Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rectificarea bugetara pozitiva, blana ursului din padure

Marti, 29 Iulie 2014, ora 23:15

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Rectificarea bugetara pozitiva, blana ursului din padure
Incerc sa inteleg ce se intampla cu economia tarii, fara sa fiu economist sau finantist. Doar ca un alegator care va fi chemat in curand sa-si dea votul unuia dintre candidatii ce se viseaza presedintele Romaniei.

Ultima rectificare bugetara, "pozitiva", imi trezeste multe intrebari si suspiciuni, pe care incerc sa le lamuresc impreuna cu cititorii mei sau alti specialisti, dar pe intelesul celor multi, nu doar al specialistilor.

Prima intrebare.

Ce s-a intamplat cu deficitul de 2,4 miliarde de lei din primul semestru? Este cifra avansata de presedintele Basescu ca fiind minusul la incasari bugetare din primul semestru, in ciuda faptului ca economia duduie - afirmatie necontrazisa de cineva din conducerea guvernului sau ministerului de finante.

Mai mult, la aceeasi intrebare pusa ministrului Voinea de catre o jurnalista, acesta a ocolit raspunsul, glosand pe tema fondurilor europene, departe de intrebarea pusa de ziarista.

Dumnezeu te iarta cel mult de pacate, nu de deficite la incasarile bugetare, asa ca se pune intrebarea: unde s-a volatilizat minusul de 2,4 miliarde de lei la incasari bugetare, sa poti face o rectificare pozitiva? Mister.

A doua intrebare.

Daca s-au taiat de la finante si de la mediu 775 de milioane de lei, cum de avem o rectificare pozitiva? Poate cel mult mixta, negativo-pozitiva.

Ministrul Voinea a explicat ca rectificarea bugetara este una pozitiva deoarece au fost incasate venituri suplimentare din alte surse fata de estimari, precum 350 de milioane de lei din taxa claw-back si 700 de milioane de lei din vanzarea de certificate verzi.

Asa o fi, dar totusi, unde s-au topit cele 2,4 miliarde de lei incasari mai mici la buget? Iar banii incasati in plus sunt mult mai putini, comparativ cu cei dati la rectificarea "pozitiva", deficitul bugetar ramane in tinta de 2,2% din PIB, atunci cum? Ca se sperie aritmetica.

Mister, ca in minunile de la Maglavit.

A treia intrebare.

Rectificarea este post-factum sau ante-factum? Din cate stiu, este de bun simt sa faci o rectificare pe baza a ce ai in buzunar, in plus sau in minus. Nu pe blana ursului din padure, ca s-ar putea sa nu-l vanezi. Ori, ce zice Victor Ponta?

Ca pe iunie incasarile au fost de 99,7%, pe iulie 100% si ca in viitor vor creste incasarile bugetare.

De unde stie? Asta e mai mult o dorinta, dar daca mai vin inundatii, razboaie in vecinatatea Romaniei, creste evaziunea cu cine stie ce metode inventate de evazionisti, alte evenimente, s-ar putea ca incasarile bugetare sa scada, nu sa creasca.

Cum sa faci rectificari bugetare "pozitive", pe blana ursului din padure? Suntem un caz unicat, cand procedam asa.

Intrevad in spatele acestei actiuni, precum si a altora, marca Victor Ponta, manevre electorale, bazate pa argumentul: alegatorii nostri sunt mai fraieri, nu inteleg mare lucru din fenomene economice. Ei retin faptul ca le dai ceva, la rectificari pozitive.

In locul lui Ponta, n-as fi asa sigur ca alegatorii sai nu se prind de smecherie.

Ei se uita la ce au in farfurie si in buzunar si nu la caii verzi pe pereti prezentati de Ponta. Ca daca s-ar putea trai doar din declaratii, ar fi simplu de guvernat.

Ponta e sigur ca-i "face" din vorbe pe alegatori. S-ar putea sa fie greseala fatala.

Daca i-a tinut in decembrie 2012, nu inseamna ca dupa doi ani si jumatate de guvernare mai tine figura.

Oamenii inteleg si reactioneaza, s-a vazut de atatea ori, la mai toate episoadele electorale, din ultimii 24 de ani!

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si vicepresedinte PMP.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 934 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rectificare pozitiva fireste cu incasari luna iulie,

Ar fi bine sa analizam scadenta obligatorie a platilor pentru buget datorate de mediul econmic pentru obligatii bugetare salariale, TVA, impozit pe profit si impozit pe venit care se realizeaza in patru luni pe an,respeciv ianuarie, apriie, iulie, octombrie.In consecinta este fireasca rectificarea pozitiva in aceste luni.Sume suplimentare consistente au primit:Ministerul Sănătății- 489 milioane de lei,
CNAS- 166 milioane de lei,Ministerul Apărării- 400 milioane de lei,Ministerul Economiei- 300 milioane de lei,Ministerul Educației- 150 milioane de lei,Ministerul Transporturilor- 356 milioane de lei,
Ministerul Muncii- 42 milioane de lei,Justiția- 42 de milioane de lei,Ministerul Culturii- 20 milioane de lei,MAI și Autoritatea Electorală Permanentă- 192 de milioane de lei.Cheltuielile bugetare vor fi in a doua parte a anului 2014 cu 2,5 miliarde de lei mai mari decat se estimase initial iar banii care se pierd prin scaderea CAS vor fi recuperati din investitii doar pe hartie. Una peste alta indicatrii economico-financiari nu sunt rai dar exista o invalmaseala voita la Fondul asigurarilor sociale unde banii de pensii se duc alaturi de pensii sociale-salarul minim intr-o derutare intai gresita de catre Taricean si continuata cu celelalte guverne pe deficit.Este mai usor sa arunci vina pe penionari, decat sa spui cinstit ca acest fond format din contributii de-a lungul unei vieti de platitorii cinstiti este folosit pentru circa 20 de plati : social, ingrijire copil, arierate,ajutoare de toate felurile, boli, decese, redistrbuire, cursuri de reconversie profesionala si multe altele.

 

Diana, le amesteci mai ceva ca discursurile prim-plagiatorului

Pare intii că ești de acord cu rectificarea, pe urmă zici că vom cheltui 2,5 miliarde pe care de fapt nu le avem și la sfirșit spui ceva de asigurările sociale care par să fie cu un picior in groapă...
Ce trebuie să ințelegem din toate astea?
Și am o problemă cu formularea "acest fond format din contributii de-a lungul unei vieti". S-ar putea crede că banii plătiți de o persoană stau acolo și o așteaptă pină iese la pensie cind, de fapt, ce se plătește intr-o lună e folosit imediat pentru pensiile din luna următoare.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor