Victor Ponta - Calcaiul lui Ahile

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 21:42
24129 citiri
Victor Ponta - Calcaiul lui Ahile
Foto: Ziare.com

Candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale are mai multe puncte vulnerabile, scoase in evidenta si disecate de presa si contracandidat.

Plecand de la chestiuni din tinerete legate de teza de doctorat sau legatura cu procurorul sinucigas Panait si ajungand la relatia love-hate cu Justitia din Romania, orientarea ca premier spre China si dezastrul organizarii turului I in diaspora, fiecare dintre temele pe care a fost atacat Victor Ponta poate constitui calcaiul lui Ahile in vederea scrutinului de duminica.

Klaus Iohannis - Calcaiul lui Ahile

Este greu de intuit care dintre punctele considerate slabe ale lui Victor Ponta va conta intr-adevar pentru cei care merg la vot in turul doi.

Cariera sa politica din ultimii ani, in special dupa preluarea sefiei PSD si a Guvernului, a fost marcata de numeroase scandaluri, mai mici sau mai mari, care i-au permis presedintelui Traian Basescu, principalul sau adversar politic, sa il catalogheze in timp drept "las, mincinos, periculos, corupt".

  • Plagiatul

Unul dintre cele mai mari scandaluri care l-au avut ca proganist pe Victor Ponta este cel al plagiatului. Liderul PSD a fost acuzat de celebra revista stiintifica "Nature" ca a plagiat peste 100 de pagini din teza de doctorat intocmita sub coordonarea lui Adrian Nastase. Universitatea Bucuresti a consultat experti straini care au confirmat ca Ponta a plagiat "texte si idei" si a cerut Ministerului Educatiei anularea diplomei sale de doctor in Drept, insa scandalul a fost inabusit.

Ministrul Educatiei, membru PSD, a respins solicitarea universitatii, asa ca diploma este in continuare valabila. De asemenea, Parchetul General a decis "neinceperea urmaririi penale" in cazul Ponta.

Cu toate ca la inceputul scandalului declarase pentru El Pais ca va demisiona daca acuzatia se va dovedi adevarata, Victor Ponta nu a facut-o.

"Din punct de vedere juridic, lucrurile au fost clarificate, din punct de vedere politic, acest scandal mi-a adus prejudicii. (...) Fiecare politician trebuie sa traiasca cu cicatrice (...) A fost doar un episod intr-o lupta politica, in care Basescu si eu am pierdut", a declarat Victor Ponta, pentru coditianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), incheind astfel subiectul.

In aceeasi zona academica a izbucnit si scandalul masteratului facut de Ponta la Universitatea din Catania, care s-a dovedit a fi in realitate doar un curs de trei luni. Diploma a disparut ulterior din CV-ul oficial al lui Victor Ponta, insa, incepand din acel moment, Traian Basescu l-a ironizat in repetate randuri, adresandu-i-se cu apelativul "Dottore".

Ponta, despre plagiat: Am gresit in urma cu 16 ani. Daca omoram pe cineva, eram liber pana acum

Cine tine la sertar ultima sesizare in care Ponta este acuzat de plagiat

  • Justitie

Nu doar relatia lui Victor Ponta cu Educatia, ci si cea cu Justitia a fost si continua sa fie una controversata. Mapa profesionala a procurorului Ponta este destul de subtire, chiar daca dupa doar 6 ani de activitate a facut un salt spectaculos pana in Parchetul General.

De asemenea, din perioada in care a fost avocat, a ramas in atentia publica doar faptul ca a incalcat legea insistand sa il apere pe Ovidiu Tender, acuzat de o frauda de peste 43 de milioane de dolari. Astfel, desi era parlamentar si legea nu ii permitea sa pledeze ca avocat in cazuri de coruptie, frauda sau spalare de bani, Ponta a fost avocatul lui Tender pana cand instanta l-a declarat incompatibil.

Ponta, ofiter acoperit: Macovei: Ce il leaga pe Victor Ponta de Ovidiu Tender?

Victor Ponta a fost deseori un aparator public al baronilor PSD acuzati, cercetati sau chiar arestati pentru fapte de coruptie. De exemplu, el a afirmat ca Adrian Nastase a fost condamnat politic, la fel ca Iulia Timosenko, iar fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu, acuzat de fraude cu fonduri europene, nu ar fi putut fi invins la vot, asa ca a fost invins "pe alte cai". Cu alte cuvinte, DNA a jucat politic.

