Sunt ultima care ar spune ca angajatii din sistemul sanitar nu ar merita salarii mai mari. Cu siguranta nivelul de salarizare din Sanatate, la fel ca acela din Educatie, este nu doar rusinos, ci de-a dreptul criminal, pentru ca sta la originea plecarii din tara a multor medici si asistente.
Dar ceea ce a facut Victor Ponta prin suta de lei in plus oferita celor 300 de mii de salariati din Sanatate mi se pare umilitor, nu numai prin suma foarte mica, 100 de lei brut, ci si, prin momentul ales, cu iz pronuntat de pomana electorala.
Daca avea intr-adevar grija medicilor si asistentelor, Victor Ponta ar fi trebuit sa gaseasca demult solutii pentru finantarea unei cresteri salariale decente in aceasta zona.
Tocmai de aceea masura prea ostentativa, pe buna dreptate comparata cu 100 de lei a lui Ceausescu din 22 decembrie, ar putea avea un efect de bumerang.
Si chiar atata cata este, ma intreb daca aceasta majorare va si intra efectiv in vigoare de la 1 ianuarie. Asa cum ma intreb daca va fi sustenabila mentinerea reducerii CAS sau daca majorarile de pensii si indemnizatii promise de ministrul Muncii vor deveni realitate.
Si nu am de unde sa stiu cat timp Victor Ponta nu a facut public proiectul de buget pe anul viitor si nici nu cred ca il va anunta dupa cum il obliga legea pana pe 15 noiembrie. Ministrul Finantelor recunoaste ca nu exista nici macar un draft al proiectului si chiar pledeaza pentru incalcarea legii.
Cred ca am toate motivele sa ma intreb daca nu cumva nici macar nu trebuie ca acest buget sa fie vazut inainte de turul al doilea ca nu cumva sa nu-i alunge lui Victor Ponta alegatorii prin adevarurile dure pe care le va contine. Care adevaruri spune clar Comisia Europeana: ca sa nu ajungem la dublarea deficitului anul viitor, Guvernul va fi nevoit sa creasca taxe sau sa taie cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor.
Sunt convinsa ca era nevoie de o noua lista a medicamentelor compensate. Dar intrarea ei in vigoare a fost amanata din primavara. Ma intreb cati oameni or fi pierit din cauza acestei amanari, despre care cred ca ne putm intreba daca nu a fost tot una electorala.
Toate aceste populisme sunt menite sa impresioneze un electorat captiv care sa fie cucerit de generozitatea unui guvern care imparte cu trei maini.
Dar oare cati sunt cei care se intreaba cat de mare va fi pretul postelectoral al tuturor cadourilor de anul acesta? Oare sunt putini cei care sa nu fi uitat lectia falsei bunastari din 2008, urmata de prabusirea in criza?
Dar cartea populist generoasa nu este singura pe care o joaca Victor Ponta. O joaca si pe cea nationalista.
"Singurul care nu a intrat in turul doi si a declarat ca il sustine pe Iohannis este dl Szilagyi, cel care vrea sa rupa Transilvania. (...) Am un mesaj si pentru judetele din Transivlania: proiectul nostru este un proiect pentru toata Romania. (...) Domnul Iohannis se adreseaza lucrurilor, eu ma adresez oamenilor. Domnul Iohannis este un lucru, eu sunt roman. (...) Nu vreau sa primim din nou ordine din afara tarii, de la PPE sau altii care si-au batut joc de Romania si in 2012. Le multumim, dar stim singuri cum este mai bine pentru Romania si ordinele lor si dispretul pe care il au fata de romani este un lucru pe care nu il vom mai accepta".
Toate sunt mesaje agresiv nationaliste ale lui Victor Ponta, care utilizeaza din nou marote facile de tipul ruperii Ardelaulului, roman vs venetic, tafna in fata restului lumii.
Dar de acum nici nu va mai fie nevoie probabil sa spuna aceste lucruri care ii pot afecta imaginea externa. L-a adoptat pe Corneliu Vadim Tudor care nu ii aduce doar cele 3 procente destul de disciplinate, ci si un purtator pentru atacurile la Klaus Iohannis, pe directia etniei, a confesiunii religioase, a vanzarii Ardealului si altele asemenea.
Da, e adevarat ca in felul acesta Victor Ponta isi indeparteaza voturile maghiarilor, dar ele oricum erau destul de incerte nu numai pentru ca presedintele PPE, din care UDMR face parte, a cerut sustinerea lui Klaus Iohannis, ci si pentru ca in mod traditional electoratul maghiar nu se prea duce spre candidatul PSD, chiar daca este indemnat.
Asa ca pierderea reala nu stiu cat este de grava pentru Victor Ponta in comparatie cu castigul cert.
... Vezi tot