Numaratoarea inversa pentru primul tur al prezidentialelor a inceput, iar candidatii se lupta deja, pe afisele de pe stalpi si din intersectii, pentru a-si promova numele si sloganurile.
Specialistii consultati de Ziare.com au analizat afisele de campanie ale candidatilor si mesajele din spatele acestora, precum si strategia folosita de prezidentiabili in cursa pentru Cotroceni. Astazi, sub lupa expertilor se afla Victor Ponta.
Alegeri prezidentiale 2014 Victor Ponta - de la carlanul lui Nastase la Palatul Victoria
Prezidentiabilul PSD, imbracat la costum, apare pe niste afise cu motive traditionale, alaturi de sigla partidului si mesajul "Victor Ponta presedinte".
"Candidatul aflat intr-o functie publica, cu atat mai mult candidatul prim-ministru, afiseaza intotdeauna o mina sobra a greutatii functiei pe care o ocupa. Observam la Victor Ponta ca a mai redus din zambetul larg si din rasul permanent cu care oferea interviuri, asta dupa ce i s-a reprosat deseori ca este imatur.
Campania sub lupa: Episodul 1 - Iohannis, politistul si Obama
Campania sub lupa: Episodul 3 - Tariceanu: Fara sare si piper, nu vrea chiar la Cotroceni
Campania sub lupa: Episodul 4 - Udrea: Demimondena, casca si sutienul
Campania sub lupa: Episodul 6 - Melescanu: Candidatul societatii civile cu epoleti
In campanie, Ponta joaca bine rolul candidatului serios, apasat de greutatile functiei publice si de responsabilitatea conducerii unei tari. Contracandidatul Iohannis e la polul opus: aproape ca nu zambeste niciodata si din acest motiv il vom vedea in campanie zambind mai des.
Motivele traditionale din afis dezvolta linia de comunicare deschisa la europarlamentare cu sloganul Mandri ca suntem romani, pe care campania prezidentiala a PSD o continua cu mesajul i", a declarat pentru Ziare.com specialistul in comunicare politica Antonio Momoc.
Totul despre candidatul Victor Ponta
O alta intepretare ofera sociologul Mircea Kivu: "Mai intai, motivele alea fals folclorice, pe care le-a folosit PSD si in campania pentru PE, sunt un kitsch oribil. Sugereaza fetele de masa din hartie creponata si poeziile cu 'Am o tara ca o floare'. Posibil sa placa electoratului traditional al PSD (putin educat, rural sau urban la prima generatie).
In al doilea rand, poza de buletin a lui Victor Ponta nu-mi spune nimic, in afara de faptul ca e atat de sigur de victorie incat nu se mai osteneste sa spuna ceva electoratului".
Ponta renunta la modelul Blair si se inconjoara de barbati
In alta serie de afise, Victor Ponta apare inconjurat de oameni. Pana acum, prezidentiabilul PSD mergea pe modelul Tony Blair si, cand ajungea in mijlocul oamenilor, isi descheia doi nasturi la camasa si isi sufleca manecile.
Pe mesh-urile de campanie, Victor Ponta nu mai afiseaza aceeasi imagine relaxata, ci e imbracat la sacou si cravata, cu nasturii incheiati pana sus.
"Daca vremea ii permite, aflat in mijlocul oamenilor simpli, in bai de multime, Victor Ponta isi sufleca manecile. Cum campania prezidentiala se desfasoara toamna, candidatul va aparea mai des in sacou. Imaginea pe care o construieste pe afis Victor Ponta nu va mai fi la fel de relaxata ca pana acum.
De ce vrea sa fie presedinte Victor Ponta
Am explicat motivul mai devreme: Ponta este prim-ministru, asa ca va insista in clipuri si in comunicarea vizuala pe avantajele si pe responsabilitatile sobre care decurg din ocuparea acestei functii: intalnirile cu prim-ministri, cu presedinti sau cu alte inalte oficialitati, intalniri cu oameni de afaceri si manageri de mari companii sau multinationale, intalniri cu bancheri sau industriasi, toate cu rolul de a sugera si de a confirma ca are experienta unor functii inalte, ca este conectat la lumea internationala si ca este pregatit sa activeze la acest nivel", apreciaza Antonio Momoc.
Ponta se straduieste sa se puna in antiteza cu Basescu, presedintele conflictual, mentioneaza, la randul sau, Mircea Kivu, remarcand ca prezidentiabilul PSD este inconjurat de barbati.
"El, insa, e presedintele care uneste, de asta se strang oamenii aia in jurul lui. Dar e posibil ca poza sa fie prelucrata in Photoshop dupa un instanteneu de la baile de multime din vremurile de glorie ale lui Basescu. Nu prea inteleg de ce se inconjoara exclusiv de barbati", completeaza sociologul.
Mesajul de campanie
La nivelul mesajelor outdoor, Victor Ponta intra in lupta cu doua idei principale: "Presedintele care uneste" si "Mandri ca suntem romani", aceleasi teme folosite de altfel si la europarlamentare.
Declinarea identitatii nationale este intens folosita in campanie, "Romania" si "romani" fiind cuvinte des utilizate in mesajele lui Ponta.
In opinia lui Antonio Momoc, sloganul "Mandri ca suntem romani" a redeschis tema electorala a mandriei nationale si a identitatii etnice care parea depasita si uitata in anii '90.
"Paradoxal, tema a fost reinviata nu de catre un partid nationalist ca PRM, cum era de asteptat, ci de catre partid socialist, PSD, care se prezinta in 2014 cu un mesaj national-socialist.
PSD a confiscat mesajul national cu care politicieni cu mesaj radical ca Vadim Tudor obtineau voturile romanilor nationalisti din tara. Victor Ponta incearca in 2014 sa confiste si mesajul populist al lui Basescu, care castiga voturile romanilor din Republica Moldova in batalia cu Geoana din 2009.
Din acest motiv, mesajul Presedintele care uneste nu este erodat, atata vreme cat exista un public pentru care unirea cu Moldova constituie o problema de actualitate", explica specialistul in comunicare politica.
"Ba da, s-au erodat (mesajele - n. red.), nu spun nimic. Strategia lui Ponta e clara: sondajele il indica acum drept invingator detasat. De ce ar schimba ceva?", se intreaba retoric Mircea Kivu.
Despre alegerile prezidentiale din Romania
Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.
Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa
14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.
Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.
Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.
Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.
Aveti liber si la mustati, barba,... Vezi tot