De ce a ramas Ponta fara adversari (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 18:44
13164 citiri
De ce a ramas Ponta fara adversari (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Daca scoatem din calcul elementele de surpriza totala care pot aparea in campanie, cum ar fi de exemplu ca Justitia sau o alta institutie abilitata sa demonstreze ca premierul candidat la presedintie este ofiter sub acoperire, Victor Ponta are victoria in alegeri aproape garantata.

De fapt, singurul adversar care poate sa il invinga pe Ponta este chiar Victor Ponta, acela care priveste in tavan dupa muste cand ramane fara replica la MTO.

Ma indoiesc, insa, ca vor mai exista multe astfel de momente, iar Victor Ponta si intreg staful de campanie vor veghea din greu ca PSD sa nu retraiasca momentul umilitor din 2009, cand Mircea Geoana s-a infrant de unul singur printr-o serie de gafe si erori pe care si le-a provocat fara sa fie nici macar fortat. Cum a ajuns astazi Victor Ponta intr-o situatie atat de favorabila, cand toti sortii par sa-i zambeasca si nimic nu pare a-i mai sta in calea spre Cotroceni?

O prima explicatie ar fi cvasi-esecul guvernarilor de dreapta patronate de Traian Basescu si accentul personal pus de presedinte asupra modului in care institutiile si statul insusi au fost reformate, schimbate sau controlate. Faramitarea dreptei de astazi este doar o consecinta fireasca a politicii radicale si in forta pe care Basescu a dezlantuit-o din prima zi in care s-a instalat in functie, cu 10 ani in urma.

Singurul lucru care a ramas in picioare si a fost consolidat, poate chiar dincolo de normalitatea si echilibrul pe care ar trebui sa il aiba Justitia in sine, sunt institutiile statului care vegheaza la siguranta nationala si fac dreptate in numele Legii. Aceasta ultima carte pe care Traian Basescu si toti ceilalti candidati de dreapta o joaca cu mana tramurand de emotie nu cred, insa, ca are toate datele pentru a deveni castigatoare in lupta cu Victor Ponta.

Cu exceptia cazului in care Justitia il va scoate din joc chiar pe Ponta insusi. Victor Ponta a avut grija sa preia in discursul sau cat de mult a putut din tema Justitiei si dreptatii - vezi sloganul "Dreptate pana la capat" impotriva regimului Basescu - iar in planul actiunii guvernamentale nu a scapat din vedere sa suplimenteze si el cat a putut bugetele serviciilor secrete.

Altfel, Ponta a invatat bine lectia pe care i-a predat-o mentorul sau de la Cotroceni, s-a debarasat extrem de usor de toate numele din jurul sau care au fost lovite de gheara Justitiei, cu o lejeritate si detasare care l-au facut probabil invidios si pe cel care l-a invatat arta cinismului in politica. Mai mult, Ponta a avut grija ca in exterior sa lase impresia ca nu se opune in niciun fel demersului Justitiei, oricat de aproape au ajuns "decapitarile" baronilor pesedisti.

Si pe langa toate acestea, tocmai din cauza falimentului si faramitarii partidelor de dreapta, Victor Ponta si-a condimentat oferta cu tot ce a putut strange din doctrina si ideologia dreptei - de la masuri economice si simboluri nationale, vezi "mandria de a fi roman" si "respectul" pentru marile valorile ale neamului, pana la proiecte de viitor - Marea Unire - si simboluri religioase, respectiv grija fata de Biserica Ortodoxa.

Dupa ce s-a trezit cu toate aceste "trofee" ale adversarilor in brate, Victor Ponta nu a avut decat sa le imbratiseze ca si cum ar fi fost propria sa emanatie. Ele umplu perfect lipsa de viziune si proiecte ale candidatului Ponta si il transforma intr-o alternativa frecventabila dupa 10 ani de pustiire a spatiului politic si social.

Ponta a avut pana si inteligenta sa isi acopere singura vulnerabilitate vizibila, respetiv teama pe care ar putea-o inocula unei parti importante din electorat ideea unui PSD care se va transforma intr-un partid stat, odata cu castigarea prezidentialelor. Celor care s-au speriat de aceasta posibilitate le-a promis ca nu va numi un premier din PSD. O oferta aproape imposibil de refuzat.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Victor Ponta alegeri prezidentiale castigator, #lista candidati alegeri prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza P.S.D.Erie
P.S.D.Erie
rank 5
Toarasi, am sio on trebare, toarasu Bobeica, chiar a fost concubin