Bogdan Teodorescu: Miza reala a crizei si cine va pierde daca se rupe USL - Interviu

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 09:04
10907 citiri
Bogdan Teodorescu: Miza reala a crizei si cine va pierde daca se rupe USL - Interviu
Foto: epochtimes-romania.com

Analistul politic Bogdan Teodorescu afirma ca motivul real al crizei aparute in USL nu este cunoscut, cea mai buna dovada fiind faptul ca miza initiala s-a schimbat, de la numirea celor patru ministri liberali in Guvern ajungandu-se la cea a lui Daniel Constantin in functia de vicepremier.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Teodorescu mai spune ca, daca se rupe USL, vinovatul va fi cel care va pierde din punct de vedere electoral.

E o criza reala cea din USL sau e fabricata in scopuri electorale de PSD si PNL?

Nu, nu poate sa le serveasca in scop electoral. Mi-e teama ca vorbim totusi de o criza reala, ale carei motive, din nefericire, nu cred ca le stim si am senzatia ca cel putin una dintre parti ascunde motivul real. Mi-e greu sa spun despre ce e vorba pentru ca nu am dovezi, dar eu nu cred ca acesta criza este exact cum se prezinta in momentul de fata - Daniel Constantin vicepremier sau nu.

Eu nu cred ca acesta este motivul, motivele sunt altele si rezolvarea crizei depinde foarte tare de aceste motive.

Ca sa fiu foarte explicit, eu nu cred ca cele doua partide si cei doi lideri se ciocnesc acum din cauza domnului Daniel Constantin si din cauza dorintei ca si PC sa aiba un vicepremier la fel ca si celelalte trei partide membre in coalitie.

Dar care ar putea sa fie motivul real, la ce anume va ganditi?

Ne aflam intr-un an electoral, asa ca banuiesc ca miza se refera la alegerile din acest an, la bataliile pentru diversele functii politice, la scorurile din sondaje sau la intelegeri politice sau de alta natura, care au loc, dar nu la vedere.

Informatii nu exista, dar tot ce pot sa spun este ca, daca se urmareste cu atentie felul in care a evoluat acest caz, se va constata ca miza lui s-a schimbat de fiecare data. Initial a fost schimbarea a patru ministri liberali, a doua miza a fost domnul Iohannis, a treia miza a fost domnul Iohannis - vice-priministru, seful tuturor liberalilor, apoi a patra miza a devenit Daniel Constantin.

Este destul de clar ca niciuna dintre ele nu a fost miza reala.

Ati mentionat sondajele. Ce arata ele in acest moment?

Avem o cifra cu 4 in fata, ca e 41-42-43%, in dreptul aliantei PSD-PC-UNPR, avem intre 18 si 20% la PNL (spun 'intre' pentru ca sunt mai multe case de sondare), avem un 16-18% la PDL si in jur de 3-4-5% la partidul domnului Basescu, Partidul Miscarea Populara. Nu pun UDMR care e traditional intre 5-7%.

Deci suntem in momentul de fata cu o geografie electorala destul de simpla. Alegerile europarlamentare au doar doua necunoscute: primul este cine va fi pe locul 2, PDL sau PNL, si a doua batalie este daca PMP va trece sau nu bariera de 5%.

In rest, ierarhia in principiu este stiuta, dimensiunile scorurilor sunt stiute. Ar mai fi daca PP-DD reuseste sa mai faca inca o data 5% sau nu.

Cum credeti ca va evolua criza guvernamentala?

Eu am auzit foarte multe puncte de vedere expuse - daca oamenii se inteleg, daca e sau nu buna credinta - dar, atata vreme cat noi nu avem la indemana motivul real al bataliei, noi nu avem cum sa stim cum evolueaza. Am face speculatii de dupa coltul casei. Niciodata nu stii cine e dupa coltul casei, poti sa banuiesti, neputand sa vezi prin zid.

Daca avem de-a face cu niste actori care se bat pe o miza pe care nu o cunoastem, e greu sa spui cum vor evolua lucrurile. Eu am convingerea ca sunt doar niste strategii de lupta in vederea obtinerii a altceva sau determinarii altceva.

Cine ar castiga si cine ar pierde dintr-o posibila rupere a USL acum?

USL este cel mai puternic brand pe care il are Romania in momentul de fata din punct de vedere politic si unul dintre marile branduri create vreodata in Romania.

Exista in sondaje o cifra de aproape 60%, uneori si un pic peste, de intentie de vot la USL in continuare, ceea ce este zdrobitor, tinand cont ca a trecut deja mai bine de un an de guvernare. Vorbim de o foarte puternica prezenta a acestui concept politic in mintea oamenilor.

Cine are de pierdut este in primul rand cel din cauza caruia se va considera ca s-a rupt USL. Aceea este prima victima, pentru ca, la fel ca orice brand puternic, el naste simpatii, credinte si in secunda in care este rupt din vina cuiva, cel care va fi desemnat de aceasta ruptura va fi cel care va plati greu, din punctul meu de vedere, electoral.

