Ponta: Iohannis mi-a cerut sa nu mai facem alegeri prezidentiale

Luni, 11 August 2014, ora 13:36
8538 citiri
Ponta: Iohannis mi-a cerut sa nu mai facem alegeri prezidentiale

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele PNL Klaus Iohannis i-a cerut "sa nu mai facem alegeri prezidentiale".

Ponta a insistat pe termenul "anulare" desi liderul liberal ceruse amanarea scrutinului prezidential.

"Saptamana trecuta, dl Iohannis mi-a cerut sa nu mai facem alegeri prezidentiale. Am prezentat public scrisoarea domniei sale. Nu stiu si mi-e greu sa aflu ce vrea prin anularea datei de organizare a alegerilor", a declarat Ponta, la Targoviste, fiind apoi corectat de jurnalisti, care i-au atras atentia ca Iohannis solicitase o amanare.

De asemenea, premierul a subliniat ca Legea privind alegerea presedintelui Romaniei precizeaza clar ca alegerile se organizeaza in luna anterioara exprirarii mandatului presedintelui.

"Mandatul lui Basescu, printr-o coincidenta a istoriei, ca si mandatul tovarasului Ceausescu, se termina pe 22 decembrie (21 decembrie, ora 15.40, potrivit site-ului PSD - n.red.) ", a mai afirmat Victor Ponta, care a mentionat ca Iohannis vrea sa continue "regimul lui Traian Basescu".

"Avem alegeri conform legii si conform practicii europene si nu stiu de ce dl Iohannis nu vrea sa le mai tina", a continuat premierul, aflat la Targoviste, la sarbatoarea Sfantului Nifon.

Iohannis ii cere lui Ponta sa amane prezidentialele

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a cerut Guvernului Ponta revocarea HG 520/2014, act normativ prin care a fost stabilita data alegerilor prezidentiale, aratand ca aceasta decizie a fost luata fara a respecta legislatia in vigoare.

Potrivit lui Klaus Iohannis, actul Guvernului intra in contradictie cu Constitutia Romaniei, cu legislatia interna si internationala si cu jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale.

Cererea a fost depusa vineri la registratura Guvernului. Data alegerilor a fost stabilita de Guvern pe 2 noiembrie, iar turul al II-lea de scrutin ar urma sa fie organizat pe data de 16 noiembrie.

F.N.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: Ziare.com