine si in fata judecatorilor - nu doream sa prezint nimic public pana la acel moment, dar fata de aparitia si manipularea din presa securista a acestui caz consider ca se pune o presiune inacceptabila pe actul de justitie!", a mai sustinut Victor Ponta.

Fosta sotie l-a dat de gol pe Tariceanu in dosarul in care DNA il acuza de marturie mincinoasa

In acelasi dosar, fosta sotie a lui Calin Popescu Tariceanu, Ioana Valmar, a declarat procurorilor DNA ca, in octombrie 2008, a fost contactata de un avocat de la o firma de avocatura care i-a cerut sa autentifice ca notar un contract de vanzare - cumparare privind un teren din Bucuresti si care apartinea printului Paul Al Romaniei.

"Erau 17 hectare pe Strada Ion Ionescu de la Brad din Bucuresti. Avocatul mi-a spus ca este pe Strada Sisesti si mi-a cerut o estimare de taxe. Cumparator era SC Replicia, prin Remus Truica. I-am comunicat ca valoarea minima pentru tranzactie, conform grilei notarilor pentru 2008 era de 500 de euro pe metru patrat. Rezulta o valoare de 85 milioane de euro, impozitul in sarcina vanzatorului calculat fiind de 1.709.000 de euro. Truica mi-a cerut sa autentific contractul la o valoare de 50-60 euro/mp. Nu am fost de acord", a relatat a patra nevasta a lui Tariceanu in declaratia de martor.

Un alt martor din dosar a sustinut la DNA ca Remus Truica i-a spus ca "evreii i-au cerut ca tranzactia sa se faca la Cabinetul Ioanei Tariceanu, la cererea lui Calin Popescu Tariceanu".

Acelasi martor a sustinut ca Truica i-ar fi spus ca Ioana Tariceanu a gasit solutia diminuarii taxelor.

Intr-un final, tranzactia nu s-a mai semnat la cabinetul Ioanei Tariceanu si Truica a ales alt notar.

Magistratii instantei supreme au stabilit ca procesul in care Tariceanu este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului sa inceapa, pe fond, in 14 martie.

In iulie 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe Calin Popescu Tariceanu pentru infractiunile de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, in legatura cu declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic.

Potrivit DNA, in 15 aprilie 2016, in cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Calin Popescu Tariceanu, in declaratia luata sub juramant, "a facut afirmatii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta ingreunarea tragerii la raspundere penala a mai multor inculpati din dosar".

Astfel, presedintele Senatului este acuzat ca a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului) si nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare.

De asemenea, sustin procurorii DNA, presedintele Senatului a facut declaratii mincinoase si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu Tal Silberstein, Dan Andronic si Remus Truica, nu a spus nimic despre intalnirile si discutiile purtate cu Truica referitor la taxele notariale privind tranzactionarea terenurilor din Snagov si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Decizia Curții Constituționale (CCR) care îi ia posibilitatea Dianei Șoșoacă de a candida la alegerile prezidențiale ar urma să producă mai multe efecte, potrivit specialiștilor...
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
Curtea Constituțională a României (CCR) a motivat, luni, 7 octombrie 2024, decizia prin care menține respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la funcția de președinte al României. Astfel,...
#Ponta Tariceanu marturie mincinoasa, #Ponta dosar Tariceanu martor DNA , #Calin Popescu Tariceanu
  1. „Bătălia” pentru Marea Neagră. Eșecurile navale ale Rusiei. „A fost înfrântă uimitor”
  2. Occidentul presează Ucraina cu ”singurul scenariu” posibil. Mutarea NATO, după modelul Germaniei, l-ar înfuria pe Putin
  3. Ingredientul din dietă care face minuni în organism: Scade cu 60% riscul de cancer dacă este consumat zilnic
  4. Descoperire nemaivăzută pe Pământ: „Orașul pierdut”, unic în lume, găsit în adâncul oceanului VIDEO
  5. România cumpără din SUA radare pentru detectarea dronelor. Cât costă noul program de înzestrare militară
  6. „Capcana cu miere“. Cum a recrutat Rusia un parlamentar irlandez și îl folosește drept „cârtiță”
  7. Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere. Avertismentul hidrologilor
  8. Ciolacu cere o „amplă reformă" a Curții Constituționale: „Nu oferă dreptul la recurs”. Lidera SOS vrea să se adreseze instanței Uniunii Europene
  9. Misiunea „Hera”, un real succes pentru apărarea planetară. Studiul asteroidului care va arăta cum poate fi salvat Pământul
  10. Cinci informații pe care trebuie să le menționați întotdeauna în CV și opt pe care să le omiteți. Sfaturile experților în recrutare