Cum a castigat Ponta in R. Moldova? Explicatia unui blogger moldovean

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 13:20
17568 citiri
Cum a castigat Ponta in R. Moldova? Explicatia unui blogger moldovean

Candidatul PSD la prezidentiale, Victor Ponta, a obtinut 38% din voturi in R. Moldova, in primul tur al alegerilor, desi PSD nu a cumulat niciodata mai mult de 10% peste Prut pana la acest scrutin.

Un blogger si comentator politic moldovean, Alex Cozer, incearca sa explice, pentru Independent.md, "rezultatul socant pe care l-a acumulat Ponta duminica", in conditiile in care, "in 2009, Mircea Geoana a obtinut in primul tur 4%" si la europarlamentarele din primavara PSD a obtinut 4%.

In opinia lui Cozer, explicatia este ca "la aceste alegeri nu au iesit doar acei cetateni romani din Republica Moldova cu care suntem deja obisnuiti. De data aceasta s-au prezentat extrem de multi detinatori de cetatenie, adusi cu microbuze, organizat, de catre sustinatorii lui Ponta de la Chisinau".

Cine a organizat aceasta desfasurare de forte? "Vladimir Plahotniuc il cheama, cel ce a zburat foarte des pana in septembrie 2014 la Bucuresti, pentru a-si rezolva un dosar privind dubla identitate".

Cozer scrie ca, "in luna septembrie, Plahotniuc a semnat la Bucuresti un acord de colaborare in perioada electorala intre PD si PSD. Din surse de incredere de la Bucuresti, Plahotniuc i-a promis atunci lui Ponta ca va obtine la Chisinau cat a obtinut Basescu in scrutinele de pana acum".

In urma intelegerii, "in toate sectiile de vot din afara Capitalei am avut de la 8-900 de votanti pana la aproape 2.000. De unde? Din astfel de microbuze, care au circulat duminica prin toata tara". Acesti cetateni ar fi fost "platiti cu 300-500 de lei pentru a vota cu Ponta".

Ponta a obtinut in jur de 70% din voturi in unele sectii de votare.

Pentru Plahotniuc "este extrem de important cine va castiga alegerile din Romania si va conduce la Bucuresti in urmatorii 5 ani", intrucat are nevoie de un "paravan la Bucuresti", deoarece "orice pas spre UE, stim bine, este egal cu un pas spre puscarie a coruptilor de la Chisinau".

"Pe Plahotniuc nu-l vor apara in fata justitiei europene francezii, nemtii sau polonezii, ci fratii sai de peste Prut. Aia din PSD pe care-i aduce pe la Nobil Club si-i trateaza regeste, pentru a mai pune capac pe vreun dosar de peste Prut", mai arata bloggerul.

Amintim ca Traian Basescu a obtinut 94,82% din voturile exprimate in R. Moldova in turul II al prezidentialelor din 2009. Anul acesta, numarul sectiilor de vot din Republica Moldova a crescut fata de alegerile precedente de la 13 la 21. Daca Victor Ponta a obtinut 38% din voturi, contracandidatul sau, Klaus Iohannis, a obtinut in jur de 28%, potrivit unor rezultate preliminare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alegeri prezidentiale 2014, #Ponta alegeri Moldova , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014