Ponta il apara pe Sova si acuza DNA: Ne intoarcem pe vremea lui Stalin (Video)

De asemenea, despre dosarul referendumului, in care Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, Ponta a spus ca este un dosar "stalinist", aratandu-se convins 100% ca judecatorii vor infirma aceste "acuzatii politice", in conditiile in care unele persoane au fost deja condamnate in cauze similare deschise pentru fraudarea referendumului din 2012.

In aceste conditii, Ponta a promis de mai multe ori ca, dupa ce va castiga presedintia Romaniei, "se va face dreptate", iar partidul pe care il conduce tine si acum la sertar in Parlament legea amnistiei si gratierii, asteptand un moment prielnic pentru a fi votata, asa cum in "martea neagra" a fost modificat pe furis Codul Penal.

Desi s-a speculat mult pe tema implicarii directe a lui Victor Ponta in mai multe dosare de coruptie, printre care Microsoft sau Duicu, pana in acest moment nu s-a confirmat nimic oficial.

In schimb, socrul sau, senatorul PSD Ilie Sarbu, este urmarit penal in dosarul retrocedarilor, in care a fost arestat Viorel Hrebenciuc.

Pentru repetatele acuze aduse procurorilor DNA, Victor Ponta a fost de mai multe ori avertizat de CSM.

Ce il poate pierde pe Victor Ponta? Anticoruptia are o cheie de control. Rusii perfizi folosesc bresele. Interviu video cu Mircea Geoana

Cea mai recenta acuzatie la adresa sa a fost lansata, duminica, de prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, care i-a cerut lui Victor Ponta sa spuna daca este adevarat ca a primit mita pentru memorandumul cu KazMunaiGaz, semnat in Dubai, in urma caruia companiei respective i s-a facut de catre Guvern "un cadou de sute de milioane de euro".

Predoiu il acuza pe Ponta: A primit mita pentru memorandumul cu KazMunaiGaz, semnat in Dubai?

  • Cazul Panait

Unul dintre cele mai controversate momente din cariera lui Victor Ponta este legat de moartea procurorului Cristian Panait, insarcinat sa il ancheteze pe procurorul oradean Alexandru Lele, care se facuse "vinovat" de arestarea lui Adrian Tarau, fiul unui important sponsor al PSD.

Presa din Romania si din strainatate au scris mult la vremea respectiva (2002) despre acest subiect, dar el nu a fost nici pana acum elucidat. Conform mass-media, cu cateva ore inainte de a cadea de la etaj, Panait s-ar fi intalnit cu Victor Ponta, dupa care el i-ar fi spus matusii sale: "Cainele de Ponta m-a omorat!". De asemenea, s-a spus ca analizele toxicologice post-mortem au identificat droguri in sangele lui Panait.

De altfel, imediat dupa sinuciderea lui Panait, Victor Ponta a vorbit despre acest subiect la Marius Tuca Show, sustinand ca a fost "o problema de sistem", ca sunt mai multi vinovati, el fiind pe unul dintre primele locuri ale listei.

Vechiul subiect a fost readus in atentia publica recent. Luni seara, la Muzeul Taranului Roman, a avut loc o vizionare a filmului "De ce eu?", in regia lui Tudor Giurgiu, care spune povestea procurorului Cristian Panait, mort in conditii suspecte, in 2002, la doar 29 de ani.

Fostul procuror Alexandru Lele: Cazul mortii procurorului Panait poate fi redeschis

  • Relatia cu serviciile secrete

Victor Ponta a fost acuzat de presedintele Traian Basescu ca ar fi incalcat legea privind statutul magistratilor si Constitutia Romaniei pentru ca, in perioada 1997-2001, pe cand era procuror, ar fi fost si ofiter acoperit al SIE.

Presedintele a recunoscut ca nu poate prezenta dovezi, dar a sustinut ca asa s-ar explica propulsarea lui Ponta de la Parchetul Judecatoriei Dectorului 1, unde a fost repartizat in 1995, direct la Parchetul General, in 1998.

