Ponta anunta crestere economica pentru Romania cu 2 zile inaintea INS. De unde stie?

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 07:49
5571 citiri
Ponta anunta crestere economica pentru Romania cu 2 zile inaintea INS. De unde stie?
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri seara ca Institutul National de Statistica va da vineri publicitatii date pozitive despre evolutia economica a Romaniei in trimestrul trei, referitor la cresterea economica si iesirea din recesiune.

"Vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica", a sustinut premierul la B1 TV, in timpul confruntarii cu Klaus Iohannis, contracandidatul sau la alegerile prezidentiale de duminica.

Declaratia de miercuri a liderului PSD denota faptul ca Victor Ponta are informatii din interiorul INS, inainte ca datele sa fie anuntate oficial, ceea ce pune sub semnul intrebarii neutralitatea institutiei.

A doua dezbatere Ponta-Iohannis: Coruptii din partide au confiscat discutiile

Acest aspect a fost sesizat si de Ionut Popescu, fost ministru de Finante in 2005, in Guvernul Tariceanu I.

"Ca sa intelegeti cum stau lucrurile: cand eram la minister se intimpla deseori ca, atunci cand ieseam dintr-o intilnire de dimineata, ziaristii sa ma intrebe ce cred despre niste date statistice abia anuntate in acea dimineata, dar pe care eu nu le vazusem inca.

Am sunat-o pe doamna care conducea atunci Statistica si am rugat-o sa-mi trimita si mie datele la minister macar cu o seara inainte de a le anunta public, pentru a nu mai fi intrebat dimineata despre niste cifre despre care nu luasem la cunostinta! Doamna mi-a raspuns: D-le ministru, cum puteti sa-mi cereti asa ceva, asta afecteaza neutralitatea institutiei noastre!

N-am mai sunat-o niciodata si asteptam sa aflu datele in acelasi timp cu restul lumii, desi in spatiul public exista ideea ca Ministerul de Finante "smechereste" datele impreuna cu Statistica", explica pe Facebook Ionut Popescu.

Amintim ca, in luna octombrie, INS a publicat date privind evolutia PIB in primele doua trimestre din 2014. Desi a urcat usor estimarile atat pentru primul trimestru (de la -0,2% la -0,1%), cat si pentru al doilea trimestru (de la -1% la -0,9%), Statistica a statuat intrarea in recesiune tehnica a economiei Romaniei.

Asadar, tara noastra a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru din acest an, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%.

Primele date au fost publicate de INS la jumatatea lunii august.

Romania a intrat din nou in recesiune

Amintim, de asemenea, ca INS anuntase initial crestere economica pentru primul trimestru din 2014, iar ulterior si-a revizuit datele dupa ce Eurostat a informat ca de fapt am inregistrat o scadere.

Basescu: Lui Ponta ii duduie economia in cap. INS capoteaza sub presiune politica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Ponta crestere economica INS, #Ponta date INS , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014