The Economist: Daca Ponta castiga alegerile, ar putea reorienta politica externa catre Rusia si China

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 20:08
9188 citiri
The Economist: Daca Ponta castiga alegerile, ar putea reorienta politica externa catre Rusia si China

Daca Victor Ponta va castiga alegerile prezidentiale, este probabil sa-si consolideze baza de putere si sa reorienteze politica externa catre Rusia si China, sustine publicatia britanica The Economist.

Rezultatul turului doi al alegerilor prezidentiale nu este sigur, in special din cauza ca mai multi candidati de centru-dreapta si-au impartit voturile in primul tur. Presedintele Traian Basescu, cel care a condus o platforma anticoruptie si a mentinut o politica externa proamericana, si-a aratat sustinerea in campanie pentru un protejat politic - fostul ministru al Turismului Elena Udrea, se arata intr-un articol de pe un blog al The Economist, semnat "V.P.".

Ponta, confundat cu Basescu in presa externa

Atat candidatul PMP, cat si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, totodata membru al Parlamentului European si luptator anticoruptie, au luat in jur de 5 la suta la alegerile prezidentiale de duminica, iar daca votantii lor se vor reorienta catre Klaus Iohannis, acesta ar putea avea o sansa.

Insa, daca Victor Ponta va castiga, este probabil sa reorienteze politica externa a Romaniei catre Rusia si China, in parte cum a facut Viktor Orban in Ungaria. Ponta s-a aflat printre printre putinii lideri ai Uniunii Europene care a luat parte la Jocurile Olimpice de iarna din orasul rus Soci, in luna februarie, laudand totodata Partidul Comunist din China, in timpul vizitei sale de la Beijing, din luna septembrie.

Alegerile prezidentiale in presa straina: Rezultate, saracie si "spionul" Ponta

Insa, si daca Iohannis castiga Presedintia, Ponta va continua ca prim-ministru cat de mult isi poate tine coalitia de guvernare laolalta, sau pana la urmatoarele alegeri parlamentare, din anul 2016. Intre timp, presedintele PNL spera ca toti sustinatorii sai sa poata vota pe 16 noiembrie, chiar si cei care traiesc in Bruxelles.

In acest oras, criticile coruptiei din Romania si ale incorectitudinilor democratice din tara noastra sunt destul de intalnite, insa duminica acestea nu au venit din partea functionarilor Uniunii Europene, ci a romanilor aflati in strainatate. The Economist aminteste de miile de romani care au stat la cozi ore intregi pentru a vota in primul tur al prezidentialelor, in multe orase europene, dar care nu au putut sa o faca.

Cei care nu au putut vota, fiind trimisi acasa, erau furiosi nu doar pentru ca vocile nu le erau ascultate, ci si pentru ca se temeau ca, in tara, cineva ar putea vota in locul lor. Temerile de frauda sunt in mintea multora, chiar si la 25 de ani de la caderea comunismului, insusi premierul Victor Ponta explicand ca asteptarile lungi din afara tarii s-au datorat masurilor suplimentare de a preveni fraudele, despre care a afirmat ca au fost semnificative la alegerile prezidentiale din anul 2009.

Deutsche Welle: Impiedicarea voturilor - in stilul romanesc. Nu asa iti tratezi cetatenii

Sursa citata scrie si despre protestele din tara, din fata Ministerului Afacerilor Externe, unde manifestantii l-au acuzat pe Victor Ponta ca a ingreunat in mod deliberat accesul la vot al romanilor din strainatate, care sunt mai educati si mai cosmopoliti, stiind ca este mai putin probabil sa-l sustina decat alegatorii mai putin educati, din mediul rural, din tara. In turul al doilea din 16 noiembrie, daca lupta este stransa, votul celor din strainatate poate fi important.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....