Ponta, la Inalta Curte: Relatia dintre Tariceanu si Silberstein era una contractuala. Politicienii si consultantii nu sunt prieteni

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 15 Februarie 2018, ora 15:36
11005 citiri
Ponta, la Inalta Curte: Relatia dintre Tariceanu si Silberstein era una contractuala. Politicienii si consultantii nu sunt prieteni
Foto: Facebook/Victor Ponta

Fostul premier PSD Victor Ponta a explicat in fata magistratilor de la Inalta Curte ca relatia dintre Calin Popescu Tariceanu si consultantul israelian Tal Silberstein a fost una contractuala. Declaratia a fost facuta in dosarul in care seful Senatului este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Audierea lui Victor Ponta ar fi trebuit sa lamureasca relatiile pe care Calin Popescu Tariceanu le-a avut cu consultantul Tal Silberstein si cu patronul ziarului "Evenimentul zilei", Dan Andronic, inculpati in cazul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa.

Practic, atunci cand a fost audiat la DNA, Tariceanu a negat ca a tinut legatura cu Andronic si Silbestein, dupa ce acestia i-au oferit consultanta la alegerile din 2008.

Inalta Curte a admis joi o solicitare facuta de avocatul lui Tariceanu de a copia interceptarile din acest caz. Urmatorul termen a fost stabilit pe 21 martie, cand urmeaza sa fie audiati mai multi martori.

Printre acestia si fostul senator Serban Mihailescu, care o sa fie audiat pentru a treia oara in acest dosar. Asta dupa ce procurorii DNA s-au autosesizat si au deschis si impotriva lui Serban Mihailescu un dosar de marturie mincinoasa, dupa ce declaratiile date in instanta au fost contradictorii cu cele de la DNA.

"Am aflat din presa"

Victor Ponta a intarziat astazi la proces, avionul sau a aterizat in momentul in care incepea procesul.

"N-am primit citatia, dar am aflat din mass-media despre audiere", a explicat Victor Ponta, in fata magistratilor de la Inalta Curte.

Fostul premier PSD Victor Ponta a explicat ca pe Tal Silberstein l-a cunoscut in 2004, cand a lucrat impreuna cu el in campania electorala pentru alegerile prezidentiale a lui Adrian Nastase. "Ne-am intalnit la sediul de campanie de cateva ori," a spus Ponta.

Politicianul a mai aratat ca s-a reintalnit cu Silberstein in 2012 si in perioada in care a fost premier.

"Tin minte ca in 2014, dupa ce Tariceanu nu a mai fost membru al PNL si dorea infiintarea unui nou partid politic, m-am reintalnit cu acesta si cu Tal Silberstein. In cadrul acestei discutii, si ulterior acesteia, l-am ajutat din punct de vedere politic pe Tariceanu.

In ce-l priveste pe Tal Silberstein, acesta i-a dat sfaturi politice lui Tariceanu, despre ce ar trebui sa faca pentru a avea succes cu noul partid politic. Intalnirea a avut loc ziua, aceasta a fost singura intalnire in trei, in aceasta formula", a declarat Ponta. Politicianul a aratat ca intalnirea in trei a avut loc acasa la Tariceanu.

"Atunci cand Silberstein venea in Romania se intalnea cu Tariceanu, mai ales ca se intalnea si cu alti politicieni", a relatat Ponta. El a descris relatia Tariceanu-Silberstein ca fiind "una contractuala": "Oamenii politici nu sunt prieteni cu consultantii."

"Nu ieseam niciodata in oras"

"Eu aveam multe intalniri, chiar zi de zi, cu Tariceanu, pentru a discuta probleme politice. In momentul in care ne-am intalnit toti trei nu a fost ca a venit Silberstein, ci Silberstein a venit in Romania. Tariceanu m-a intrebat daca am ceva impotriva sa fie si Silberstein la discutii", a mai precizat Ponta.

El a explicat de ce intalnirile avreau loc in locuri discrete: "Nu ieseam niciodata in oras pentru ca el era presedinte la Senat si eu eram prim ministru."

Ponta a descris relatia sa cu Dan Andronic ca fiind una tensionata. "Nu am participat la intalniri cu Tariceanu la care sa fi fost prezent si Andronic", a explicat Ponta. Fostul premier a precizat ca, in 2004, Andronic si Silberstein lucrau pentru Adrian Nastase, iar el ocupa functia de lider TSD si purtator de cuvant al PSD.

Declaratia lui Mihnea Constantinescu

Judecatorii l-au audiat tot joi in calitate de martor pe Mihnea Marian Constantinescu. Acesta a lucrat in Cancelaria lui Calin Popescu Tariceanu in perioada 2004-2008 ca director de cabinet si a avut calitatea de consilier de stat.

"In virtutea acestei calitati, am putut vedea cine intra in cabinetului premierului", a explicat Constantinescu. La sfarsitul anului 2004, el a lucrat si pentru Adrian Nastase. "Atunci l-am observat pe cetateanul israelian Tal Silberstein, cand il vizita pe Adrian Nastase", a precizat martorul.

Tal Silberstein ar fi inceput sa-l viziteze pe Tariceanu in perioada de final a mandatului. "Tal Silberstein venea insotit de Dan Andronic. Nu am participat la intalniri, dar stiu ca era vorba de consultanta politica, nu stiu daca PNL sau/si premierului Romaniei", a precizat Constantinescu. Martorul nu si-a adus aminte de numarul vizitelor, doar ca au fost mai multe.

Contradictii in declaratii

Constantinescu a explicat ca Marius Marcovici, judecat pentru marturie mincinoasa in acest caz, era in antutajul sefului Cancelariei prim-ministrului, Dorin Marian. "Nu l-am vazut pe Marcovici sa fi intrat singur sau insotit de Silberstein sau Andronic, in biroul lui Tariceanu", a mai spus martorul.

Inalta Curte a sesizat ca sunt cateva nuante intre declaratia data la DNA si cea din instanta. "Marius Marcovici ar fi venit o data pe luna la cabinetul primului ministru, este declaratia de la DNA, dar mentionez ca ce am declarat astazi este ceea ce imi aduc aminte", a spus Constantinescu. Martorul a declarat joi ca Marcovici nu a venit la cabinetul lui Tariceanu.

Audierile de la Inalta Curte

Inalta Curte continua audierile mai multor martori din acest caz. Procesul in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului a inceput in 14 martie 2017 la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce, pe 10 februarie, instanta a decis ca procesul poate incepe pe fond, respingand definitiv cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului.

Procesul lui Tariceanu: Andronic a povestit la Inalta Curte despre un microfon gasit la Palatul Victoria

In acest dosar, fusese audiat Tariceanu, ca inculpat, in timp ce Serban Mihailescu a dat o declaratie de martor in urma careia procurorii s-au autosesizat pentru marturie mincinoasa, dupa ce acesta si-a schimbat depozitia data in timpul urmaririi penale.

Dosarul a fost trimis instantei in iulie 2016, de catre procurorii DNA Brasov, care il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca a mintit in declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#ponta martor tariceanu, #Tariceanu marturie mincinoasa, #ponta tariceanu inalta curte , #Calin Popescu Tariceanu