Andrei Plesu catre Radu Beligan: La varsta dvs., va legati numele de un caraghios

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 12:32
14678 citiri
Andrei Plesu catre Radu Beligan: La varsta dvs., va legati numele de un caraghios
Foto: Arhiva

Andrei Plesu ii adreseaza o scrisoare deschisa actorului Radu Beligan in care ii reproseaza faptul ca s-a implicat in lansarea oficiala a candidaturii lui Victor Ponta la presedintie, pe care il considera un "caraghios".

"Stimate maestre, eram inca un fraged licean, cand va admiram pentru talentul dvs. (...) Simpatia mea pentru dvs m-a ajutat, adesea, sa trec cu vederea numeroasele pagini omagiale, dedicate unui sef de stat care, in opinia majoritatii romanilor (care, de altfel, l-au si evacuat), nu le merita. Ceea ce ma frapa, totusi, era 'indemanarea' cu care le scriati. (...) Nu erau textele unui docil functionar de stat, erau 'texte Beligan' (...)

Cu astfel de 'alese si inflacarate' omagii, era inevitabil sa deveniti un 'oficial', membru al Comitetului Central si deputat al Marii Adunari Nationale. Imi spuneam, totusi, ca asa erau vremurile, ca acesta era pretul pe care trebuia sa-l platiti, pentru a sustine eficient institutia teatrului romanesc", arata Plesu in debutul scrisorii deschise publicate de Adevarul.

Andrei Plesu mai spune ca a continuat sa il admire pe marele actor chiar si dupa ce a aflat cu amaraciune ca Radu Beligan a avut "stupefianta idee" sa reclame autoritatilor comuniste o productie regizorala a lui Liviu Ciulei, catalogand-o ca fiind "o crima pentru actul de cultura in sine".

"Din pacate, intregul esafodaj, cu greu intretinut, al admiratiei mele s-a fisurat deunazi, in urma unui 'incident' in aparenta minor. Ati simtit nevoia, la varsta dvs., la statura dvs., sa va legati numele de un caraghios", scrie Andrei Plesu, referindu-se la mesajul de sustinere a candidaturii la presedintia Romaniei transmis de Radu Beligan in timpul festivitatii organizate sambata, pe Arena Nationala.

"Spectrul 'stadionului' de tip coreean a reaparut in biografia dvs. intr-un moment in care nimic nu-l mai poate justifica. Asta inseamna ca m-am inselat. Ca, inainte de 1989, nu ati negociat util, sacrificandu-va de dragul teatrului, ci ca ceva inexplicabil va atragea in sfera puterii, oricat de patata era ea. Ca si acum. Puterea talentului dvs., puterea mintii dvs. nu va satisfaceau.

Ca si acum, voiati sa fiti in preajma celeilalte puteri, oricat e ea de trecatoare prin comparatie cu puterea prestigiului dvs. profesional. Voiati, ca si acum, sa fiti mai curand pe scena stabilor, decat pe aceea a colegilor dvs.", sunt concluziile trase de Andrei Plesu.

Filosoful spune ca, la fel ca oricine altcineva, Radu Beligan are dreptul sa sustina si sa aleaga pe cine vrea.

"Pe de alta parte, dvs. nu va exercitati, pur si simplu, dreptul la opinie, ci va investiti imaginea intr-o jalnica operatiune de propaganda, intr-un exercitiu manipulatoriu de un gust indoielnic. De ce o faceti?", subliniaza Andrei Plesu, spunand ca nu stie sa raspunda la aceasta intrebare, dar este "infinit de trist" pentru ca Radu Beligan a inteles "sa iasa din scena cu o replica atat de triviala".

"Calibrul dvs. merita un amurg mai nobil", a subliniat Andrei Plesu in incheierea scrisorii sale.

Victor Ponta si-a lansat sambata candidatura la alegerile prezidentiale, iar Radu Beligan i-a transmis un mesaj video de sustinere.

Ponta, lansare faraonica la prezidentiale - discurs despre Unire, originile sale si razboiul cu Basescu

"Il sustin pe Victor Ponta, pentru ca tara aceasta are nevoie de un presedinte tanar si energic! Cred in tineri, doamnelor si domnilor! Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de pret. Trebuie sa ne folosim de acest capital de la nivelul cel mai de jos si pana la varf! Dixi et salvavi animam meam (am spus si mi-am mantuit sufletul - n.red.) ", a declarat Radu Beligan in mesajul difuzat pe ecranele uriase montate pe stadion.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Plesu Beligan sustinere Ponta, #Beligan sustine Ponta presedintie , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014