Tariceanu e de acord cu Ponta: OUG privind Codul Penal trebuie trantita in Parlament in mod demonstrativ

Sambata, 21 Mai 2016, ora 20:20
5868 citiri
Tariceanu e de acord cu Ponta: OUG privind Codul Penal trebuie trantita in Parlament in mod demonstrativ
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, sambata, ca OUG privind modificarea Codului Penal si de Procedura Penala ar trebui "trantita in Parlament in mod demonstrativ", criticand faptul ca a fost adoptata fara dezbatere, iar deciziile au fost luate in mod "arbitrar".

"Daca un guvern politic, cu sprijin in Parlament, ar fi decis sa adopte aceste masuri prin ordonanta, ar fi iesit un scandal public urias. Ma bucura ca presa care functioneaza la comanda se devoaleaza, nu spune nimic de subiectul asta. Toti tac chitic", a spus Tariceanu, citat de News.ro.

Presedintele Senatului a afirmat ca subscrie pozitiei fostului premier Victor Ponta ca OUG privind Codul Penal si cel de Procedura Penala "ar trebui trantita in Parlament in mod demonstrativ".

"Actualul Executiv si cetatenii sa inteleaga ca modificari importante si grave, care privesc drepturile si libertatile cetatenilor, nu pot sa fie adoptate in mod arbitrar de o personaa care este ministru al Justitiei si care a indeplinit un rol de traducator marunt la Bruxelles.

E o responsabilitate mult prea mare atunci cand vorbim despre drepturi si libertati ale indivizilor, acest lucru trebuie facut prin dezbatere publica, in Parlament", a continuat Tariceanu, intr-o conferinta de presa, la Buzau.

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanta de urgenta prin care au fost operate circa 80 de modificari ale Codurilor Penal si de Procedura Penala, circa 50 dintre ele vizand punerea in acord a prevederilor legislatiei cu deciziile Curtii Constitutionale, punere in acord care nu a fost facuta inca de Parlament.

Pe langa deciziile Curtii Constitutionale legate de Codurile penale, un alt considerent ce a stat la baza ordonantei a fost legat de o serie de directive ale Uniunii Europene, la care se adauga aspecte ce au trebuit remediate ca urmare a semnalelor primite din sectorul judiciar.

APADOR-CH: Guvernul taie, in secret, din dreptul la viata privata si la informare

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki acuza Guvernul ca, prin doua modificari operate prin ordonanta de urgenta in Codul Penal si in Codul de Procedura Penala, afecteaza grav drepturi prevazute de Constitutie.

Una dintre modificari implica eliminarea filtrului judecatoresc si abilitarea procurorului de a cere direct de la banci, fara incuviintarea judecatorului, datele financiare ale unei persoane.

Ponta acuza Guvernul Ciolos: "Secta Macovei" gandeste ca Statul Islamic

Fostul premier Victor Ponta va cere respingerea in Parlament a OUG prin care au fost modificate circa 80 de articole din Codul Penal si din cel de Procedura Penala, afirmand ca doar Legislativul are acest drept, altfel "este dictatura", iar Guvernul a actionat "pe sest".

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#Tariceanu ordonanta guvern Codul Penal , #Calin Popescu Tariceanu