Pe cale de consecinta, este foarte posibil ca adversarii USL sa aiba de castigat din desfiintarea acestui brand, fiindca le va fi mai usor sa se miste pe o piata degrevata de un mamut. O constructie politica de 60% striveste orice fel de alta zona.

Intr-un fel se vorbeste despre PSD-40% si PDL-17% si altfel se vorbeste despre USL-60% si PDL-17%. E alt raport de forte. De la 17 la 40, daca esti baiat bun si te faci mare poate te mai apropii, dar de la 17 la 60 ajungi foarte greu.

Liderii USL nu stiu asta?

Eu, spre deosebire de foarte multi dintre cei care vorbesc in spatiul public, nu am o parere proasta despre oamenii politici, am o parere buna. E posibil sa nu stie, dar e posibil si sa nu stim noi ce stiu ei. Repet, nu as vrea sa facem analize doar la prima vedere.

Nu stiu cand se va incheia criza, dar ar fi doua variante, prima este daca sau nu va fi numit Daniel Constantin si a doua 'Ce este in spatele acestei povesti? Ce asteptam sa se rezolve?'

Ce rol joaca Dan Voiculescu in aceasta criza?

Rolul lui Dan Voiculescu este un rol foarte simplu, cel al personajului care ar putea sa devina inamicul perfect. Exista mai multe teorii, una dintre ele este faimoasa, este enuntata de Goethe in Faust, care spune "Desfigureaza-l si apoi prezinta-l lumii ca pe un monstru". El a fost tinta unor atacuri de-a lungul vietii domniei sale si opinia publica este impartita in ceea ce il priveste. Domnia sa are niste adversari foarte solizi si un intreg concert prezidential care il prezinta de atata vreme ca fiind sursa tuturor relelor din Romania.

Evident, in fata unei asemenea povesti, sunt oameni care cred si oameni care nu cred.

Dupa parerea mea, domnia sa este introdus artificial in acest joc, tocmai datorita acestei realitati, de a atrage antipatii din partea unui anumit grup. Eu cred ca domnul Dan Voiculescu este bagat nu fiindca a avut un merit in numirea sau nenumirea, nominalizarea sau nenominalizarea lui Daniel Constantin, ci fiindca e foarte confortabil sa il prezinti ca inamic.

O buna parte, niste oameni din aceasta tara or sa te creada ca el e inamic, pentru ca ei deja si-au format un punct de vedere ca el este inamic si atunci ei se comporta ca atare.

Antinomia dintre Iohannis si Dan Voiculescu este exemplara din acest punct de vedere. Evident ca ea nu exista pe piata, de asta va spun ca noi vedem ceva, dar piesa e alta. Nimeni nu a spus 'Voiculescu nu-l vrea pe Iohannis' sau ceva de genul asta, numai ca Iohannis este prezentat ca fiind sasul solid, muncitor, organizat (asa cum nu suntem noi romanii, nu-i asa?) si care vine sa salveze amarata noastra de tara din haosul in care se afla, versul personajul negativ care i se interpune.

Se creeaza un efect dramatic binecunoscut in comunicare intre perfectul rau si perfectul bine, din care, teoretic, ar trebui sa castige perfectul bine.

Cui foloseste? Nu ne ramane decat sa ne uitam pe harta sa vedem cine practica acest joc. Cine spune de cate ori e ceva rau in tara asta 'Dan Voiculescu'?

Daca e asa, de ce s-a lasat Dan Voiculescu antrenat in acest joc? Ce a cautat la negocierile de la Vila Lac 1, de ce a publicat acel video pe Internet in care s-a declarat 'linistit' ca situatia din USL se va rezolva?

Habar n-am. Dar noi vorbim de lucruri diferite. Dumneavoastra vorbiti de realitate politica, eu vorbesc de imagine. Subiectul Dan Voiculescu versus Klaus Iohannis e un subiect de imagine.

In regula, dar pe fond cum stau lucrurile?

Realitatea este altceva, ceva ce nu stim. Eu nu pot sa spun ca Dan Voiculescu a facut ceva sau n-a facut, pentru ca nu stiu. Eu va pot spune ca interpunerea intre Dan Voiculescu si Iohannis este una de imagine, in care pe de o parte avem de a face cu un personaj construit intr-o cheie pozitiva, in timp ce celalalt este un personaj care se doreste sa fie construit intr-o cheie negativa.

Si atunci, pe acest joc, cineva se asteapta sa castige niste puncte. Asta este tot. Care este jocul real? Incercam sa vedem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bogdan Teodorescu criza USL, #Iohannis vicepremier, #Dan Voiculescu criza USL, #Daniel Constantin vicepremier , #Crin Antonescu