Mai mult, Traian Basescu l-a acuzat pe premier ca, in 2013, impreuna cu Teodor Melescanu, la vremea respectiva director SIE, ar fi promovat o hotarare de guvern prin care s-a extins lista informatiilor secret de stat si asupra fostilor ofiteri SIE, cu scopul de a se autoproteja.

Victor Ponta a respins acuzatiile, dar spre deosebire de toti ceilalti principali prezidentiabili nu a negat ca ar fi fost ofiter acoperit, prevalandu-se de prevederile legislatiei in vigoare. "Daca as fi fost, trebuia sa va spun tot nu", a explicat Ponta.

Ponta, ofiter acoperit: Cum comenteaza fostul sef al Analizei SRI

Pe de alta parte, Victor Ponta a fost in permanenta considerat un apropiat al serviciilor, la fel ca si deputatul PSD Sebastian Ghita, unul dintre cei mai buni prieteni ai sai. Directorul SRI, George Maior, este nasul sau de cununie, in timp ce Teodor Melescanu, fost contracandidat la presedintie in turul intai, l-a asigurat de sustinerea sa in turul doi imediat dupa exit-polluri, iar acum este ministru de Externe.

  • 7 case

Un atac de campanie neasteptat a venit din partea PNL dupa ce Opozitia a cercetat cu atentie declaratia de avere a lui Victor Ponta.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a sesizat ANI in legatura cu faptul ca Victor Ponta nu a trecut in declaratia de avere si bunurile sotiei sale, Daciana Sarbu, liberalul precizand ca cei doi soti ar avea impreuna sapte case.

Orban a spus ca este "o incalcare grava a legii 176 care prevede obligativitatea persoanei aflate in functie publica de a completa declaratia, incluzand bunurile sotiei si ale copiilor aflati in intretinere", iar ulterior a depus o plangere la Parchetul de pe langa ICCJ in care il acuza pe Ponta de "fals in declaratii" la completarea declaratiilor de avere.

Replica a venit din partea purtatorului de cuvant al PSD, Gabriela Firea, care a sustinut ca principalele bunuri ce apar in declaratiile de avere ale lui Victor Ponta si Dacianei Sarbu sunt dobandite inainte de casatorie, fiind proprietati individuale.

  • Orientarea spre China

Una dintre cele mai grave acuzatii care i se aduc lui Victor Ponta este aceea ca va schimba orientarea politicii externe a Romaniei de la vest catre est, in cazul in care va ajunge presedinte.

Temerile au fost alimentate de insusi liderul PSD, care inca de la preluarea mandatului de premier a vorbit in repetate randuri despre intarirea si extinderea relatiilor cu China si tarile asiatice dezvoltate economic, precum si, inainte de criza din Ucraina, despre o reevaluare a relatiilor cu Federatia Rusa.

Mai mult, delegatii ale Guvernului Romaniei, unele conduse chiar de Victor Ponta, au efectuat mai multe vizite oficiale in China, iar vizitele au fost intoarse in scurt timp.

De asemenea, presa de la Beijing a relatat ca premierul roman ar fi declarat ca "Romania este mandra de prietenia traditionala cu China si admira Partidul Comunist Chinez pentru modul in care a condus poporul chinez pe calea socialista", afirmatia nefiind retractata de Ponta.

The Economist: Daca Ponta castiga alegerile, ar putea reorienta politica externa catre Rusia si China

In schimb, Victor Ponta s-a temut sa ii infrunte direct pe partenerii externi occidentali ingrijorati de anumite atitudini ale majoritatii guvernamentale de la Bucuresti. Fuga sa din calea emisarilor americani veniti la Bucuresti, Victoria Nuland si Hoyt Yee, a facut istorie.

  • Pactul de coabitare

Premierul Victor Ponta a fost aspru criticat de lideri din toate zonele spectrului politic pentru pactul de coabitare semnat cu presedintele Traian Basescu, imediat dupa castigarea alegerilor din 2012. Unul dintre principalii contestatari a fost chiar Crin Antonescu, impreuna cu care Victor Ponta a condus USL pana la inceputul acestui an.

Nemultumirile majore au fost legate in special de trocul facut pe numirea sefului DNA si a procurorului general.

