Ciocanul lui Victor Ponta (Opinii)

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 00:25
9771 citiri
Ciocanul lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Adevarul

Cand te lovesti cu ciocanul peste degete constati ca te dor, ca se umfla, cateva zile le misti foarte greu, ba se poate lasa si cu o fractura. Deci pe viitor eviti sa mai faci asa ceva si ori nu mai folosesti ciocanul, ori esti foarte atent. Privit din perspectiva aceasta simpla, accesibila si unui copil de gradinita, comportamentul lui Victor Ponta mi se pare inexplicabil.

Domnia sa recunoaste ca ultimele luni au adus o problema majora in relatia cu Germania, vizibila macar in doua chestiuni importante: Berlinul se opune aderarii Romaniei la Spatiul Schngen in aceasta toamna, iar social democratii germani sunt cei care au determinat mutarea Congresului socialistilor europeni anuntand cu nu vor veni la Bucuresti.

Cu alte cuvinte, Victor Ponta constata cu ochiul liber ca din principalul partener european al Romaniei, favorabil aderarii noastre la Spatiul Schengen, si, cu siguranta, principalul investitor in Romania, Germania a devenit in cateva luni o forta destul de ostila, pe intreg spectrul politic, de la crestin democrata Angela Merkel, la social democratul, potential viitor cancelar, Frank Steinmeier. Victor Ponta ar trebui sa stie ca declaratiile sale si ale lui Crin Antonescu au contribuit decisiv la aceasta ostilitate. Cand spui ca nu Angela Merkel va vota la referendumul din Romania sau cand ii propui d-nei Merkel sa ii dea lui Traian Basescu o bucatica din Germania sa se joace acolo, la ce te poti astepta?

Victor Ponta vede bine care sunt consecintele acestei adversitati a Germnaiei. Si se asteapta chiar la mai rau, avand in vedere ca ii cere lui Traian Basescu, in numele coabitarii se-ntelege, sa repare ce a stricat USL, adica sa imbuneze cumva Berlinul, cea dintai voce a UE. Adica e constient ce a patit dupa ce s-a pocnit serios peste degete cu ciocanul propriilor declaratii. Spune chiar ca le regreta. Si ce face in continuare?

Ce face? Loveste din nou naprasnic. De aceasta data tinta este comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, care a declarat ca nu s-ar arata surprinsa de o amanare a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. D-na Reding "vorbeste dupa ureche despre ceea ce nu cunoaste si nu are atributii. Doamna Reding se bucura ca ne face un rau Romaniei ca nu intram in Schengen", spune Victor Ponta.

In primul rand, premierul este contradictoriu. Pe de-o parte pretine ca d-na Reding nu stie despre ce vorbeste, iar pe de alta parte, dupa numai cateva minute, admite ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen anul acesta este compromisa avand in vedere opozitia Germnaiei. Si atunci unde este greseala d-nei Reding? Dar si sa fi existat o astfel de greseala, limbajul folosit de Victor Ponta este inadmisibil in diplomatia europeana. Cu atat mai mult cu cat vorbim despre unul dintre cei mai puternici si mai respectati comisari europeni.

Sigur ca spusele lui Victor Ponta rimeaza cu alte declaratii similare, de exemplu ale lui Crin Antonescu, ale lui Dan Sova sau ale ilustrului Tudor Chiuariu, care il cataloga pe dl. Barroso drept politruc. Sigur ca ele se inscriu in repertoriul zilnic al slujbasilor lui Dan Voiculescu. Dar credeam ca Victor Ponta mai incearca totusi sa se relegitimeze ca partener acceptabil pentru CE si pentru lumea civilizata in general. Credeam ca a inteles ceva din fracturile anterioare provocate de propriul ciocan. N-a inteles nimic.

Si ar fi strict problema domniei sale ca nu a inteles nimic. Doar ca sub ciocanul cu care loveste cu tenacitate sunt si degetele Romaniei.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
poantă! Povestea unui prim-sinistru si ciocanul lui! Hă, hă, hă!
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5