Ponta: Justitia trebuie protejata de politicieni "atunci cand isi face treaba"

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 16:50
1970 citiri
Ponta: Justitia trebuie protejata de politicieni "atunci cand isi face treaba"

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca justitia trebuie sa fie protejata de politicieni "atunci cand isi face treaba", precizand ca se asteapta ca SUA si UE sa il critice pe presedintele Traian Basescu pentru declaratiile facute joi, la Palatul Cotroceni.

Aflat in vizita in Republica Moldova, Victor Ponta a fost intrebat de jurnalisti ce asteptari are de la cancelariile occidentale dupa ce a trimis tuturor ambasadelor de la Bucuresti o scrisoare in care a reclamat ingerinte ale presedintelui in justitie.

"Justitia trebuie sa fie independenta si, atunci cand isi face treaba, sa fie protejata de oamenii politici. Si rolul partenerilor nostri - si Statele Unite ale Americii, si Uniunea Europeana - este tocmai de a sprijini o justitie independenta si eficienta, iar cand gresesc oamenii politici, sa fie sanctionati. Am mai gresit si eu si am fost atentionat, ieri a gresit presedintele tarii si a gresit grav, atacand judecatori. Cred ca va fi tras de maneca", a spus Victor Ponta.

Ponta se plange de Basescu oficialilor UE si SUA

Premierul Victor Ponta a trimis, vineri, o scrisoare catre oficiali ai SUA si ai UE, in care ii informeaza ca presedintele Traian Basescu a lansat, joi, "un atac fara precedent" la adresa Justitiei din Romania si le solicita sa intervina public in sprijinul CSM.

"Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa in care a formulat amenintari la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare si a criticat in termeni foarte duri activitatea magistratilor meniti, prin lege, sa vegheze la buna functionare a Justitiei", explica Victor Ponta.

El a sustinut ca gestul presedintelui "este un fapt de o gravitate deosebita, care pericliteaza bunul mers al Justitiei din ultima vreme si care pune sub semnul intrebarii independenta acesteia".

In finalul scrisorii, Victor Ponta le solicita oficialilor UE si SUA sa analizeze aceste declaratii si sa transmita un mesaj public de sustinere a independentei CSM si a Justitiei in general.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi dupa-amiaza ca exista magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac "mai prost" decat politicienii, acuzand un judecator ca a mintit atunci cand a sustinut ca el ar fi dezvaluit informatii din dosarul Microsoft.

Basescu acuza un judecator de minciuna: Sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac prost

"Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa faca si mai prost decat politicienii. Am inteles ca un domn magistrat a considerat ca am afectat justitia pentru ca as fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte!", a afirmat seful statului, referindu-se la judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM.

C.B.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...