Ponta, despre independenta justitiei: Eu i-am numit pe Kovesi si Nitu

Pactul de coabitare a functionat un timp, el permitandu-le celor doi oficiali sa aiba o relatie institutionala. Din cauza lui, anumite initiative, printre care si o eventuala noua suspendare a lui Traian Basescu, nu s-au mai putut materializa.

  • Economia Romaniei sub guvernarea Ponta

Un punct slab al candidatului la presedintie Victor Ponta poate fi considerat activitatea Guvernului pe care il conduce. In aceasta vara, datele Eurostat au aratat ca Romania a intrat in recesiune tehnica, lucru negat de premier, dar confirmat ulterior de Institutul National de Statistica.

Statisticile mai aratatu ca 1 din 5 tineri nu are loc de munca, 42% dintre romani sunt in risc de saracire, iar somajul real, nu cel statistic, in zona urbana este de peste 50%.

Tot statisticile mai arata ca doar doua judete aduc la buget peste 4 miliarde de lei anual, iar in Bucuresti nu mai exista nicio unitate de productie cu peste 1.000 de angajati.

Jumatate din familiile din Romania nu au niciun salariat in componenta, iar o buna parte dintre locuitorii acestei tari au toaleta in curte si case de chirpici sau paianta. Multe zone sunt moarte din punct de vedere economic, al infrastructurii sau accesului la educatie si sanatate.

"Lasati ca ne descurcam noi", a fost raspunsul lui Victor Ponta cand presedintele i-a cerut socoteala pentru mai multe masuri economice adoptate care nu au dat rezultatele scontate, ba dimpotriva, au facut mai mult rau. Taxa pe stalp, marirea accizei la carburanti sau acordarea de pomeni electorale cu nemiluita, pentru diverse ajutoare sociale sau biserici, in detrimentul investitiilor, isi vor produce efectele anul viitor, cand viitorul Guvern s-ar putea sa fie nevoit sa creasca unele taxe si impozite pentru a acoperi gaurile facute la buget.

Reuters: Cati bani pierde Romania din cauza evaziunii fiscale - Ponta presedinte, un risc

In acelasi timp, desi a avut in spate o majoritate guvernamentala confortabila, Guvernul Ponta a fost acuzat de Opozitie ca a abuzat de ordonante de urgenta, precum si de faptul ca incalca legea refuzand sa prezinte in fata Parlamentului bugetul pentru 2015, de teama ca se va vedea limpede ca masurile populiste anuntate in campanie nu vor putea fi adoptate.

Ponta arunca bugetul in carca lui Tariceanu: El va fi premier

  • Tradarea primarilor si umilinta romanilor din diaspora

Alta masura care a atras multe critici pentru Guvernul Victor Ponta a fost ordonanta de urgenta care le-a permis primarilor ca timp de 45 de zile sa aleaga la ce partid vor sa migreze, prin derogare de la legea in vigoare.

Fuga la PSD a alesilor locali a adus roadele scontate in turul intai al prezidentialelor, insa ACL a anuntat ca va depune plangeri penale pe numele celor care si-au parasit partidele pe listele carora au fost votati de alegatori, in 2012.

Cea mai recenta vulnerabilitate a lui Ponta se dovedeste a fi, insa, votul romanilor din diaspora. Faptul ca mii de romani care au stat ore in sir la coada nu au putut vota din cauza modului defectuos in care MAE a organizat procesul electoral peste hotare s-a soldat cu plangeri penale la Parchet, inclusiv pe numele premierului.

Macovei trage linie: Sprijin conditionat pentru Iohannis, plangere penala pentru Ponta

Pe de alta parte, alegatorii din strainatate au inrosit retelele de socializare mobilizandu-se atat la proteste, cat si pentru turul doi al alegerilor. S-ar putea ca, la fel ca si in 2009, cateva zeci de mii de voturi de dincolo de granite sa ii aduca infrangerea candidatului PSD la Presedintia Romaniei.

Cum a votat diaspora: Iohannis - 46%, Ponta a invins in R.Moldova, dar si in Zimbabwe si Coreea de Nord

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta plagiat alegeri prezidentiale, #Ponta Panait alegeri prezidentiale, #Ponta vulnerabilitati alegeri prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014