Statistica din traista si cea de la televizor (Opinii)

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 22:59
6803 citiri
Statistica din traista si cea de la televizor (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Inca imi mai aduc aminte de acele zile de la sfaristul anului 1989, cand auzeam la televizor extraordinarele performante ale Romaniei Socialiste, cu realizari de nu stiu cate tone de grau la hectar, mai multe decat orice alta tara din Europa, daca nu cumva chiar din lume.

Productia era record, dar pe masa n-aveam paine sau lapte decat daca apucam, dupa ce statusem doua ore la o coada, de la care cei mai multi plecau acasa cu traista goala.

Poate tineretul nascut in ultimele trei decenii n-are amintiri despre asa ceva, dar cei care au trait acele zile stiu sigur prin ce au trecut, ascultand prostiti performantele record ale tarii, difuzate de aceeasi statistica binevoitoare, in preajma congreselor si alegerilor de atunci.

Ascultam si aplaudam, neavand incotro: cine nu asculta era suspect, iar cine nu aplauda era dusman.

Dar nu mi-as fi inchipuit atunci ca, dupa mai bine de un sfert de veac, vom primi pe tava cam acelasi desert, servit tot in preajma alegerilor si tot de cel ce se vrea presedintele tarii.

Am toata stima pentru stiinta statisticii, pentru calculele ei aritmetice si pentru concluziile puse in tabele sistematizate, dar cand acelasi fel de concluzii ne sunt fluturate pe la nas de un nou prim-ministru, tot intr-un moment de varf electoral, dati-mi voie sa fie circumspect.

Cum? N-a aflat nimic despre standardul nostru de viata, nu stie despre preturile care au saltat spectaculos in ultimii trei ani, n-are idee despre cat platim noi la benzina, cat ne costa incalzirea, cat intretinerea si are impresia ca ne intereseaza numai cresterea economica, exprimata in cife seci, ca un fel de algoritm?

Crede premierul ca ne intereseaza mai mult cresterea economica - o chestiune reala, dar nu mai aproape pe buzunar decat teorema lui Pitagora? Crede ca ardem de nerabdare sa aflam comparatia dintre diferitele trimestre, tocmai in momentul cand trebuie sa ne alegem presedintele?

Revenind la statistica lui Ceausescu si a lui Dascalescu, vadit contrafacute, imi vine sa am indoieli si despre statistica lui Ponta, prezentata cu ochi si cu sprancene de el personal, cu numai doua zile inainte de alegeri - nu chiar in ajun, intrucat asta nu permite legea.

Si apropo de asta, iarasi ma intreb: daca rolul statisticii nu era strict electoral, ce rost avea sa iasa premierul personal cu cifrele la teleconferinta?

Si ce rost avea statistica insasi sa apara cu comunicatul intr-o zi chiar atat de electorala, parca anume ca sa infirme datele anterioare si se ne prezinte altele noi, potrivite exact conform cu interesul prezidentiabilului favorit, ca sa moara vecinii de necaz?

Dar, mai ales, ce trebuie sa intelegem noi din faptul ca premierul a citit cifrele pe nerasuflate, dupa care a sters-o englezeste de la tribuna, parca anume ca sa nu raspunda intrebarilor ziaristilor care il asaltau degeaba?

Nici nu contez pe vreun raspuns pana dupa alegeri, cand partidul spera sa se vada cu sacii in caruta si nu-l vor mai interesa nici intrebarile, nici raspunsurile, nici satatisticile si cu atat mai putin ziaristii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Ponta date INS, #Ponta statistici INS, #Ponta crestere economica alegeri , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014