Expert american, in Pravda: Unde a luat-o la vale Romania lui Victor Ponta?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 16:57
6999 citiri
Expert american, in Pravda: Unde a luat-o la vale Romania lui Victor Ponta?

Romania premierului Victor Ponta a luat-o la vale si coruptia a capatat proportii ingrijoratoare, in pofida promisiunilor acestuia, sustine un expert american.

Expertul Patrick Basham, director al Institutului Democratiei (www.democracyinstitute.org), un grup de analiza cu sedii la Washington si Londra, scrie, in publicatia rusa Pravda, ca este dezamagit de Ponta.

Basham marturiseste ca anul trecut se declara optimist cu privire la viitorul economic al Romaniei si ca limbajul corporal al premierului, in timpul viitei in SUA, i-a sugerat ca acesta ar putea fi cel care conduce tara pe parcursul ce o va transforma intr-un tigru economic.

"Angajamentul retoric al premierului fata de noi instrumente politice si economice era foarte atragator pentru o mare parte a audientei interne si externe", isi aminteste expertul. Acesta spune ca, totusi, "pana in acest moment, actiunile lui Ponta nu au inceput sa egaleze vorbele sale cu privire la marile provocari economice si politice cu care se confrunta tara sa instabila".

"De fapt, este clar acum ca, in cazul produsului Ponta, ce este scris pe eticheta nu este acelasi lucru cu ce se gaseste in cutie", continua acesta.

Expertul aminteste ca Ponta ar trebui sa treaca confortabil de prima runda a alegerilor prezidentiale, "in pofida faptului ca nu a reusit sa aduca investitiile straine de care spune (corect) ca are nevoie tara sa".

Basham continua prin a-i reprosa lui Ponta mai multe chestiuni: "a ametit procesul de aprobare politica a proiectului minier Rosia Montana", "nu a livrat reformele necesare pentru a le oferi concetatenilor un motiv economic pentru a ramane in tara", "in loc sa-si faca ordine in casa, Ponta si emisarii sai diplomatici se angajeaza intr-o aruncare de vina nedemna pe oricine indrazneste sa observe evidenta, acuzandu-l de prejudecati anti-romanesti".

Cea mai problematica chestiune, spun expertul, o reprezinta "acuzatiile grave care apar, cu privire la adancirea coruptiei in randul clasei aflate la guvernare in Bucuresti".

"Nu este o simpla veche poveste; problema se agraveaza sub conducerea lui Ponta" si "caricatura politicii romanesti din epoca Ceausescu este, din pacate, in viata si bine mersi", isi continua analiza expertul american, care il socoteste pe Ponta vinovat de "aceleasi vechi tendite autoritare, cu toate ca este impecabil imbracat in vesmintele de designer ale Noii Stangi".

Basham incheie spunand ca, daca in 2013 Ponta ar fi putut fi Tony Blair al Balcanilor, "dovezile care se aduna pe coridoarele puterii din Bucuresti dezvaluie ca Ponta a ales o cale mai de scoala veche" si, din pacate, "mandatul sau de premier ar putea fi o oportunitate pierduta de a catapulta Romania, economic si politic, in secolul XXI".

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....