Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rectificarea bugetara pozitiva, blana ursului din padure

Marti, 29 Iulie 2014, ora 23:15
2127 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rectificarea bugetara pozitiva, blana ursului din padure

Incerc sa inteleg ce se intampla cu economia tarii, fara sa fiu economist sau finantist. Doar ca un alegator care va fi chemat in curand sa-si dea votul unuia dintre candidatii ce se viseaza presedintele Romaniei.

Ultima rectificare bugetara, "pozitiva", imi trezeste multe intrebari si suspiciuni, pe care incerc sa le lamuresc impreuna cu cititorii mei sau alti specialisti, dar pe intelesul celor multi, nu doar al specialistilor.

Prima intrebare.

Ce s-a intamplat cu deficitul de 2,4 miliarde de lei din primul semestru? Este cifra avansata de presedintele Basescu ca fiind minusul la incasari bugetare din primul semestru, in ciuda faptului ca economia duduie - afirmatie necontrazisa de cineva din conducerea guvernului sau ministerului de finante.

Mai mult, la aceeasi intrebare pusa ministrului Voinea de catre o jurnalista, acesta a ocolit raspunsul, glosand pe tema fondurilor europene, departe de intrebarea pusa de ziarista.

Dumnezeu te iarta cel mult de pacate, nu de deficite la incasarile bugetare, asa ca se pune intrebarea: unde s-a volatilizat minusul de 2,4 miliarde de lei la incasari bugetare, sa poti face o rectificare pozitiva? Mister.

A doua intrebare.

Daca s-au taiat de la finante si de la mediu 775 de milioane de lei, cum de avem o rectificare pozitiva? Poate cel mult mixta, negativo-pozitiva.

Ministrul Voinea a explicat ca rectificarea bugetara este una pozitiva deoarece au fost incasate venituri suplimentare din alte surse fata de estimari, precum 350 de milioane de lei din taxa claw-back si 700 de milioane de lei din vanzarea de certificate verzi.

Asa o fi, dar totusi, unde s-au topit cele 2,4 miliarde de lei incasari mai mici la buget? Iar banii incasati in plus sunt mult mai putini, comparativ cu cei dati la rectificarea "pozitiva", deficitul bugetar ramane in tinta de 2,2% din PIB, atunci cum? Ca se sperie aritmetica.

Mister, ca in minunile de la Maglavit.

A treia intrebare.

Rectificarea este post-factum sau ante-factum? Din cate stiu, este de bun simt sa faci o rectificare pe baza a ce ai in buzunar, in plus sau in minus. Nu pe blana ursului din padure, ca s-ar putea sa nu-l vanezi. Ori, ce zice Victor Ponta?

Ca pe iunie incasarile au fost de 99,7%, pe iulie 100% si ca in viitor vor creste incasarile bugetare.

De unde stie? Asta e mai mult o dorinta, dar daca mai vin inundatii, razboaie in vecinatatea Romaniei, creste evaziunea cu cine stie ce metode inventate de evazionisti, alte evenimente, s-ar putea ca incasarile bugetare sa scada, nu sa creasca.

Cum sa faci rectificari bugetare "pozitive", pe blana ursului din padure? Suntem un caz unicat, cand procedam asa.

Intrevad in spatele acestei actiuni, precum si a altora, marca Victor Ponta, manevre electorale, bazate pa argumentul: alegatorii nostri sunt mai fraieri, nu inteleg mare lucru din fenomene economice. Ei retin faptul ca le dai ceva, la rectificari pozitive.

In locul lui Ponta, n-as fi asa sigur ca alegatorii sai nu se prind de smecherie.

Ei se uita la ce au in farfurie si in buzunar si nu la caii verzi pe pereti prezentati de Ponta. Ca daca s-ar putea trai doar din declaratii, ar fi simplu de guvernat.

Ponta e sigur ca-i "face" din vorbe pe alegatori. S-ar putea sa fie greseala fatala.

Daca i-a tinut in decembrie 2012, nu inseamna ca dupa doi ani si jumatate de guvernare mai tine figura.

Oamenii inteleg si reactioneaza, s-a vazut de atatea ori, la mai toate episoadele electorale, din ultimii 24 de ani!

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si vicepresedinte PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rectificare bugetara 2014, #Ponta rectificare bugetara, #rectificare bugetara pozitiva , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014