Sansele lui Victor Ponta la Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 29 Iulie 2014, ora 22:16
9964 citiri
Sansele lui Victor Ponta la Cotroceni (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Ambitioasa si riscanta strategie si-a ales Victor Ponta pentru a-si juca momentul cel mai important al carierei politice. Aruncandu-se in lupta pentru fotoliul de presedinte la nici 43 de ani, Ponta pune la bataie atat soarta sa, cat si destinul partidului pe care il conduce.

De riscurile unei astfel de candidaturi se tem si liderii social-democrati, cu atat mai mult cu cat in cazul unui esec stiu prea bine ca vor pierde tot. Din nou.

Acelasi gand trebuie sa il sperie si pe Ponta, cel putin din cand in cand. Dandu-si poate seama ca amanarea anuntului candidaturii ar putea sa il coste puncte la capitalul de imagine, mai cu seama dupa isprava de la Cotroceni din fata lui Traian Basescu la negocierile pentru scaderea CAS, Victor Ponta a rostit propozitia atat de asteptata - "voi candida".

Dupa sprijinul partidului, este de asteptat ca la Congresul PSD din septembrie Victor Ponta sa primeasca si desemnarea oficiala, cu atat mai mult daca pana atunci toate sondajele de opinie il vor da in continuare drept candidatul cu cele mai mari sanse sa castige alegerile din toamna din partea stangii. Care sunt sansele lui Ponta sa castige prezidentialele?

Fata de orice alta propunere a dreptei, presedintele PSD pastreaza un avantaj major indiferent de numele si personalitatea contracandidatului sau. Viitorul candidat al dreptei va avea de tras si de explicat cel putin doua momente extrem de dificile si greu de armonizat: masurile de austeritate si taierile bugetare din 2010, pentru PDL, si evenimentele din vara lui 2012 de la "lovitura de stat", stigmatul liberalilor care au participat alaturi de PSD si Victor Ponta la tentativa de demitere a presedintelui.

Victor Ponta nu poarta niciunul din cele doua blesteme ale trecutului, desi dezvolta si el propriile fantasme care ii alunga visul de presedinte. Norocul lui Ponta este ca electoratul PSD nu a fost si nu este sensibil la teme precum cea a "loviturii de stat" din 2012, cu atat mai putin la culpa morala a premierului in legatura cu plagiatul din teza de doctorat scrisa acum 16 ani...

Problema morala din trecutul lui Ponta nu produce, insa, aproape nicio paguba electoratului fidel al PSD. Este si motivul pentru care premierul a recunoscut si si-a asumat cu atata detasare fapta comisa in 2001, cand, dupa toate probabilitatile, Victor Ponta era prea ocupat cu politica pentru a mai avea timp sa isi faca singur teza de doctorat. Desi nu a platit nimic pentru fapta de atunci, acum are pretentia ca o "mea culpa" formala sa-i anuleze pata din dosarul de candidat.

"Sunt acuzat de ceva ce am facut rau, am gresit in urma cu 16 ani. Daca omoram pe cineva, dupa 16 ani cred ca eram pus in libertate. Cred ca am platit pretul politic, moral. M-a afectat foarte tare, as minti sa spun ca nu m-a afectat tot acest scandal si acuzatia aceasta repetata. Am o intrebare: cam cate zeci de ani trebuie sa platesc pentru ceva ce, sigur, justitia a zis ca sunt nevinovat, dar o parte a opiniei publice ma considera vinovat?" - Victor Ponta, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul.

Cinismul care strabate declaratia e, pe de alta parte, principalul atu al premierului. Cu ajutorul acestei detasari a reusit Victor Ponta sa se mentina in varful puterii si tot ea l-a facut sa spere ca este posibil sa o castige pe toata dupa alegeri. Dar principala arma este si cea mai mare slabiciune a lui Ponta. Este aceeasi aroganta a celui care nu se teme sa afirme ca in calitate de premier sustine proiectul Rosia Montana, dar va vota impotriva exploatarii in calitatea de deputat.

Din acest punct de vedere, cel mai mare adversar al lui Ponta este chiar Victor Ponta si tentatia sa prea timpurie de a nega realitatea. Inainte de a vedea cine ii va fi principalul contracandidat, presedintelui PSD ar trebui sa-i fie frica de propriile slabiciuni si de greselile pe care le face la presingul adversarilor. Momentul MTO de la Cotroceni ar trebui sa fi fost un semnal de alarma pentru toata lumea. Dupa alte doua trei confruntari cu un astfel de final, Victor Ponta isi poate lua adio de la tot.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ponta PSD candidat prezidentiale, #Ponta plagiat presedintie, #Ponta MTO Basescu, #Ponta Rosia Montana , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014