Marea pacaleala de la vot! PSD, si cu sufletul in Rai si cu slanina in pod (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 07:31
6527 citiri
Marea pacaleala de la vot! PSD, si cu sufletul in Rai si cu slanina in pod (Opinii)

Foarte straniu la prima vedere episodul petrecut miercuri in Camera Deputatilor cand ordonanta 55, a "primarilor", aceea care le permite alesilor ca timp de 45 de zile sa isi schimbe partidul, a picat la vot pentru ca nu a intrunit numarul necesar pentru o lege organica. Au lipsit 8. Interesant este ca restul legilor zilei nu a avut asemenea probleme.

Au fost la Camera Victor Ponta si cativa ministri, inclusiv initiatorul Liviu Dragnea, pentru a asigura sustinerea si totusi n-a iesit.

E drept ca abtinerea UDMR a complicat lucrurile, dar in mod normal, daca tot PSD era mobilizat, legea nu ar fi trebuit sa aiba probleme.

Ciudata si pozitia UDMR cat timp face parte din guvernul care a adoptat ordonanta, iar raspunderea ministrilor pentru actele emise este solidara, dar asta este o alta discutie. La adoptare ministrii maghiari nu au zis nimic.

Primul gand care-ti vine in minte vazand votul e ca s-a defectat masinaria PSD. Ciudat sa se defecteze tocmai la o lege pe placul baronilor locali care au tot interesul sa racoleze primari. E drept ca au fost si cativa edili care au plecat spre Opozitie, dar ei sunt raritatile. PSD si PLR sunt favoriti la partea leului in urma acestei reglementari menite sa aranjeze harta politica inainte de prezidentiale.

In plus, ordonanta fusese discutata inainte de adoptare in PSD, la reuniunea de la Tulcea. Unul dintre putinii care i s-a opus a fost Miron Mitrea: "Cand ne-a fost prezentat proiectul de ordonanta la Tulcea, eu am propus sa lichidam legea. Atata timp cat primarul e intr-un partid, apare pe poza cu candidatul altui partid si nu pateste nimic ce rost are sa ne facem ca il tinem in partid?".

Dar decizia a fost luata in favoarea ordonantei si saptamana trecuta dl Mitrea se arata absolut convins ca ea va trece prin Parlament fara probleme.

Sa rateze PSD o lege din cauza propriilor parlamentari, in sedinta condusa de Viorel Hrebenciuc? Greu de acceptat asa ceva.

Principalul lezat pare Liviu Dragnea, initiatorul ordonantei. Si cum domnia sa tinteste sefia partidului dupa prezidentiale te poti gandi ca in ecuatia interna ar fi primit un ghiont. Nu cred in aceasta ipoteza, cel putin avand in vedere natura reglementarii. Ca doar n-o sa-mi ziceti ca social democratii detesta traseismul! Iar PSD este un partid cu mult prea experimentat pentru a scoate la iveala rupturi interne in perspectiva unor alegeri de care depinde ramanerea lui la guvernare.

Si atunci?

Atunci ne putem gandi ca am asistat la unul dintre cele mai abile jocuri de imagine ale PSD, cu costuri mici, platite de altcineva decat candidatul la prezidentiale, si beneficii importante pentru candidat.

Prima reactie a lui Victor Ponta dupa vot, parca pregatita, a fost sa elogieze exercitiul democratic din Parlament, unde parlamentarii au votat potrivit propriei constiinte.

Unde se duce domnia foarte curand, la finalul lunii? Nu cumva in SUA? Si nu de acolo i-au venit niste critici foarte severe in privinta ordonantei traseismului. Nu doar de acolo, de altfel. Reactia externa a fost negativa pe linie.

Deci ordonanta aceasta devenise un cartof fierbinte pentru imaginea externa a lui Victor Ponta, accentuand suspiciunea, de care domnia sa se fereste cel mai tare, ca urmeaza instalarea partidului-stat care va acapara totul. Nu e bine!

Si ce facem cu cartofii fierbinti? Ii aruncam cat mai repede din mana. Cum?

Un cartof fierbinte era daca va aduceti aminte si proiectul Rosia Montana, emis tot de Guvern. Ce s-a intamplat cu el? A fost respins de Parlament. Va aduceti aminte ce exercitiu de duplicitate a facut atunci Victor Ponta spunand ca in calitate de deputat va vota impotriva proiectului pe care l-a semnat in calitate de premier.

De ce nu ar proceda din nou la fel PSD pentru a scapa de cartoful legii primarilor? Ca sa nu renunte la racolari, veti spune, poate.

Dar cine spune ca renunta? Camera a fost prima sesizata. S-a pronuntat impotriva intr-un exercitiu democratic cu care tare se mai mandreste Victor Ponta. Ordonanta mai trebuie sa ajunga si la Senat. Sa zicm ca se opune si acesta ca sa ducem exercitiul democratic pe cele mai inalte culmi. Trebuie adoptata apoi o lege de respingere a ordonantei. Sa zicem ca e adoptata.

Si ce daca? Ordonanta a intrat in vigoare si produce efecte de pe 2 septembrie. Sezonul de transferuri e in plina desfasurare. Pana trece ordonanta si de Senat, intr-un fel sau altul, pana apare eventuala lege de respingere, cele 45 de zile de traseism vor fi fost oricum, daca nu trecute, cel putin aproape de final. Si cum legea nu retroactiveaza, ce s-a facut in virtutea ordonantei e bun facut, nu mai poate fi atins.

Deci PSD ramane si cu primarii, si cu democratia care mama-mama ce a functionat ea in Parlament impotriva unei ordonante a Guvernului. Asta se numeste si cu sufletul in Rai si cu slanina in pod.

Ca are Liviu Dragnea o problema de imagine este cu totul neimportant in ecuatia electorala actuala si nu cred ca va lacrima prea mult. A fost infinit mai dureroasa prabusirea la CCR a legii descentralizarii. Asta nu e nici macar o ciupitura avand in vedere ca oricum ordonanta a produs efectele pe care trebuia sa le produca.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...