Milostenia electorala a Guvernului si pervertirea poporului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 August 2014, ora 23:59
8004 citiri
Milostenia electorala a Guvernului si pervertirea poporului (Opinii)

Pe principiul orice vot e bun, Guvernul a decis sa faca doua mari cadouri electorale pentru doua categorii importante in perspectiva alegerilor din toamna: pensionarii si parintii.

Ambele categorii vor fi amnistiate fiscal pentru venituri ilegale. Pensionarii, pentru sumele incasate ilegal din cauza unor erori administrative, si mamele - pentru indemnizatiile nemeritate.

Amnistie pentru mame si pensionari - nu si pentru cei care s-au folosit de acte false

Ministrul Rovana Plumb a dat asigurari ca in cazul pensionarilor nu va fi vorba decat despre o amnistie fiscala, nu si despre una penala. Adica cei care au incasat pensiile ilegale in urma unor acte de coruptie sau a unor falsuri nu ar urma sa beneficieze de iertare. Dar ma intreb, practic, cum se va putea face separatia in fiecare caz in parte. Ma tem ca multi hoti neprinsi vor ramane negustori cinstiti.

Si suspiciunea mea este cu atat mai mare cu cat toata campania lacrimogena a Antenei 3 se referea la cazurile pensionarilor care s-au sinucis dupa ce au intrat in vizorul DNA tocmai pentru pensii obtinute ilegal.

Chiar Victor Ponta isi justifica masura facand referire la aceleasi cazuri si spunand ca "e vorba de un ajutor mic pentru cineva care a gresit, dar nu cred ca a facut-o ca sa se imbogateasca".

Deci cum ramane? Vor intra sau nu sub incidenta amnistiei si cei culpabili, care au gresit nitel fara sa se imbogateasca, dupa cum promitea Victor Ponta, sau doar cei care nu au gresit deloc, dupa cum dadea asigurari Rovana Plumb? Eu ma tem ca vor intra toti, pentru ca separatia va fi foarte greu de facut, dar d-na Plumb incearca sa salveze niste aparente ca sa nu se trezeasca, dupa cum ar fi de asteptat in cazul unei amnistii totale, cu o escaladare fara prcedent a coruptiei in zona pensiilor. Desi cred ca exact asta se va intampla.

Dar sa zicem ca nu va fi asa, sa zicem ca nu vor fi iertati de restituirea banilor decat cei care au beneficiat de sume in plus din cauza aplicarii neunitare a legii. Raman niste bani pe care bugetul pensiilor, si asa cu un deficit foarte mare, i-a pierdut.

De ce sa nu fie recuperati? Daca nu de la pensionarii nevinovati, atunci de la functionarii care au gresit. Dar si functionarii au drept de vot, in plus unii sunt si clienti politici, deci nu se face sa te dai la ei in an electoral. Asa ca bugetul ramane cu paguba.

Ceea ce este dublu imoral fata de pensionarul care a contribuit onest 30 de ani. O data ca el primeste la fel, poate chiar mai putin decat unul care nu a contribuit. Iar pe de alta parte, placinta rontaita de erori si coruptie este mai mica, iar felia pe care o poate primi cineva care a platit pentru ea este si ea mai mica decat ar fi dintr-o placinta intacta.

In privinta mamelor, situatia este mai neclara. Vor beneficia de aministie doar mamele care au obtinut venituri suplimentare la vedere, impozitate, sau si cele care au muncit la negru si au fost prinse? Daca pentru primele mai poate exista o logica a deciziei, in cazul evazionistelor amnistia ar fi scandaloasa.

Dar chiar si in cazul mamelor care au lucrat suplimentar la alb, masura presupune o oarecare imoralitate. Probabil ca si alte mame ar fi vrut sa munceasca de acasa in timpul concediului, mai ales dupa amputarea drastica a indemnizatiilor, dar s-au temut de rigorile legii. Au preferat sa stea doar un an sau sa traiasca mai modest, dar in limitele legii. Se pot simti sau nu acum niste fraiere? Pentru ca, si daca incalcau legea, iata ca nu pateau nimic.

Prin astfel de masuri electorale, mi se pare ca Guvernul Ponta perverteste grav mentalitatea acestui popor si asa nu chiar un campion al respectarii legii.

Dar eu mai am o teama. Vom avea o mica amnistie. Exclusiv fiscala, sociala, emotionala, electorala. Dar ea poate pregati si marea amnistie. Pe sensibilizarea de acum in favoarea pensionarilor si "mamicilor" poate veni mai tarziu si marea iertare a marilor corupti.

PSD nu a renuntat la ea, proiectul este in adormire in Parlament si nu e un secret ca reprezinta una dintre marile mize ale acestui an electoral. Pe usa deschisa acum ma tem ca vor ajunge sa treaca marii corupti in marele an al iertarii.

Citește și:
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care...
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Alba-neagra la scară națională jucată de unul care altceva nu știe.